300D + 17-85 IS + 430EX = ciemne zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaG

300D + 17-85 IS + 430EX = ciemne zdjęcia

Robiłem zdjęcia na weselu w trybie M na 1/50, 5.6 + lampa. Większość zdjęć jest bardzo ciemna - aż nienaturalnie. Zdjęcia z kitem wychodziły jaśniejsze. Później był plener i tryb AV przysłona od 5,6 do 11 + czasem doświetlałem lampą i zdjęcia dalej wychodziły ciemne. Warunki robienia zdjęć były raczej normalne - nie było żadnych dużych kontrastów - zdjęcia były robione w parku przy lekkim zachmurzeniu. Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.
  • canon-sniper

W 300D przy roznych trybach sa inne pomiary swiatla, sredni/wazony/punktowy, dla M jest to centralny ważony, możliwe że to jest przyczyną. Spróbuj robić na Av.

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2194

Zamieszczone przez MaG
      Robiłem zdjęcia na weselu w trybie M na 1/50, 5.6 + lampa. Większość zdjęć jest bardzo ciemna - aż nienaturalnie. Zdjęcia z kitem wychodziły jaśniejsze. Później był plener i tryb AV przysłona od 5,6 do 11 + czasem doświetlałem lampą i zdjęcia dalej wychodziły ciemne. Warunki robienia zdjęć były raczej normalne - nie było żadnych dużych kontrastów - zdjęcia były robione w parku przy lekkim zachmurzeniu. Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.

nic nie napisałeś o ISO na jakim robiłeś, może tu jest przyczyna niepowodzeń
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• MaG

canon-sniper
        wiem wiem, że w 300D są różne sposoby pomiaru światła, robiłem ma M i na Av i na P i nawet robiłem pomiar światła na obiekt, blokadę ekspozycji i przekadrowanie ale nawet to nie zawsze dawało zadowalające efekty,

Tomasz
        robiłem wszystko w RAWach, ISO 100, 200, 400 większego nie stosowałem żeby nie szumiał za bardzo i mimo to większość zdjęć jest niedoświetlonych.
        Histogram pokazuje duuużo cieni, rzadko kiedy ma rozkład zbliżony do normalnego - nawet w trybach półautomatycznych gdy sam dobiera drugi parametr

Czy kogoś z Was spotkało coś podobnego
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        dodam jeszcze że korekta ekspozycji na plus powoduje dużo wypaleń w jasnych miejscach, a zdjęcia całościowo i tak sprawia wrażenie nie do końca poprawnie naświetlonego
        Ostatnio edytowany przez Gość; 11906. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mkwiek
          Uzależniony
          • 2006
          • 862

a może pokasz te zdjęcia z exifem??? bo tak to jakbym miał ci naprawić auto przez telefon
          I am FX

Komentarz

• MaG

Zamieszczone przez mkwiek
            a może pokasz te zdjęcia z exifem??? bo tak to jakbym miał ci naprawić auto przez telefon
            ok jutro wrzucę przykładowe bo w tej chwili jest to niemożliwe

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez MaG
              Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.
              Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)

Podpowiem ci: 300D ma E-TTL czyli trudniejszy niz E-TTL II system pomiaru blysku. Jasnosc czy ciemnosc zdjec bardzo zalezy od tego w co celowales centralnym punktem ostrosci. Jesli nie felowales i jesli jeszcze czasem przekadrowywales to bardzo latwo w E-TTL wyslac pomiar blysku w kosmos. I niewazne ze z kita wychodzily jasniejsze - wazne w co i jak w danym momencie celowales. Zarowno w trybie M (oswietlanie lampa) jak i w Av (doswietlanie lampa).

Komentarz

• MaG

Zamieszczone przez Vitez
                Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)
                Rozpatrywałem to właśnie w pierwszej kolejności, ale tych zbyt ciemnych zdjęć wyszło zdecydowanie za dużo i przy naprawdę różnych ustawieniach i właśnie to skłoniło mnie do podjęcia tematu na forum - być może ktoś miał podobny problem.

A może po prostu ten zestaw tak ma i tyle... nie wiem

Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez MaG
                  Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.
                  Najlepiej wrzuc kilka , z roznymi kadrami, z zachowanym exifem i z informacja czy bylo przekadrowywanie/FEL.

Komentarz

• nagor
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 522

cod o pytania czy 300D i 50 się gryzą odpowiem ze nie! bo ostatnio zrobiłem troszkę portrecików tym zestawem i jest git (jak dla mnie) co prawda nie używam lampy bo nie mam...
                    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Sproqet
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 167

Tutaj nie ma nic o 50. Kolega opisuje 300D + 17-85IS + 430EX
                      ---------------------------
                      stopka

Komentarz

• Sproqet
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 167

Pomimo załączonych zdjęć to chyba nie uzyskasz odpowiedzi A szkoda, bo sam byłem ciekaw co się dzieje.
                        ---------------------------
                        stopka

Komentarz

• Matsil
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2022

A dawałeś jakąś korektę dla lampy?
                          Dla mnie standard to +2/3EV. Do tego F5.6 na weselu przy ISO400-800, to trochę ciemno. Ja na M daję ISO800-1600, 1/50s, F4 - tło będzie jaśniejsze.
                          Jak jest biały sufit, to możesz ratować się strzelaniem w górę, oczywiście stosując jakąś białą tekturkę na gumce :-).
                          R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• MaG

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Metodą wielu prób i błędów powoli dochodzę do przyczyn problemu.

Komentarz

• Zadys

MaG to moze opisz - wielu pewnie chetnie poczyta. Moze tym sposobem bedziemy mogli sobie pomagac i wyjasniac problemy. . Tez mam niestety problem z lampa tyle ze przy 30D .

Komentarz

Pracuję...