Lampa błysowa a cień

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mitong
    • 2007
    • 6

Lampa błysowa a cień

Witam, jako, że jestm tu pierwszy raz chciałem się przywitać.
    A teraz mój problem a mianowicie czy istnieje możliwość wyeliminowania cienia ze zdjęcia gdy używam zewnętrznej lampy. Chodzi mi głównie o sytuacje kiedy robie pionowe kadry. Przy poziomych odbijam światło od sufitu (kąt 60*,dyfuzor) i problemu nie ma. Może jakaś nasadka na lampę?
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Przy pionowych też odbijaj od sufitu :-)

jesli masz 380EX to ją sprzedaj w cholere i kup 420EX/430EX. Ja właśnie tak sobie poradziłem z tym problemem.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mitong
      • 2007
      • 6

Niestety narazie mnie nie stać Może jakiś inny patent?

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez mitong
        Niestety narazie mnie nie stać Może jakiś inny patent?
        oczywiscie. wycinasz takie duze T (z szerokim gornym daszkiem) i owijasz tym daszkiem przod palnika. "Nozke" T wywijasz pod katem 45 stopni tak, zeby robila za odblysnik swiatla. calosc mocujesz tasma izolacyjna, albo zwykla klejaca i masz nakladany odblysnik do sufitu. chodzi o to, zeby odbic swiatlo od razu w gore (albo w dol, jesli z jakiegos powodu zalozysz ten "bajer" druga strona)

musze rysowac, czy widac o co kaman?
        www albo tez flickr

Komentarz

• mitong
          • 2007
          • 6

Widać, widać serdeczne dzięki.

Komentarz

• nagor
            Uzależniony
            • 2007
            • 522

al ejak masz tez dyfuzor o czym piszesz to mozesz walic na wprost z dyfuzorem bedzie miekko i mniejszy cień albo jak proponuja odbłyśnik... (sztuczny sufit??
            Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
            zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

Pracuję...