[yakuza] kilka fotek do oceny

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yakuza
    Coś już napisał
    • 2007
    • 73

[yakuza] kilka fotek do oceny

Oto kilka ciekawszych zdjęć które kiedyś wykonałem, Canona jeszcze nie posiadam (ale zmieni się to w piątek ) wtedy wkońcu będę mógł fotografować to co jest dla mnie najpiękniejsze - nocne niebo.

1.

2.

3.

4.

Wszystkie fotki z wyjątkiem księżyca były robione jakimś kompaktem - Traveler Slimline X6.
    3 zdjęcie było robione Olympusem C750UZ pozbawionym optyki i podłączony do teleskopu Meade ETX70AT, zdjęcie było wykonane w ognisku głównym teleskopu. Ogniskowa wynosiła 350mm.
  • Pitek
    Coś już napisał
    • 2007
    • 68

mnie najbardziej podoba się księżyc ale reszta też może być :grin:
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Komentarz

• yakuza
      Coś już napisał
      • 2007
      • 73

Od 2 tygodni jestem posiadaczem 400D z którego jestem bardzo zadowolony, ale przydał by się jakiś lepszy obiektyw niż kit
      Oto kilka fotek do oceny:

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

zmieniałem numerację ponieważ popełniłem błąd i w 2 poście z zdjęciami znów zaczynała się od 1.
      Ostatnio edytowany przez yakuza; 11979.

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Najlepsze -1- , ale spróbuj wyciągnąć trochę szczegółów z cieni + podbicie nasycenia (jest trochę bure) a zdjęcia po zmniejszeniu trochę wyostrzyć, chodźby USM 300; 0.3; 0

EDIT: po zmianie numeracji chodzi mi o fotkę -5- - bo ma niezły kadr. motylek faktycznie najbardziej zwraca uwagę, ale przez to, że jako jedyny jest ostry o nasyconych i żywych barwach - jednak to zdjęcie jest przeciętne właśnie przez centralny kadr. każdy posiadacz kompakta ma sporo takich "macro" na swoim dysku. Musisz spróbować też innych sposobów kadrowania. Powodzenia !!!
        Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• 1507
          Początki nałogu
          • 2006
          • 327

chyba tylko pierwsze z całej serii
          http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• yakuza
            Coś już napisał
            • 2007
            • 73

W piątek dopisała mi wkońcu pogoda więc próbowałem fotografować kawałek drogi mlecznej
            14.
            13x30s, ISO 1600, przysłona 3,5, ogniskowa 18mm

5.1
            Troszkę pobawiłem się kolorkami i wyostrzyłem fotkę, chyba teraz lepiej ?

Komentarz

• 1507
              Początki nałogu
              • 2006
              • 327

Droga mleczna całkiem , ale ciut mało kolorów, robiłeś stack? Robiłes cos z darkami? Prowadziłeś na czymś, czy z nieruchomego statywu było robione? Bardzo duże znaczeni ma tutaj wyciąganie ze zdjęcia odpowiednim programem szczegółów kolorów itp. Wtedy mozna naprawdę uzyskać super efekt.

Komentarz

• yakuza
                Coś już napisał
                • 2007
                • 73

Drogę mleczną robiłem aparatem położonym na stole Jeszcze nie udało mi się połączyć aparatu i teleskopu (aparat postawiony na teleskopie, bo w ognisku głównym niema szans na sensowne foto tym sprzętem który mam).
                Łącznie zrobiłem 13 ekspozycji x 30s na ISO 1600 + 5 x 30s z przysłoniętym obiektywem (darki), wszystkie zdjęcia robiłem w RAW'ach a później na pc przerobiłem na TIFF'y, (flata będę musiał kiedyś dorobić jeszcze ), na tej fotce i tak musiałem dużo przyciąć ze względu na ruch ziemi dlatego obyło się bez flata Później łączenie materiału, i odejmowanie darków w DeepSkyStacker i po zapisaniu materiału obróbka w PS. Dziś mam fajną pogodę i jak się utrzyma do wieczora to spróbuję zebrać znacznie więcej materiału.

Komentarz

• 1507
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 327

może da sie wyciągnąć więcej koloru

Komentarz

• yakuza
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 73

Kolor da się z tego materiału który mam wyciągnąć jeszcze bardziej ale wtedy fotka już nie wygląda zbyt estetycznie, potrzebuję zdecydowanie więcej materiału by efekt był lepszy Może w tym tygodniu kupię wężyk spustowy i pobawię się troszkę w majsterkowicza i jeśli wszystko się uda to będę mógł czasy naświetlania znacznie wydłużyć tym bardziej że w teleskopie mam napęd, ciemne niebo tez mam więc można grzać matrycę Poza tym stack 10 x 30s to nie to samo co 1x300s i jedyną droga by wyciągnąć więcej są dłuższe czasy naświetlania, ale z tym jakoś się uporam

wrzucę jeszcze jedną fotkę do oceny

15.

Komentarz

• sylwester Samluk
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 316

Tylko Kwiatek zdjęcie 15 jest bardzo ładne jak dla mnie, ostre i ładne kolory
                      |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                      |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• 1507
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 327

wejdź na forum astrokraka, tam dają świetne rady co do astrofoto

Komentarz

• yakuza
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 73

Tam na forum jestem od dawna Widzę że też tam jesteś zarejestrowany
                          Mój nick na astromaniaku to Rammstein

Komentarz

• 1507
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 327

AAAAAAAAAAAAAAAAAAA no to juz wszytko jasne,

Komentarz

• Mariusz_C
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 577

Podoba mi sie ksiezyc, jakim szklem robiles, bo w exifie widze 6,3mm???
                              5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

Pracuję...