dylemat : Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM czy Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM L

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amorf

dylemat : Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM czy Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM L

Witam wszystkich to moj pierwszy post tutaj.
    Posiadam Canon EOS 350D ze standartowym obiektywem.
    Wyjezdzam niebawem na wakacje i udalo mi sie odlozyc $$$ na porzadniejszy obiektyw.

odrazu powiem ze jestem amatorem
    Mianowicie mam problem z wyborem pomiedzy

i

cena jest podobna.
    nie mam jakiegos okreslonego celu co fotografowac , napewno budynki, krajobrazy, znajomych

Bardzo prosze o jakies sugestie
    dziekuje z gory
    pozdrawiam
    a.
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

http://canon-board.info/search.php
    http://canon-board.info/showthread.p...ght=70-200%2F4
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• czajna
      Początki nałogu
      • 2005
      • 401

Ciekawe ile razy jeszcze będzie poruszany ten temat...

Komentarz

• amorf

ok,ok przeczytalem ;] ale kazdy ma inne zdanie
        nie znam sie na tym ale jak to jest z zoomem w porownaniu tych dwoch obiektywow ? ktory ma wieksze przyblizenie ?
        jedna sprawa jeszcze jak jest z tym stabilizatorem obrazu? czy pozwala to robic lepsze zdjecia jak jest ciemniej ?

Komentarz

• JaBlam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1304

jak jest jasniej to tez pozwala. Pamietaj tylko ze IS ma niby niwelowac drgania reki. Jak bedziesz robil pedzacy samochod albo galopujacego konika albo pania buszujaca na scenie i uzyjesz za dlugich czasow to i tak bedziesz mial poruszone. Jedno jednak jest pewne - niezaleznie od tego lepiej to wyjdzie z IS niz bez. Do tej pory uzywalem 70-200 4 i twierdzilem ze IS to wynalazek zeby klientow przyciagnac. Teraz uzywam z IS i widze roznice. I mimo ze wielu osobom to nie odpowiada bo za ciemny rzekomi to miedzy 4IS a 2.8 bez IS nadal wole IS) Napewno bedzie Ci lepiej skorzystac z dobrodziejstw IS i dodatkowych 100 mm. Jesli nie wiesz ktore chcesz to moze napisz skad klikasz i byc moze ktos z uzytkownikow mieszkajacych niedaleko pozwoli ci pobawic sie obiektywami. Nie ma nic gorszego niz kupowanie obiektywu - bo gdzies slyszalem, bo gdzies mowili.

----------------------------------------
          Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• steku
            Coś już napisał
            • 2006
            • 76

w przypadku 70-300 IS trzeba pamiętać, że jego autofocus potrzebuje czasu porównywalnego z wiecznością na ustawienie ostrości w porównaniu z 70-200. Człowiek na ochotę pomóc silniczkowi, który obraca całą czołówką obiektywu. Dopóki obiektyw ostrości nie zgubi, da się z tym żyć, ale jak się już zgubi i musi przejechac cały zakres ostrości, to chwilkę to trwa...
            Widać to na na wykresach u Boba Atkinsa:

Tę wadę obiektywu należałoby wyważyć z zaletą jaką jest IS.
            W porównaniu z kitami (albo starym 75-300 IS) oczywiście AF w 70-300 IS nie jest wcale zły, ale w porównaniu z L-kami... To po prostu nie ma porównania.
            Piotr

Komentarz

• JaBlam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1304

Steku, nie sposob nie przyznac ci racji. Tylko w momencie kiedy kupujesz 3 szkielka to zapewne tego dylematu nie ma. W momencie kiedy masz kase na jedne szklo to w gre wchodza tez inne elementy. 100 mm roznicy to duzo (a jeszcze na cropie) Roznica swiatla nie jest az taka wielka, a mimo wszystko- trzymanie na +200 mm bez IS moze byc trudne. (chyba ze kto ma juz obcykane)

----------------------------------------
              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

Pracuję...