Winieta na 5D + 50/1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

Winieta na 5D + 50/1.8

Korzystajac z okazji, ze moge sie pobawic kilka chwil 5D, podpialem do niego swoje 50/1.8 i zrobilem serie testowych zdjec. Wyniki mnie dosc niemile zaskoczyly:

50/1.8 @ 1.8

50/1.8 @ 2.8

50/1.8 @ 5.6

Obiektyw naturalnie bez zadnych filtrow. Pomyslalem, ze moze winieta jest spowodowana oslona przeciwsloneczna, porownalem wiec:

50/1.8 @ 1.8 z oslona

50/1.8 @ 1.8 bez oslony

Nie mam niestety zadnego innego obiektywu pod reka do porownania. Swoja 50-tke uzywalem na analogu 600-tce i nie zauwazylem az takiej winiety...

Czy 50/1.8 az tak bardzo sie nie nadaje do 5D? Jak jest z 50/1.4?
    http://plfoto.com/4986/autor.html
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Zamieszczone przez pazurek
    Czy 50/1.8 az tak bardzo sie nie nadaje do 5D? Jak jest z 50/1.4?
    Do 5D w tej chwili niewiele jest szkielek w ofercie Canona, ktore sie nadaja idealnie

Komentarz

• McKane
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2015

No i widzisz Paz 5d jest bez sensu Od razu czlowiekowi sie razniej robi bo na cropie nie ma takiej ciemnosci po bokach.
      A tak serio naklada sie zwykla winieta normalna dla pelnych klatek z "winietowaniem" matrycy ktore jest szczegolnie widoczne w 5d. Wot cala filozofia. Znajda sie zaraz tacy ktorzy stwierdza ze winietowanie matrycy nie wystepuje ale w 99% zadna z tych osob nie miala 5d w reku a juz napewno nie robila porownan z analogicznym analogiem
      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Zamieszczone przez McKane
        ...ale w 99% zadna z tych osob nie miala 5d w reku a juz napewno nie robila porownan z analogicznym analogiem
        A ci co robili zadaja sobie pytanie czemu na cyfrze wieksza niz na analogu :rolleyes:

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

Zamieszczone przez Pikczer
          A ci co robili zadaja sobie pytanie czemu na cyfrze wieksza niz na analogu :rolleyes:
          No widzisz problem z tym ze gdyby sobie zadali trud zadania tego pytania to odpowiedz sama by sie nasunala.
          Ale ta grupa WIE jak jest naprawde wiec zadne pytania nie sa potrzebne

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• JaBlam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1304

oj to ty Paz lepiej nie mysl o duecie 5D + 24-105 bo bedziesz po nocach plakal Mnie tam nie przeszkadza Wineta. Zreszta ja rzadko mam fotki z tej 50 tak ze niebo zajmuje tyle powierzchni. No i poza tym to jest 4 a nie 1.8

----------------------------------------
            Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• pazurek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1294

Ja tam sie wcale nie dziwie ze jak ktos juz kupil 5D to mu nie przeszkadza winieta
              http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• MARANTZ
                Uzależniony
                • 2005
                • 928

Winieta nie jest zła, ale przy szerokim kącie w 24-105 była wyjątkowo upierdliwa. W 24-70 jest z tym o niebo lepiej.
                Pytasz się jaka jest winieta przy 50/1.4 na f/1.4? Ja na tym szkle w dzień nie pracuję na takich dziurach to nie wiem, przy f/2-2.8 jak dla mnie to nic strasznego bo uwagi mojej jakoś na siebie nie zwróciła. Testów winiety nie robiłem bo zamiast testów preferuję zwykłe zdjęcia ;-)
                FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

Niestety popełniłem ten błąd i kupiłem zestaw 5D z 24-105/4L na 30D to szkło było świetne ale na FF niestety jest gorzej. Na razie muszę pozostać przy tym szkle. Natomiast zapytam szanownych kolegów o sugestie co do szerokiego szkła czyli coś co na szerokim końcu ma przynajmniej 17 mm.
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Maćko_Pń
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 110

Zamieszczone przez Mac
                    Natomiast zapytam szanownych kolegów o sugestie co do szerokiego szkła czyli coś co na szerokim końcu ma przynajmniej 17 mm.
                    Widzę, że kolega ma 17-40... jak się spisuje ten obiektyw na "piątce" (chodzi o winiętę i zniekształcenia grometryczne )?
                    5 D + 350 D + 17-40 f4 + 70-200 f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

Zamieszczone przez Mac
                      Niestety popełniłem ten błąd i kupiłem zestaw 5D z 24-105/4L na 30D to szkło było świetne ale na FF niestety jest gorzej. Na razie muszę pozostać przy tym szkle. Natomiast zapytam szanownych kolegów o sugestie co do szerokiego szkła czyli coś co na szerokim końcu ma przynajmniej 17 mm.
                      Jest kilka mozliwosci generalnie.

Snowboarder poleca 16-35/2.8 II a nieco sprzetu macal wiec trudno z tym polemizowac.

Ja pstrykalem (niewiele wprawdzie) Sigma 15-30 z ktorej wychodzily naprawde zyleciarskie zdjecia. Mozna bez problemu znalezc wiele pozytywnych opinii na temat tego szkla do pelnej klatki ale jest tez troche negatywnych co moze swiadczyc (jak to u sigmy zreszta czesto sie zdarza) o duzym rozrzucie jakosci. Jak z kazdym szklem trzeba sprawdzic przed zakupem.

No i jeszcze zostala Sigma 12-24 ale to juz max szeroko Ja tak lubie i bym bral to szklo

Komentarz

• towersivy
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 992

Zamieszczone przez Mac
                        No widnieje w twoim podpisie 17-40.....które na szerokim ma 17mm :smile:

Chyba wyjdę na zewnątrz i sprawdzę całą szklarnie na niebie :smile: pod eosem 5 i 5D 50/1.4 daje identyczną winietę to samo jest w przypadku 17-40.

Pzdr.
                        Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Temat juz by chyba na forum wyczerpany ;-) http://canon-board.info/showthread.php?t=19301

Komentarz

• jacekxyz
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 105

Zamieszczone przez Maćko_Pń
                            Widzę, że kolega ma 17-40... jak się spisuje ten obiektyw na "piątce" (chodzi o winiętę i zniekształcenia grometryczne )?
                            Ja nie mam 5d ale kumpel ma i czesto cos tam dla mnie robi wlasnie zestawem 5d+17-40 i znieksztalcenia sa spore prz 17mm
                            60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Komentarz

• Maćko_Pń
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 110

w sumie winieta taką tragedią nie jest bo w przypadku wywoływania rawów w PS jedna z zakładek ma opcję usuwania winiety i muszę przyznać, że działa to całkiem nieźle. A kto jak kto, ale userzy piatęk bawią się chyba tylko Rawami.
                              5 D + 350 D + 17-40 f4 + 70-200 f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Komentarz

Pracuję...