Czy ktos uzywal 85mm f1.8 z analogiem?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maskapl
    • 2005
    • 8

Czy ktos uzywal 85mm f1.8 z analogiem?

Jak w temacie....
    MAm takie pytanko, czy Canon 80mm f1.8 usm dziala poprawnie z analogiem, czy ktos uzywal i ajkie ogolne wrazenia.
    Przymierzam sie do kupna tego obiektywu i chce uzywac i w cyfrowym i w analogu, bo ostatnio wiecej uzywam filmow niz matrycy.
    Pozdrawiam
  • gustaff
    Coś już napisał
    • 2006
    • 80

nie działa bo nie ma takiego szkła.

Najbliższy - 85/1,8 - działa
    5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

EF85mm f/1.8 USM to konstrukcja z 1992 r, czyli obiektyw stworzony do pracy z analogowymi lustrzankami EOS.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Avadra_K
        Uzależniony
        • 2006
        • 580

Zamieszczone przez maskapl
        Jak w temacie....
        MAm takie pytanko, czy Canon 80mm f1.8 usm dziala poprawnie z analogiem, czy ktos uzywal i ajkie ogolne wrazenia.
        Przymierzam sie do kupna tego obiektywu i chce uzywac i w cyfrowym i w analogu, bo ostatnio wiecej uzywam filmow niz matrycy.
        Pozdrawiam
        Jeżeli pytasz o 85/1.8 to owszem kilka razy zdażyło mi sie go uzywać z analogiem:rolleyes:
        jest to chba jedno z czołowych szkieł np. do portretu, wielokrotnie zresztą to szkło i wszystkie za i przeciw były opisywane na formu - poszukaj zanim Vitez Cię dopadnie

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• stdanielo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1081

Ja 85/1.8 bardziej lubię na analogu niż na cyfrze
          www.kondereszko.pl
          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• maskapl
            • 2005
            • 8

Dzieki za odpowiedzi.
            A co do szukania do wlasnie szukalem ale 80mm f1.8, i przez moja glupia pomylke nie moglem znalesc dlatego zapytalem hehehe
            A jeszcze jedno jak ta 85mm f1.8 ma sie do standardowej stalki 50mm f1.8?
            Czy jest wielka roznica.....tylko prosze nie krzyczec jezeli jest.....
            pozdrawiam

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

.......tylko prosze nie krzyczec jezeli jest.....
              pozdrawiam
              Jest.
              http://canon-board.info/search.php

Komentarz

• Avadra_K
                Uzależniony
                • 2006
                • 580

Dzieki za odpowiedzi.
                A co do szukania do wlasnie szukalem ale 80mm f1.8, i przez moja glupia pomylke nie moglem znalesc dlatego zapytalem hehehe
                pozdrawiam
                Gdybym chciał być złośliwy to powiedziałbym, że ma się jak dodatkowe 35mm - a na powaznie ja osobiście z analogiem wolę 85, przy cyfrze zdaża się że jest ciut zadługi

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• stdanielo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1081

pozdrawiam
                  Po pierwsze rewelacyjny AF, po drugie piękny bokeh, miałem 50/1.8 i różnica jest kolosalna, na korzyść 85-ki oczywiście, właściwie pod każdym względem, dla mnie jest używalny od 1.8, zostanie w mojej kolekcji szkiełek pewnie tak długo jak będzie działał
                  www.kondereszko.pl

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Dzieki za odpowiedzi.
                    pozdrawiam
                    To zupelnie inna klasa. W skali bezwglednej 50/1.8 to niestety marny obiektyw, w swojej klasie cenowej - niezly.
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• maskapl
                      • 2005
                      • 8

Chcialbym sie dowiedziec o ile to mozliwe, i oile nie zadam glupiego pytania, ale tak pogdybac bym chcial:

Jakis plastikowy Canon, plastikowy 1.8 i Kodak Portra 160VC

To jest przyklad zdjecia jakie zrobilem 50mm f1.8 Kodak Portra, i moje pytanie jest czy jakbym zrobil to zdjecie 85mm f1.8 byla by kolosalna roznica.
                      Przepraszam jezeli moje pytanie wyda sie absurdalne.
                      Kolejna prosbe jak mam i niestety nigdy nikt tak nie robi:
                      Czy jest ktos w stanie zrobic jakis portrecik w tym samym czasie 2 obiektywami(mam na mysli jeden po drugim) ??
                      Wtedy mozna by ocenic naprawde roznice, bo jezeli chodzi o te testy i cyferki na roznych stronach to do mnie to nie przemawia za bardzo, fajnie jest zobaczyc konkretne zdjecie i powiedziec: o tak kupuje
                      Pozdrawiam kolegow

Komentarz

• an_zak
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 427

To inny kąt widzenia, inna perspektywa, inna głebia ostrosci. 50mm na analogu przy bliskich odleglosciach moze wprowadzac przeklamania perspektywy, czyli do waskich kadrow sie srednio nadaje. Z kolei jako obiektyw ogólnego przeznaczenia 50-tka bedzie dużo lepsza (ciagle pisze o FF).

50mm to 50mm, 85mm to 85mm, jedno to standard, drugie to krótkie tele. Zdecyduj sie, która z tych 2 opcji Ci bardziej pasuje, jeśli nie wiesz - kup oba :-)

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

Zamieszczone przez an_zak
                          T... drugie to krótkie tele....
                          Dokładniej to portretówka :-)

Komentarz

• stdanielo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1081

Ja dawno temu w jakiejś mądrej książce wyczytałem, że krótkie tele zaczyna się od 135mm, no ale na cyfrze 85-tka to krótkie tele więc an_zak vs MacGyver 1:1 obaj macie racje, zależy do czego się podepnie
                            www.kondereszko.pl

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Zamieszczone przez stdanielo
                              ...no ale na cyfrze 85-tka to krótkie tele ..
                              Ale wątek jest o aparatach analogowych :-) No chyba że autor miał na myśli lustrzanki na klisze formatu APS ;-)

Komentarz

Pracuję...