Czemu Canon nieostrzy na tyle, ze trzeba doastrzac?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gonzo71
    Bywalec
    • 2007
    • 124

Czemu Canon nieostrzy na tyle, ze trzeba doastrzac?

Mam wrazenie ze fotki z Canona 20d sa niesotre wystarczajaco.
    Trzeba doastrzac w programie.
    Z czego to wynika?
  • speed555
    Bywalec
    • 2005
    • 200

bo latwiej jest doostrzyc niedoostrzone niz odostrzać przeostrzone :P
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• gonzo71
      Bywalec
      • 2007
      • 124

czemu nie sa ostre odrazu?

Komentarz

• boss
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 35

Zamieszczone przez gonzo71
        czemu nie sa ostre odrazu?
        filtr antyaliasingowy przed matryca

:: PowerShot G3
        EF-S 10-22mm :: EF-S 17-85mm :: EF 70-200mm f4 :: EF 50mm 1.8 II :: Tamron 19-35mm :: EF-S 18-55mm II
        420EX + StoFen :: Velbon Sherpa 750R

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

gonzo, mam wrażenie, że masz zamiar pobić rekord założonych wątków w ciągu jednego tygodnia. Ale nagrody nie mamy, więc może nieco odpuść. Polecam wyszukiwarkę. Na początek tip, który znajdziesz przy uważnej lekturze pierwszego posta.

http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=filtr
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez gonzo71
            Mam wrazenie ze fotki z Canona 20d sa niesotre wystarczajaco.
            A ja mam wrażenie że szukasz dziury w całym. Zdjęcia nie służą do golenia, nie muszą być ostre jak brzytwa.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• danny
              Coś już napisał
              • 2007
              • 76

Zamieszczone przez MacGyver
              A ja mam wrażenie że szukasz dziury w całym.
              jestem zdania ze niekoniecznie taka dziura w calym - osobiscie jestem zdania ze foty z dslr-ow zaraz po wyjsciu sa wyprane i mydlo. z mojego na "zywczyka" nie nadaja sie do niczego. pare ruchow w foroszopie i jest palce lizac.

jak dla mnie za wlasnie TO placisz kase - za to ze zrobisz sobie tak ostro czy tak podkolorowanie jak sobie tylko chcesz; sprzet tylko ci pomoze zeby zrobic samo ujecie w miare latwo i material do obrobki mial potencjal do ustawianie wsiego jak sie podoba.
              analog i prajmy.
              cyfra gdzieś w kącie.

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Zamieszczone przez danny
                jestem zdania ze niekoniecznie taka dziura w calym - osobiscie jestem zdania ze foty z dslr-ow zaraz po wyjsciu sa wyprane i mydlo. z mojego na "zywczyka" nie nadaja sie do niczego. pare ruchow w foroszopie i jest palce lizac.
                A moim zdaniem to wyłącznie kwestia szkieł, precyzyjnego ustawiania ostrości i odpowiedniego doboru wartości przysłony. Od czasu odstawienia na bok tanich plastikowych słoiczków zdjęć nie dodotstrzam, bo nie widzę takiej potrzeby.

Komentarz

• danny
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 76

MacGyver, obrabiasz fotki po sesji? jesli tak - co korygujesz?
                  osobiscie bez ps'a nie ruszam - wogole mnie nie satysfakcjonuja; mialem przyjemnosc pobawienia sie pare razy sprzetem typu el-ki + jednocyfrowe body ale i tu - mi jakos to nie podchodzilo. na moje oko (na zywca - bez obrobki) moze i lepsze niz to co daje moja puszka i sloiki, ale... jak dla mnie roznice byly niewielkie i nie uzasadniajace przytlaczajacej roznicy w cenie. po zapuszczeniu ps'a - aaa.. to inna juz historia. wylazily jeszcze bardziej zyleta, kolorki naprawde udane - ogolnie widze za co poszla kasa na sprzet.
                  analog i prajmy.
                  cyfra gdzieś w kącie.

Komentarz

• Matsil
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2022

Zamieszczone przez MacGyver
                    A moim zdaniem to wyłącznie kwestia szkieł, precyzyjnego ustawiania ostrości i odpowiedniego doboru wartości przysłony. Od czasu odstawienia na bok tanich plastikowych słoiczków zdjęć nie dodotstrzam, bo nie widzę takiej potrzeby.
                    Zgadzam się z przedmówcą. Mając dobre szkła i trochę pojęcia o fotografii nie trzeba wcale podostrzać w PS, niestety 99% trzeba poddać innej delikatnej obróbce. Takie możliwości dają nam cyfrówki i możliwość poprawek należy uznać za zaletę a nie wadę. Może zrobimy ankietę ile osób wywołuje odbitki bez obróbki?
                    Zamieszczone przez danny
                    osobiscie bez ps'a nie ruszam - wogole mnie nie satysfakcjonuja.
                    Zależy czy robisz w JPG czy RAW. W RAWach mozesz zmienić praktycznie wszystko - ekspozycję, balans bieli, nacycenie kolorów, ostrość, kontrast, pobawić się krzywymi itp. W JPG możesz w PS bawić się krzywymi, ale to nie to samo, możesz dodać kontrastu i wyostrzyć ale jeżeli nie trafisz z ekspozycją trudno będzie cokolwiek zrobić.
                    Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
                    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• danny
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 76

dobry pomysl z ankieta. moze by ja rozszerzyc o to co sie poprawia najczesciej? np. przekadrowanie, kontrasty, poziomy, usuwanie nieporzadanych elementow?
                      jestem bardzo ciekawy jak forumowicze podchodza do sprawy.
                      analog i prajmy.
                      cyfra gdzieś w kącie.

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez danny
                        Poziomy, balans kolorów, czasami kadr, usuwanie śmieci z kadru, krzywe i nasycenie. Robie niemal wyłącznie w RAW, zdjęć pamiątkowych, poza starannym wywołaniem RAW-a potem już nie ruszam (chyba że trzeba coś wstemplować, albo podkadrować)
                        Ostrze tylko miniaturki do netu (no bo tu to już trzeba i to zawsze).

Komentarz

• danny
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 76

hmmmm....... poczwicze te podejscie, a noz/widelec beda ciekawsze efekty... na nauke nigdy nie za pozno....
                          analog i prajmy.
                          cyfra gdzieś w kącie.

Komentarz

• emisiaczek
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 548

jestem zdania ze canon przesadzil z filtrem, jesli nie stac kogos na L-ki to niech daruje sobie i kupi nikona, przykro mi to pisac ale taka jest prawda, mi sie bardziej podobaja ostre fotki co jest ciezkim zadaniem dla canona

Komentarz

• Matsil
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2022

Zamieszczone przez emisiaczek
                              jestem zdania ze canon przesadzil z filtrem, jesli nie stac kogos na L-ki to niech daruje sobie i kupi nikona, przykro mi to pisac ale taka jest prawda, mi sie bardziej podobaja ostre fotki co jest ciezkim zadaniem dla canona
                              Nie wszystkie eLki są nie wiadomo jak ostre. Przykładem niech będzie 17-40/4L. Tamron 17-50/2.8, którego miałem wcześniej był ostrzejszy - zdjęcia bez wyostrzania wychodziły super ostre. Jednak ostrość to nie wszystko, dlatego zdecydowałem się na zmianę szkła.
                              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

Pracuję...