5D (zestaw) czy 30D (zestaw)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sleep
    Coś już napisał
    • 2007
    • 91

5D (zestaw) czy 30D (zestaw)

Witam

Mam do wydania parę groszy. Obecnie posiadam Eos 3.

Kupuję cyfrę i teraz co wybrać:
    1. Zestaw
    Canon EOS 5D
    + 24-70 2.8 L USM + * dodatki potrzebne
    Koszt około 14.000 tys zł
    ---------------------------------------------------------------
    Zestaw 2
    Canon EOS 30D + 17-40 4L, 24-70 2.8 + 50 1.8 + * dodatki które są potrzebne.
    Koszt około 12.000 tys zł.
    ----------------------------------------------------------------

* Dodatki - 2 razy Sandisk 2 GB Extreme IV, 4 x aku do gripa i grip.

Zestaw do reporterki - wszystko co popadnie - arch, portret, krajobraz, szybka akcja (sport - piłka ręczna, piłka nożna (tutaj mam słaby ob. ale na razie musi wystarczyć 75-300 4-5.6) ślub przy okazji.

Tylko proszę o nierozdrabnianie się ze może inny obiektyw, może inne body. Poprostu, który zestaw i krótka wypowiedź dlaczego.

Śliczne dzięki dla życzliwych....

Pozdrawia
    40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl
  • sal
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1122

Jak do reporterki i akcji, to zaden z tych dwoch :-)
    Swoja droga - ktorym obiektywem chcesz focic te pilke reczna?
    Bo do tego potrzeba solidnego i szybkiego tele...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• sleep
      Coś już napisał
      • 2007
      • 91

hmmm ja wiem najlepszy byłby Canon EOS 1D Mark III i do tego 16-35 2.8 + 70-200 2.8 ale jak wcześniej pisałem moj budżet jest zbyt skromy max 14.000 zł , tak więc trzeba wybrać zło konieczne ??: Proszę nie pisać już że żaden z nich.... poprostu, który z tych dwóch zestawów.

Pozdrawiam

Komentarz

• ArturBonoVox
        Uzależniony
        • 2007
        • 684

Zestaw 1. i Tyle. Pozniej sobie dokupisz....

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

Ze względu na szybkość (5 kl/sec) to 30D, ze względu na jakość 5D. Jakość nade wszystko, więc 5D.
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Arche121
            Początki nałogu
            • 2006
            • 288

jak dla mnie to zestaw 1-dlaczego: 5D w połaczeniu z 24-70/2.8 L to jest to czego potrzebujesz pozniej dokupisz jakies tele i bedzie ok;-)

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Zamieszczone przez sleep
              Witam

Mam do wydania parę groszy. Obecnie posiadam Eos 3.

Kupuję cyfrę i teraz co wybrać:
              1. Zestaw
              Canon EOS 5D
              + 24-70 2.8 L USM + * dodatki potrzebne
              Koszt około 14.000 tys zł
              ---------------------------------------------------------------
              Zestaw 2
              Canon EOS 30D + 17-40 4L, 24-70 2.8 + 50 1.8 + * dodatki które są potrzebne.
              Koszt około 12.000 tys zł.
              ----------------------------------------------------------------

* Dodatki - 2 razy Sandisk 2 GB Extreme IV, 4 x aku do gripa i grip.

Zestaw do reporterki - wszystko co popadnie - arch, portret, krajobraz, szybka akcja (sport - piłka ręczna, piłka nożna (tutaj mam słaby ob. ale na razie musi wystarczyć 75-300 4-5.6) ślub przy okazji.

Tylko proszę o nierozdrabnianie się ze może inny obiektyw, może inne body. Poprostu, który zestaw i krótka wypowiedź dlaczego.

Śliczne dzięki dla życzliwych....

Pozdrawia
              Drugi zestaw kupy sie nie trzyma Bedziesz uzywal 50/1.8 majac 24-70/2.8 ? Watpie.
              17-40 i 24-70 mocno pokrywaja sie zakresami wiec raczej trzeba byloby sie zdecydowac na jeden z nich ... jesli ma byc szeroko to 17-40 i 85/1.8 albo 70-200/4 byloby lepszym rozwiazaniem. Jesli natomiast nie musi byc tak szeroko i 24 z dolu wystarczy to lepiej 24-70 i 70-200/4

Acha mialo nie byc o szklach Osobiscie bralbym 5d + 24-70/2.8 w kazdej sytuacji oprocz takiej w ktorej sport bedzie dominowal ... jesli do sportu to 30d + 24-70 i 70-200/4
              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• rOOmak
                Uzależniony
                • 2007
                • 617

Nie widze tu problemu.Chyba ze bardzo potrzebujesz tego tele na JUZ. Bo jezeli ci sie nie spieszy to lepiej kupic 5D i odlozyc na cos dluzszego.
                Ja kupilem 30D bo 5D bylo juz poza moimi mozliwosciami finansowymi, ale gdybym mial kase to bym sie nie zastanawial.

Komentarz

• laur
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 144

Widziałem kiedys na allegro używanego Canona EF 70-200 mm f/4L USM za około 2000zł,(linka nie zapodam, trzeba poszukać) dorzucasz ten obiektyw do zestawu 2, ewentualnie rezygnujesz z 50mm i cenowo podobnie a wszechstronniej, sport na podwórku jak sie patrzy a i na w miarę jasnej sali też sie da...
                  Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
                  Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

Zestaw 1

Komentarz

• sleep
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 91

hmmm tak dużo mówcie o tele, ale ja wam jedną rzecz powiem. Podpinałem ten swój badziew do 20, 30 i mark II przy oświetleniu w hali - było tak sobie. Żadna rewelacja ale przy iso 1600 daje jakoś radę - gorzej z ostrzeniem i focusem. Niestety wcześniej wszystko dopalalem lampą 550 EX przy 3-tce. Natomiast piłka można - było całkiem całkiem. Najlepsze było to że inni, tak zwani ludzie stojący lub siedzący za reklamami (foto-press) pożyczali ten obiektyw bo po cropie było 480 mm a ja bawiłem się 70-200 4lL lub 2.8. Natomiast przy świetle dziennym było Ok. No powiedzmy, że było Ok, bo przecież tło za zawodnikiem było jak na 1 planie....:grin:

Dlatego na razie krótki obiektyw.

Pozdrawiam

Komentarz

• rOOmak
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 617

Sorry. Z tym tele zasugerowalem sie wypowiedziami przedmowcy. Patrzac na zestawy jakie planujesz zdecydowanie pierwszy.5D ma pelna klatke wiec 24mm bedzie szersze od 17mm w 30D.

Komentarz

• towersivy
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 992

..2..
                          Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• wojkij
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1915

5d + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 w planach to chyba bedzie piekny zestaw. Do tego w 5d mozesz uzywac wieksze iso co sie napewno wielokrotnie przyda.

Tylko dlaczego w tych zestawach nie widze lampy(1,5k)?
                            www.kwapisz.org

Komentarz

• sleep
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 91

Zamieszczone przez wojkij

Tylko dlaczego w tych zestawach nie widze lampy(1,5k)?
                              bo posiadam w swoich szeregach 550 EX, jak pisałem wcześniej pracuje na Eos 3.

pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...