[AmigoGD] Pierwsza sesja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AmigoGD

[AmigoGD] Pierwsza sesja

Witam serdecznie wszystkich! administratorow, stalych bywalcow forum jak i nowych gosci
    Jestem tutaj nowy, 100-%owy amator. Od pewnego czasu jestem posiadaczem Canona 300D. Troszke czasu minie zanim zaczne pisac posty i na niektore odpisywac, duzo tutaj jeszcze mam do czytania i uczenia sie. Wiec moze na poczatek dla przelamania tremy wrzuce jedna z fotek z pierwszej mojej nazwijmy to "sesji"

Pozdrawiam serdwcznie
    Amigo
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Witam i na wstepie mała uwaga techniczna http://canon-board.info/viewtopic.php?t=26 (chodzi o tytuł wątku)

JEśli chodzi o zdjęcie to ciekawe, troche zbyt żółte na mój gust
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Podobnie jak Tomek - pomysł fajny, ale raz że trochę za żółte, dwa, że zbyt mało podkreślona jest ostrość na tym środkowym obiekcie (cokolwiek to jest )
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• AmigoGD

Powiedzmy ze to winogrono w... mandarynce
        Obecnie posiadam tylko obiektyw Canon 18-55 wiec poszalec nie idzie ale i tak jestem zadowolony ze sprzetu. Zamierzam sie na nawy obiektyw ale chyba zaczne od czytania a nie ocenania obiektywu na podstawie cen Jest to moja pierwsza lustrzanka i juz widze ze duzo sie da z tego sprzetu wyciagnac.
        Kolorki takie wyszly gdyz zalezalo mi na duzym kontrascie z czarnym tlem, poszalalem wiec chyba troszke za mocno z balansem bieli. Nie chcialem obrabiac tej fotki graficznie bo pomimo tego ze grafika w fotografi sie przydaje to nie zawsze jednak o to chodzi.

Amigo

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Nie rozumiem co ma kontrast do WB? Mozesz sprecyzowac?
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• AmigoGD

Tyle co pamietam WB mialem ustawione na oswietlenie dzienne, przy halogenie dawalo to wlasnie taki kolor "czerwono-zolty" obiektu. Przy innych WB wszystko wychodzilo ... "mdle" czyli malo kontrastowe.

Komentarz

• AmigoGD

Chyba zle uzylem slowa" kontrast" mialem na mysli kolory, czarny i czerwony. Moim zdaniem to kolory kontrastowe chociaz kazdy moze powiedziec ze kazdy inny kolor do czarnego tla tez bedzie kontrastowy Wyobraz sobie Tomku ze zdjacie jest w naturalnych kolorach - skora i owoc. Kolory chyba by w takim przypadku wypadly o wile mniej kontrastowo... hmmm tak mysle ale moze sie myle

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez AmigoGD
                Tyle co pamietam WB mialem ustawione na oswietlenie dzienne, przy halogenie dawalo to wlasnie taki kolor "czerwono-zolty" obiektu. Przy innych WB wszystko wychodzilo ... "mdle" czyli malo kontrastowe.
                Bo do takich rzeczy to panie RAW służy ;-)
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• zabol
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 643

no... no... całkiem całkiem. Popracuj jeszcze troche nad ostrością. Jak dla mnie to żółte światło nadaje ciepły kilmat fotce. mi sie podoba

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

Zamieszczone przez AmigoGD
                    Powiedzmy ze to winogrono w... mandarynce ...
                    Powiedzmy :wink:
                    Gdańsk pozdrawia Gdańsk
                    http://plieth.com

Komentarz

• AmigoGD

Witam ponownie, a Gdansk szczegolnie Panie Jurku my mamy ten przywilej ze kiedys mozemy spotkac sie przy piwku i porozmawiac o naszym hobby
                      Ale wracajac do tematu, nowa sesja Tym razem nocna....

EOS 300D, obiektyw KIT, goraca noc, piekna kobieta i troszke Photoshopa
                      Pozdrawiam wszystkich i zycze milego spokojnego weekendu!

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Nieźle wyszło, ale ja bym trochę inaczej ciachnął oraz zrezygnowałbym z tych cyfrowych śmieci-pasków.

Komentarz

• SenioR

fakt, te paski troche psuja fotke . Mozna bylo zastosowac troszke inny filtr, lub zmniejszyc efekt w tym filtrze. Ale to jest kwestia gustu , pozdrawiam.

Komentarz

• gonzo44
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1304

wracajac do winogrona w ustach, IMHO przydalaby sie wieksza glebia ostrosci. Teraz ostra prawa strona przykuwa cala uwage, mozna powiedziec ze ciezar zdjecia lezy po prawej stronie.
                            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...