Kabel synchronizacyjny Canon Off-Camera Shoe Cord 2 vs. OC-E3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • palermo

Kabel synchronizacyjny Canon Off-Camera Shoe Cord 2 vs. OC-E3

Canon Shoe Cord 2 - wiadomo co to jest. Ostatnio znalazlem w sieci Canon OC-E3 Off Camera Shoe Cord 3 - jak sie domyslalm jest to ten sam kabel po modyfikacjach? -Ma ktos wiecej informacji - czym rozni sie od poprzednika i czy EOS 30D + 580EX z tym kablem dziala ?
  • mkwiek
    Uzależniony
    • 2006
    • 862

tu masz wszystko
    Is the Canon Off-Camera Shoe Cord OC-E3 right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!
    I am FX

Komentarz

• Zaicev
      Coś już napisał
      • 2007
      • 66

Ja sie dolacze posrednio do pytania - przerabial ktos kwestie kabelkow od innych producentow niz kanon? Z tego co widzialem troche sobie licza panowie z kanona za ten sprzet, a moze nie widac roznicy?
      3 EOSy 2 cyfry 1 analog |

Komentarz

• Peri Noid
        Uzależniony
        • 2006
        • 604

Kwestia stopki - inni producenci aparatów mają inne wyprowadzenia pinów sterujących automatyką i nawet jakby miały takie kable, to po prostu nie będą one pasować.
        Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Zaicev
          Coś już napisał
          • 2007
          • 66

Nic to, myslalem jedynie ze skoro oprocz kanona jest pare filrm produkujacych lampy blyskowe wspolpracujace z kanonami, korzystajace z pelni dobrodziejstw jego specyficznej stopki - chocby metz, sigma czy tumax - to moze ktos pokusil sie o wyprodukowanie takiego kabelka... Wydawalo mi sie ze tu stopien skomplikowania jest mniejszy niz przy lampie

Komentarz

• Peri Noid
            Uzależniony
            • 2006
            • 604

Zamieszczone przez Zaicev
            Nic to, myslalem jedynie ze skoro oprocz kanona jest pare filrm produkujacych lampy blyskowe wspolpracujace z kanonami, korzystajace z pelni dobrodziejstw jego specyficznej stopki - chocby metz, sigma czy tumax - to moze ktos pokusil sie o wyprodukowanie takiego kabelka... Wydawalo mi sie ze tu stopien skomplikowania jest mniejszy niz przy lampie
            Bo jest mniejszy. Ale chyba żadna firma niezależna nie robi takich kabli. Przynajmniej ja takowych nie znam.
            Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• nagor
              Uzależniony
              • 2007
              • 522

hm... czyli w sumie zrobienie takiego kabla powinno byc proste tylko stopka 5 pinow ai sanki takie i reszta to tylko kabel? czy jeszcz ejest tam jakaś elektronika... czy przedłużenie sanek o taki kabel jak myśle dało by e-ttl na wysięgniku?
              Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
              zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Peri Noid
                Uzależniony
                • 2006
                • 604

Powinno wystarczyć. Tak mi się wydaje.

Komentarz

• eclipse
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 119

no tak, ale gdyby to bylo takie proste to myslicie, ze nie byloby juz sporo propozycji "made in china" ? a moze sa, a ja o czyms nie wiem ? nie ukrywam, ze przydlaby sie taki kabelek 3-5 metrow z przeniesieniem e-ttl'a
                  5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• Zaicev
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 66

Mi by sie przydal nawet 2-3 m A z tego co sie orientuje ten oryginalny jest jakos strasznie krotki :/

Komentarz

• eclipse
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 119

oryginal ma chyba z 60cm jesli dobrze pamietam
                      5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Mozna sobie przedluzyc troche.
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=12708
                        ...

Komentarz

• Filla Kris
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 43

Witam
                          Sa 2 rodzaje kabla 60 cm oraz 300 cm i można to jeszcze przedłużyć. Sam posiadam ten 3 metrowy. Dla zainteresowanych podaje linka jak to wygląda:

Pewnie by sie znalazla firma ktora to podrobia tylko ze grono odbiorcow jest chyba zbyt male aby uruchamiac cala produkcje. Gdyby dzialalo to z wszytkimi typami aparatow to juz dawno by to produkowała któraś z niezaleznych firm.
                          Nie otwierałem tego ale w środku jest bateria wiec pewnie jest tam jakis ukaład wzmacniający sygnał.
                          Pozdrawiam
                          Krzys
                          Moje foty:
                          http://www.filla.pl
                          Facebook Fanpage:
                          https://www.facebook.com/fillapl/

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Zamieszczone przez Filla Kris
                            [...]
                            A z czym ty tego uzywasz? Bo raczej nie z cyfrowym eos'em i lampa EX, a do takiego zestawu chce przewod autor watku.

To co zaprezentowales dziala tylko z analogami (TTL'em). Byl to system przewodowego laczenia wielu lamp. Ma w srodku elektronike, baterie... Dostepne sa rozgalezniki. Do E-TTL'a sie nie nadaje. Lampa nie blysnie. Nie wspominajac o automatyce.

Off camera shoe cord 2 w przeciwienstwie do powyzszego to "gole" przedluzenie stopki. Bedzie dzialac z dowolnym systemem.
                            ...

Komentarz

• Filla Kris
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 43

Zamieszczone przez KuchateK
                              A z czym ty tego uzywasz? Bo raczej nie z cyfrowym eos'em i lampa EX, a do takiego zestawu chce przewod autor watku.

To co zaprezentowales dziala tylko z analogami (TTL'em). Byl to system przewodowego laczenia wielu lamp. Ma w srodku elektronike, baterie... Dostepne sa rozgalezniki. Do E-TTL'a sie nie nadaje. Lampa nie blysnie. Nie wspominajac o automatyce.

Off camera shoe cord 2 w przeciwienstwie do powyzszego to "gole" przedluzenie stopki. Bedzie dzialac z dowolnym systemem.
                              Uzywam tego (choc bardzo malo) z analogiem i lampa np. 580EX ktora automatycznie przelacza sie w tryb TTL lub E-TTL.
                              Cyfaka nie mam i nie przyszlo mi do glowy ze cyfrowe body moze nie dzialac z pomiarem TTL. Wlasnie sprawdzilem i rzeczywiscie 30D ani 5D nie dziala z TTL'em. Czy taka sytuacja wystepuje z wszytkimi cyfrakami?
                              Kris
                              Moje foty:
                              http://www.filla.pl
                              Facebook Fanpage:
                              https://www.facebook.com/fillapl/

Komentarz

Pracuję...