Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jako ze juz nie moglem wysiedziec w domu skorzystalem ze slonecznej pogody i wybralem sie wczoraj do ZOO. Pocykalem, połazilem, wrocilem do domu i okazalo sie ze nie mam ani jednej ostrej fotki . Mam w zwiazku z tym do Was pytanie co mogloby byc tego przyczyną?
Fotki robilem 300D + canon 70-200/f2.8 IS L USM.
Pierwsze i drugi zdjecie to Pustulka. ISO 100, F4, 1/400s, 195mm.
Trzecie papuga F5, 1/1000, 200mm
Gepard tez jest do bani.
Gdzie tkwi problem? No bo poruszone nie są. Zreszta 1/400 czy 1/1000 (dodatkowo przy IS) zupelnie wystarczy. Papuga to nawet z monopoda. Ten sam obiektyw podpiety do 20D ostrzy perfekcyjnie wiec ktos moze powiedziec ze to wina tego 300D. Tyle tylko ze np sigma 18-125, canon ef 50, canon 100-300 ostrzą dobrze.
Re: Problem z ostrością 300D + 70-200/f2.8L IS USM
To musi byc jakis ekstremalny front-focus. Gdyby to byl back-focus,
to na drugim zdjeciu jakis kawalek galezi bylby ostry. Choc na zadnym
zdjeciu nic nie jest ostre, wiec w sumie nie wiem...
Te zdjecia ogolnie sa do kitu, chyba aparat?
Swoja droga obciach, Canon naprawde odpuszcza z QC...
Na szczescie ja mam wszystkie ostre
tez mi sie wydaje ze musi byc cos z aparatem, w koncu obiektyw jest z najwyzszej polki, moze sa jakies testy zeby sprawdzic aparat na ff i bf, z checia sprawdzil bym moj sprzet
Nie wiem jak trzeba robic fote zby poruszyc przy 1/1000s. Papuga to dodatkowo monopodem padparta.
Tak przy okazji: glowica kulowa w monopodzie to rewelacyjna sprawa. W ptaszarni gdzie bylo dosc ciemnawo mozna bylo dzieki niej cuda wyprawiac. Dzieki temu udalo mi sie utrzymac 1/30s na 250mm z obiektywem bez IS.
Niezdecydowanym i wahającym sie naprawde polecam takie rozwiazanie.
Zamieszczone przez Czacha
te foty wydaja sie byc, pomimo stablizacji i krotkiego czasu, poruszone... moze wina IS'a?
jak go zapne do 20D to zyleta.
Przejade sie chyba we wtorek do serwisu zobacze co mi specu powie.
Ja tak prawie w temacie... otóż chodzi mi o technikę robienia zdjęć z IS. Gdzieś czytałem, że z IS też trzeba umieć robić zdjęcia. Zauważyłem, że najlepsze rezultaty z 70-200IS otrzymuję, gdy:
1. strzelam fotkę natychmiast po zadziałaniu IS'a w trybie "One shot" (słychać taki delikatny stuk i widać przez moment zamrożenie kadru),
2. generalnie na AI Servo.
Najgorsze wyniki wychodzą, gdy w trybie "One shot" za długo celuję a IS sobie szumi. Wtedy ostrość jest mocno taka sobie nawet przy f/4.
Najgorsze wyniki wychodzą, gdy w trybie "One shot" za długo celuję a IS sobie szumi. Wtedy ostrość jest mocno taka sobie nawet przy f/4.
Może to ktoś potwierdzić?
Ledwie 40 zdjec za mna a wstepnie moge potwierdzic. Po dluzszym celowaniu fotki bardziej mydlane sie zdaja. I rowniez przy AF na Servo lepiej jakos lapie (a przelaczylem z innego powodu - akurat cos latalo i zachcialo mi sie sledzic 8) ).
.Niedawno odkryłem po zakupie obiektywu Tokiny że AF ma problemy z ostrzeniem ,tzn ostrzy trochę bliżej niż punkt kóry wybrałem . Mam zainstalowany ruski soft . Czy oddanie aparatu do kalibracji w Warszawie na żytniej pomoże i poradzą sobie z wyregulowaniem aparatu ? Dzisiaj wgrałem orginalny soft i w środe wybieram się do W-wy do serwsiu .Jednak zauważyłem że trochę zmniejszyło się gorsze ostzrenie (ff) .Czy oprogramowanie aparatu może mieć wpływ na pracę AF ? Proszę o pomoc .
Jesli w wasi ustawiles "one shot" zamiast "ai servo" to tak, mozesz miec wieksze rozjazdy... Sprawdz ostrzac na monitor... Widac w wizjerze more i nie trzeba sie dlubac z jotpegami...
U mnie "ai servo" sprawdza sie lepiej i nie ma tylu odjazdow... Mora za kazdym razem... "One shot" lubi sobie nie trafic czasami, gdzie ai robi w tym samym czasie taki minimalny dojazd... Widac i slychac to swietnie na wolnym glosnym obiektywie ;D
Nie wiem jak trzeba robic fote zby poruszyc przy 1/1000s.
Dość dawno temu prenumerowałem jakiś zachodni magazyn fotograficzny; nie męcz mnie o tytuł, bo nie pamiętam, ale reprezentował on naprawdę przyzwoity poziom. Utkwił mi natomiast w pamięci pewien szokujący eksperyment. Otóż redakcja zaprosiła do studia kilku znaczących zawodowych fotografików, dała im do dyspozycji najlepsze lustrzanki z najlepszymi obiektywami 50 mm i zaprosiła do zdjęć "z ręki" jakiegoś obiektu testowego. Po wykonaniu mocno scropowanych odbitek okazało się, że dopiero przy czasach 1/500 i krótszych nie ma różnicy w ostrości pomiędzy zdjęciem robionym z ręki, a robionym na statywie
Podsumowując - podstawowym powodem nieostrych zdjęć było w tamtym czasie ruszenie. Podkreślam - w tamtym czasie, bo to nie była jeszcze epoka AF.
Pomijając więc kwestie FF/BF, źle działającego AF itp., to zabetonowanie aparatu jest podstawowym czynnikiem gwarantującym zrobienie dobrego technicznie zdjęcia.
Komentarz