obiektyw do 400d fotografowanie siatkówki.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neochan

obiektyw do 400d fotografowanie siatkówki.

Witam! Niedługo kupuję canona 400d i wiem że "kitowym" obiektywem dobrych zdjęć grających siatkarek na hali nie zrobię. Jaki obiektyw powinienem kupić, żeby dobrze sprawdzał się w warunkach halowych, stoję w odległości max 5m od linii boiska. Na obiektyw mogę przeznaczyć około 1000 zł ewentualnie trochę więcej.
    pozdrawiam i liczę na Waszą dobrą radę
  • M_Kuron
    Coś już napisał
    • 2006
    • 54

Za taką kasę wiele nie zdziałasz. Ja ledwo daję radę sigmą 100-300 f4. Cały czas f4 i iso 1600. W okolicach 1000 kupisz pewnie sigmę 70-300 ale na dlugim koncu ma 5,6 co w hali może okazać się za mało. Dodatkowo AF pewnie nie jest tam szybki. Ogólnie może być problem z obiektywem do sportu za taką kase.

A powinieneś kupić 70-200 2,8 L albo sigmę 70-200 2,8. Ale to już inne koszty.

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• neochan

Koszty jak na biednego studenta faktycznie masakryczne co to znaczy ze ledwo dajesz radę sigmą 100-300 ? możesz pokazać jakieś zdjęcia? czyżby AZS Częstochowa?

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Pewnie to znaczy, że brakuje w tej Sigmie światła.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• neochan

hm a czy musi to być obiektyw o ogniskowej 70-300 a nie może być np taki: http://www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/9603 wybaczcie jeszcze bardzo słabo znam sie na lustrach...

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=23824

Komentarz

• M_Kuron
              Coś już napisał
              • 2006
              • 54

Tak, AZS Częstochowa. Niestety dużych plików nie archiwizuję. Dokładne ustawienia u nas na hali to 1/400 f4 i iso 1600 AF one shot. Najczęściej używam 300mm przy zdjęciach z balkonu (najlepsza i najpewniejsza perspektywa) Według mnie bez min 100-200 mm nie ma po co wybierać się na siatkówkę. Chyba że chce się zrobić coś ambitnego, a nie zwykłą prasówkę. Moje zdjęcia: http://zdjecia.pap.pl tam klikasz w zakładkę archiwum i w "szukaj wpisz "kuroń azs"

Pozdrawiam

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• neochan

hm ja mam ten komfort ze stoje prawie przy linii i zdjęcia mogę robić z dosyć bliska, chociaż na balkon też mam dostęp, zdjęcia na stronę klubową raczej nie wielkoformatowe może jakiś kalendarz z nich by powstał. zdjęcia eleganckie

Komentarz

• M_Kuron
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 54

Robiąc z balkonu masz 1 zalete. Zawodnicy zawsze maja głowy ponad siatka podczas skoku. Im niżej tym ciężej zrobić fote z twarzą. Często włazi pasek z siatki na oczach

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• rolaj
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 584

Wbrew pozorom bardzo trudno jest zrobić dobre zdjęcie z sita stojąc blisko i krótkim obiektywem. Nie bez kozery kolega Kuroń pisze Ci, że "najlepsza i najbezpieczniejsza" pozycja to balkon. Tam ustawiają się robiący "zwykłą prasówkę". Nie ma czasu na eksperymenty. Redakcje, w tym przypadku agencja, czekają na zdjęcia już w trakcie 1. seta. No i ta taśma na oczach - im wyżej tym lepiej i nie masz przy okazji w kadrze tylu reklam otaczających parkiet.

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

Z dołu można fajnie robić: przyjęcie, trenerów, jakieś pady na ziemię, jeśli można stanąć za linią tylną (nie usiąść) to w przypadku siatkówki mężczyzn istnieje szansa na fotografowanie ataku/bloku.

w przypadku kobiet już nie.

ale ogólnie - jak wyżej.
                      atak najlepiej fotografować z nad siatki
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• M_Kuron
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 54

Ta zasada chyba sprawdza się wtedy kiedy mamy presję czasu. Jerśli robimy zdjęcia dla siebie, można zawsze wymyślić coś nowego. Fotografując dla klubu, (będąc na całych zawodach) można zawsze poświęcić trochę czasu na eksperymenty. Ja zawsze jestem 1-1,5 seta i szybka wysyłka do agencji. To niestety trochę zabija radość fotografowania. Co mecz to samo...

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• neochan

aha na pewno macie rację, dzięki za sugestie tylko teraz obiektyw mi potrzebny nie za drogi nie będę wysyłał zdjęć do agencji tylko będą po meczu na stronie wrzucone

Komentarz

• rolaj
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 584

Zamieszczone przez M_Kuron
                            Ja zawsze jestem 1-1,5 seta i szybka wysyłka do agencji. To niestety trochę zabija radość fotografowania. Co mecz to samo...
                            Coś o tym wiem....

Komentarz

• neochan

fajnie że jest tu tylu doświadczonych fotografów, tylko panowie, moglibyście coś doradzić początkującemu co myślicie o kupnie używanego obiektywu?

Komentarz

Pracuję...