Jak działa LiveView w lustrzance

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hladon
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 32

Jak działa LiveView w lustrzance

Witam !

Czy mógłby mi ktoś z szanownych forumowiczów wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa system Live View w lustrzance.
    Czy obraz z obiektywu pada na matrycę (czyli mamy cały czas otwartą migawkę i podniesione lustro)?. Czy obraz pada na inną matrycę (drugą) (czyli lustro jest w spoczynku). No nie wiem.

Prosiłbym o odpowiedź.
    Pozdrawiam wszystkich:
    Maciej H.
    ..Aby mój talent nie poniósł straty, trzeba zakupić japońskie graty.
    Made in Japan za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów...
    Canon EOS 60D + EF-S 18-135 IS
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

Tak właśnie jest jak piszesz. Niesie to ze sobę pewne konsekwencje:
    * podniesione lustro zasłania wizjer
    * nagrzewa się matryca (ale ponoć nie wpływa to na wzrost szumów)
    * w Canonie 1D MkIII nie działa AF (co, jak zauważył dawno temu Muflon, jest dziwne, bo procesor Digic III jest montowany również w kompaktach, gdzie tryb LiveView to po prostu zwykły tryb pracy). W nowym 40D zastosowany nieco karkołomne rozwiązanie tego problemu - mianowicie - jeśli chcesz ustawić ostrość wciskasz dodatkowy guzik AF-ON, lustro puszcza część światła na układ AF (który w lustrzankach jest osobnym układem - odziedziczonym po analogowych). W jeszcze nowszym Nikonie D300 jest już - jak się wydaje - "normalnie", to znaczy ostrość ustawiana może być w trybie LiveView na podstawie danych bezpośrednio z matrycy.
    * zapewne skraca czas działania baterii (na podświetlenie LCD albo wysterowanie OLED)
    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Hladon
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 32

Dzięki

Bahrd, dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam:
      Maciej H.
      ..Aby mój talent nie poniósł straty, trzeba zakupić japońskie graty.
      Made in Japan za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów...
      Canon EOS 60D + EF-S 18-135 IS

Komentarz

• JAH-EL
        Bywalec
        • 2006
        • 109

Zamieszczone przez Bahrd
        W jeszcze nowszym Nikonie D300 jest już - jak się wydaje - "normalnie", to znaczy ostrość ustawiana może być w trybie LiveView na podstawie danych bezpośrednio z matrycy.
        Z matrycy - to nie tak samo, jak w kompaktach, czyli ostrość według kryterium najwyższego kontrastu?
        Canon 5D; 135L

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

W Olympusach chyba jest druga matryca w pryzmacie, która służy do LV. I mnie wydaje się, że to jest lepsze rozwiązanie. Pewnie jest opatentowane i raczej nie będzie go u pozostałych producentów.
          Zapraszam

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

Zamieszczone przez JAH-EL
            Z matrycy - to nie tak samo, jak w kompaktach, czyli ostrość według kryterium najwyższego kontrastu?
            Dokladnie tak, zreszta pisza o tym: "Supports live view mode. Switch to contrast based AF in live view mode." Dzieki temu jest mozliwosc ustawienia ostrosci w dowolnym punkcie kadru.
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Bahrd
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 3053

Zamieszczone przez JAH-EL
              Tak, to jest nawet chyba napisane w materiałach Nikona D300. O, nawet koledze wyżej udało się znaleźć cytat...

Zamieszczone przez michalab
              W Olympusach chyba jest druga matryca w pryzmacie, która służy do LV. I mnie wydaje się, że to jest lepsze rozwiązanie. Pewnie jest opatentowane i raczej nie będzie go u pozostałych producentów.
              Sprytne
              EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez michalab
                Ale tylko w E-330. W pozostałych jest tak samo jak w mkIII. Co do lepszości to polecam zajrzeć w wizjer tego olka - od razu wiadomo czemu inni tego nie stosują. Do tego dochodzi piekielna komplikacja całego korpusu. Co nie zmienia faktu że rozwiązanie samo w sobie bardzo ciekawe.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Warto zauważyć, że otwarta migawka w Canonie podczas używania live view zwiększa syfom możliwość osadzenia się na matrycy ...
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• czajna
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 401

Zamieszczone przez Cichy
                    Warto zauważyć, że otwarta migawka w Canonie podczas używania live view zwiększa syfom możliwość osadzenia się na matrycy ...
                    I dlatego w tych lustrach, w których jest ten bajer jest to sławetne czyszczenie matrycy które powinno coś dawać a czy daje to już inna kwestia...

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

No z testów wynika, że w 400d daje bardzo niewiele.
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• michalab
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1580

Zamieszczone przez Cichy
                        A ja jeszcze przez 4 miesiące nie mam żadnego syfu, a używam tylko stałoogniskowych. Na matówce już są.
                        Zapraszam

Komentarz

• mathom
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 428

Zamieszczone przez Cichy
                          Daje daje, ale tylko na "lotne syfy". Miałem kilka tłuściochów na początku na które to nie działało, ale po krótkiej kuracji wacikami od 2-3 miesięcy nie mam praktycznie nic.
                          FF + L
                          Moje stocki
                          Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

Pracuję...