CANON 10D plus szkło canon 24-105 f/4 IS USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelp82

CANON 10D plus szkło canon 24-105 f/4 IS USM

Witam, mam body canona 10d, zastanawiam się czy kupić do niego szkło canona 24-105 f/4 is usm czy może zainwestować w nowe body i kupić jakiś odpowiednik tamrona.

Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

10D fajne jest. czy kupilbym 24-105 do cropa to inne pytanie, ale poki Ci body sluzy to bym go nie wymienial. jak przyjdzie do robienia migawki i/lub spustu, to bym sie zastanawial nad nowa puszka
    www albo tez flickr

Komentarz

• Pirx
      Początki nałogu
      • 2006
      • 485

Nie znajdziesz u Tamrona odpowiednika tego obiektywu (z USM, IS i czerwonym paskiem ).

Więc najpierw odpowiedz sobie na pytanie : Czego brakuje Ci w 10D, co dostaniesz w innej puszce ? - Szybkość, wyższa rozdzielczość matrycy, niższe szumy na wysokich ISO ?

Będąc także posiadaczem 10D, priorytetem jest dla mnie budowa szklarni. Puszka musi poczekać. Jeśli już zdecyduję się na zmianę, to będzie to 5D.
      Chyba, że moja wysłużona "dziesiątka" padnie wcześniej - wtedy będę się zastanawiał.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że używane korpusy mocno tracą na wartości (10D sprzedasz dzisiaj za trochę ponad 1000 zł), a dobre szkła trzymają cenę.
      Sukcesywnie zamieniając wcześniej posiadane szkła na lepsze, nie straciłem na tych starych ani złotóweczki, a niekiedy nawet sporo zyskałem.
      Sztuka polega na kupieniu szkła tam, gdzie jest ono najtańsze.
      Z korpusami ta sztuka się nie uda.
      Pozdrawiam,
      Pirx

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

24-105 to bradzo fajne szkiełko ale mnie średnio pasuje do cropa.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...