Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
pytanie kieruje do wszystkich tych, co robia zdjacia w/w body na koncertach.
Chcialbym wiedziec, jak ta puszka radzi sobie w trudnych warunkach jakimi sa: - wieczny brak swiatla, wysokie iso, kolorowe swiatlo najczesciej czerwone itp. itd.)
Interesuje mnie przede wszystkim jak sobie radzi AF a potem cala reszta.
Czekam na jakies opinie za ktore z gory dziekuje.
pikczer
ps
wszelkiego rodzaju porownania do 1D Mark IIN mile widziane.
Jak dla mnie da się żyć...zwłaszcza jak się podepnie jakąś Lkę.. Nie są to jakieś rewelacyjne foty, robione 50 mm 1.8 i sigmą 20 mm 1.8. Iso 3200 chyba..
Te zdjęcia są zbyt małe, aby dało się cokolwiek ocenić.
Inaczej; czy używałeś wcześniej 10D/20D/30D? Jeśli tak, to jak oceniasz różnicę? Mam na myśli nie tylko sprawność AF, ale przede wszystkim ew. różnicę w "radzeniu sobie" z czerwonym światłem, ukochanym przez realizatorów na większości koncertów jazzowych
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Pikczer
ps
wszelkiego rodzaju porownania do 1D Mark IIN mile widziane.
Mój syn ma 1D MkII i w jakości obrazu przy wysokim ISO oraz czerwonym świetle wielkiej różnicy nie widzę. AF zapewne z założenia działa sprawniej, ale i ja korzystając z 30D oraz dobrych obiektywów, nie narzekam.
Powtarzam, przekleństwem jest zawsze ten czerwony śrut od ISO 1600 w górę i tutaj chętnie dokonałbym konfrontacji z 5D, o ile by się dało.
Ostatnio edytowany przez Jurek Plieth; 676.
Powód: Automerged Doublepost
Nie wiem, z czego ten ROTFL, to jest ogólne spostrzeżenie w różnicy działania AF przy zwykłych obiektywach, a L... Jak dla mnie, w kiepskich warunkach różnica jest gigantyczna.
Jurku, zdjęcia można ściągnąć w oryginalnym rozmiarze... Tylko nie pamietam, jak jest z kompresją, trzeba mieć ją na uwadze. Ja po koncertach w czerwonym świetle potem w rawie ściągam trochę czerwonego.
Jurku, zdjęcia można ściągnąć w oryginalnym rozmiarze...
Ściągnąłem. IMHO wygląda to dużo lepiej niż w przypadku 30D.
Powtarzam wcześniejsze pytanie - czy wcześniej używałeś korpusu z serii 10/20/30D i potrafisz ocenić różnicę w tej materii?
Używałem tylko 350D, jak będę w domu, mogę poszukać, czy nie mam jakiejś koncertówki na czerwono i popatrzeć po exifach, nie pamiętam już które czym robiłem.
Używałem tylko 350D, jak będę w domu, mogę poszukać, czy nie mam jakiejś koncertówki na czerwono i popatrzeć po exifach, nie pamiętam już które czym robiłem.
OK, z góry dzięki!
Będziesz może dzisiaj/ jutro/ pojutrze na Jaśkowej?
5d czasem nie jest za wolny na koncerty i wszelakei wydarzenia sportowe?
3 fps tylko. Ok moj nikon d50 tez ma 3 i sobie radze. Ale to nie ta sama półka cenowa. I robic przy iso 3200? O_O ale po co? rozumie ze jezeli chodzi o szumy a raczej ich brak to canon jest z przodu. Ale po co 3200
"jedynymi ludzmi ktorych poznasz,sa ci ktorych sfotografujesz" - Annie Leibovitz
Komentarz