5d+17-40l+24-70l+uv

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Conik
    Bywalec
    • 2004
    • 174

5d+17-40l+24-70l+uv

Do tej pory obywalem sie bez filtrow ale po ostatniej imprezie kiedy zobaczylem zapluta przednia soczewke postanowilem zabezpieczyc obiektyw.
    A wiec pytanie... Jak mocno winietuja wymienione w tytule obiektywy z filtrami w standardowej oprawie, mile widziany jakis sampel na pelnej dziurze.
    Nie jestem winietofobem i nawt czasem specjalnie robie jakis szwindel zeby winieta sie pojawila ale chcialbym wiedziec przed zakupem jak bardzo to widac.
  • danny
    Coś już napisał
    • 2007
    • 76

yyy.... wogole nie winietuja?
    mam 10-20 i przy filtrach cokina wylazi kila przy 10-12mm, a tak jest spokoj; ergo, przy 17mm w twoim szkle wogole nie powinno nic byc.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

Conik pyta o winietę w zestawie z 5D, a Ty chyba mówisz o zestawie z 20D. Przynajmniej tak można to odebrać patrząc na stopkę.
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

zwyklej grubosci nakrecany filtr UV (na przykladzie UV Hoya SHMC) nie powinien winietowac przy kacie widzenia obiektywu 19 mm. ponizej - nie wiem.
        uzywam w cropowej Tokinie 12-24 grubego polara Vitacon (chyba z 7 mm grubosci) i przy najszerszej ogniskowej i padajacym z boku swietle potrafi "wejsc" w rogi. od ogniskowej 13 mm nie jest to juz problem.

winietowanie filtrow nie zalezy od ogniskowej a od kata widzenia. i jesli chodzi o 17-40 to jest mozliwosc, ze przy 17 mm zwyklej grubosci filtr UV bedzie winietowal. pytanie kluczowe moim zdaniem: czy te 17mm jest Ci czesto potrzebne w sytuacjach zdjeciowych, w ktorych potrzebujesz UV bo jesli nie, to niespecjalnie widze potrzebe, zeby sie nad tym modlic no chyba ze roznica miedzy zwyklej grubosci UV a slimem byla 20 zl

co do 24-70 - co wrzucisz bedzie dobrze
        www albo tez flickr

Komentarz

• Semtex
          Początki nałogu
          • 2005
          • 347

Nie winietuje - nie robiłem jakiś specjalnych testów ale na zdjęciach jest w OK , u mnie dopiero na 17-40 L winietuje polar - slim + uv
          5d + plecak

Komentarz

• kris6000
            Coś już napisał
            • 2005
            • 85

Lekko przy 17mm z HOYA HMC SUPER, jeżeli chodzi o 24-70 nie winietuje, jakiś czas temu pozbyłem się 24-105 właśnie z tego powodu.

Komentarz

• pawelxx
              Coś już napisał
              • 2007
              • 96

Witam.
              Zeby nie zakladac nowego tematu - napisze w tym bo to pokrewny temacik.

Mam pytanko: potrzebuje polara do Canona 5d + 17-40 - do ktorego jednoczesnie da sie zalozyc holder szerokokatny Cokin P - i nie bedzie zbyt duzej winiety na szerokim koncu ?
              Bo podobno polary Cokina do systemu P sa nienajlepsze.

W gre wchodza polary B&W lub Hoya.

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez pawelxx
                Witam.
                Zeby nie zakladac nowego tematu - napisze w tym bo to pokrewny temacik.

Mam pytanko: potrzebuje polara do Canona 5d + 17-40 - do ktorego jednoczesnie da sie zalozyc holder szerokokatny Cokin P - i nie bedzie zbyt duzej winiety na szerokim koncu ?
                Bo podobno polary Cokina do systemu P sa nienajlepsze.

W gre wchodza polary B&W lub Hoya.
                jesli juz musisz uzywac na raz polara i polowek... kup dobrego polara a uchwyt z zalozonymi filtrami trzymaj w rece. albo nawet pojedynczy filtr

jak zalozysz filtr oprawkowy + pierscien Cokin + holder, to uzyteczne, niewinietujace ogniskowe zaczna sie od 24mm. to calkiem niezle jak do krajobrazu, ale domyslam sie, ze nie o to Ci w tym wszystkim chodzi
                www albo tez flickr

Komentarz

• koraf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1748

Zamieszczone przez Conik
                  Do tej pory obywalem sie bez filtrow ale po ostatniej imprezie kiedy zobaczylem zapluta przednia soczewke postanowilem zabezpieczyc obiektyw.
                  A wiec pytanie... Jak mocno winietuja wymienione w tytule obiektywy z filtrami w standardowej oprawie, mile widziany jakis sampel na pelnej dziurze.
                  Nie jestem winietofobem i nawt czasem specjalnie robie jakis szwindel zeby winieta sie pojawila ale chcialbym wiedziec przed zakupem jak bardzo to widac.
                  Przy normalnym filtrze UV ( typowo ok. 6 mm szerokości) i 5d na 17 mm będziesz miał winietę , przy slim ( typowo ok. 4 mm szerokości) już nie .
                  Na 24 mm przy normalnym UV nie będzie winiety .

Komentarz

• spuki
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 136

Posiadam 5D+24-70L i na nim nakręcony filtr hoya superHMC. Winiety nie zauważyłem. Mogę sprawdzić na 17-40 ale to w poniedziałek bo kolega opuścił miasto na weekend
                    zdjęcia

Komentarz

Pracuję...