Metalowy statyw...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr Rymer
    Coś już napisał
    • 2006
    • 52

Metalowy statyw...

Czy ktoś miał doświadczenie z takim typem statywu? Potrzebuje raczej coś cieższego i stabilniejszego niż te plastiki ważące po 1,5-2 kg

http://www.allegro.pl/item225874665_...6kg_f_vat.html

Kompletnie nie wiem jak to ma się z opisu do rzeczywistości. Dziękuję za odpowiedzi.
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Pytanie, czy potrzebujesz czegoś stabilniejszego, czy cięższego. Zakładam, że to pierwsze. Nie kupił bym tego statywu, za 150 złotych więcej można mieć statyw manfotto o nośności 7 kg i o kilogram lżejszy (ale trzeba jeszcze kupić głowicę). Doradzić ci jednak nie mogę, bo nie napisałeś co chcesz do niego przypiąć.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

3.61 kg to jakieś nieporozumienie, poza tym wygląda dość tandetnie...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• malkontent
        Początki nałogu
        • 2007
        • 299

Zamieszczone przez Piotr Rymer
        Czy ktoś miał doświadczenie z takim typem statywu? Potrzebuje raczej coś cieższego i stabilniejszego niż te plastiki ważące po 1,5-2 kg

http://www.allegro.pl/item225874665_...6kg_f_vat.html

Kompletnie nie wiem jak to ma się z opisu do rzeczywistości. Dziękuję za odpowiedzi.
        Ja wczoraj zakupiłem coś takiego: http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...%B1&idt=14265&
        Właśnie w tym sklepie (bez kryptoreklamy).
        Podoba mi się coraz bardziej.
        Waga wprawdzie słuszna (2,6 kg) ale stabilność rewelacyjna.
        Poprzednio miałem Hama Alpha 60 (pozostałość po kompakcie) i z Długą L i z gripem przy kadrze pionowym statyw robił bam na bok .

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

Slik to azjatycka produkcja, jeśli masz kupować statyw to kup Manfrotto a nigdy nie będziesz żałował wydanych pieniędzy. Poza tym głowice możesz dobierać do tego co będziesz chciał robić. Propozycje Foto-netu i ta z Allegro są nie przekonowujące.
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Piotr Rymer
            Coś już napisał
            • 2006
            • 52

no i tutaj zaczyna się problem biednego studenta, mam tylko 300 zł na wydanie, co podpinam do statywu? Cyfre canona i analog maly obrazek, srednie formaty itd. Praktycznie wszystko. Moj poprzedni statyw Velbon cx-300 choć był tani to wysłużył mi od początku mej drogi z aparatem, jakieś 3-4 lata. Był jednak chwiejny niesamowicie...

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

no tak, jak też podpinam cyfrę, ostatnio z obiektywem 500/4 IS, który sam waży prawie 4 kg. Może określ co podpinasz, bo to robi różnicę.

Odnośnie budżetu studenta. Wydasz 300 i nie będziesz miał sprzętu, bo to pójdzie do piwnicy. Dozpbieraj i za 550 będziesz miał świetny zestaw manfrotto 055DB z głowicą na przykład GoldPhoto.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Piotr Rymer
                Coś już napisał
                • 2006
                • 52

Co podpinam do cyfry? Heh, wiadomo, KIT'a raczej nie potrzebowałem czegoś lepszego. Jakby to wytłumaczyć, hmm, sytuacje podbramkowe każdy z nas miał... teraz mam tyle pieniędzy ;( i nie zapowiada się na więcej, a decyzja musi być szybka. Wiem, że tyle to jak "nic" ale myślałem, że istnieje złoty środek na teraz (ten velbon za 99 zl mi służył 3-4 lata)... ten manfrotto 055DB ma tylko 137cm wysokosci, nisko, dopiero po wyciągnięciu kolumny 181... pracowalem na manfrotto i wiem jakie życie jest z nim piękne ... ehh, chyba nie ma rozwiązania, najlepiej strzelić sobie w łeb

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

z głowicą daje ci to 147 cm + do wizjera jest jeszcze kilka
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Piotr Rymer
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 52

Wiadomo, ale kolejne 250 zl nie wykombinuje, ehh... niewykluczone, że za rok będę zmuszony szybko kupic znów "coś" ale wtedy mi gotówka może dopisze. Wiec na prawde wszyscy uwazacie ze ponizej 300 zl nie ma nic godnego uwagi na "teraz"?

Komentarz

• Bingant
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 507

Zamiast statywu Manfrotto, można do tej głowicy GoldPhoto podpiąć statyw tej samej firmy. Wiem, że JaBlam ma taki tandem i sobie chwali. Najlepiej żeby on sam się wypowiedział. Na taki komplet powinno na biedę wystarczyć te 300zł.
                      6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• czajna
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 401

Dokładnie jak poprzednicy... jak już musisz to kup Goldphoto nogi model YH324 i głowice YH410 i będziesz miał wystarczająco. Jak dołożysz ciut więcej to warto dopłacić do głowicy Manfrotto jakiejkolwiek bo nogi Goldphoto są ok. Na forum N jest dokładna recenzja z fotkami:

Najtaniej z tego co sam się orientowałem dostaniesz ten statyw z głowica i przesyłką w foto-technika.pl za 327zł (taniej nie znajdziesz...)

Komentarz

• Piotr Rymer
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 52

Dziękuję za odpowiedzi, pewnie na teraz takie cudo mi starczy, raczej musi. Pozdrawiam.

Komentarz

• Mac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2063

Masz ból, nie lubię takich sytuacji ale zdaje się, że nie masz wyjścia. Zatem zdaj się Binganta i Czajny.
                            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• fotokor1
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 373

a może ten:
                              Bilora 1122 Professional Combi II
                              cena od 239.00 zł do 299.00 zł
                              Rodzaj: Statyw profesjonalny Maksymalna wysokość: 152 cm Obciążenie: 5 kg Głowica: ruchoma 3D Min wysokość: bd Waga: 3 kg
                              Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

Pracuję...