Canon Shoe Cord 2 - wiadomo co to jest. Ostatnio znalazlem w sieci Canon OC-E3 Off Camera Shoe Cord 3 - jak sie domyslalm jest to ten sam kabel po modyfikacjach? -Ma ktos wiecej informacji - czym rozni sie od poprzednika i czy EOS 30D + 580EX z tym kablem dziala ?
Kabel synchronizacyjny Canon Off-Camera Shoe Cord 2 vs. OC-E3
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Ja sie dolacze posrednio do pytania - przerabial ktos kwestie kabelkow od innych producentow niz kanon? Z tego co widzialem troche sobie licza panowie z kanona za ten sprzet, a moze nie widac roznicy?
3 EOSy 2 cyfry 1 analog
| Komentarz
-
Kwestia stopki - inni producenci aparatów mają inne wyprowadzenia pinów sterujących automatyką i nawet jakby miały takie kable, to po prostu nie będą one pasować.Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
-
Nic to, myslalem jedynie ze skoro oprocz kanona jest pare filrm produkujacych lampy blyskowe wspolpracujace z kanonami, korzystajace z pelni dobrodziejstw jego specyficznej stopki - chocby metz, sigma czy tumax - to moze ktos pokusil sie o wyprodukowanie takiego kabelka... Wydawalo mi sie ze tu stopien skomplikowania jest mniejszy niz przy lampie
3 EOSy 2 cyfry 1 analog
| Komentarz
-
Bo jest mniejszy. Ale chyba żadna firma niezależna nie robi takich kabli. Przynajmniej ja takowych nie znam.Nic to, myslalem jedynie ze skoro oprocz kanona jest pare filrm produkujacych lampy blyskowe wspolpracujace z kanonami, korzystajace z pelni dobrodziejstw jego specyficznej stopki - chocby metz, sigma czy tumax - to moze ktos pokusil sie o wyprodukowanie takiego kabelka... Wydawalo mi sie ze tu stopien skomplikowania jest mniejszy niz przy lampie
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
-
hm... czyli w sumie zrobienie takiego kabla powinno byc proste tylko stopka 5 pinow ai sanki takie i reszta to tylko kabel? czy jeszcz ejest tam jakaś elektronika... czy przedłużenie sanek o taki kabel jak myśle dało by e-ttl na wysięgniku?Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.Komentarz
-
Powinno wystarczyć. Tak mi się wydaje.Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
-
no tak, ale gdyby to bylo takie proste to myslicie, ze nie byloby juz sporo propozycji "made in china" ? a moze sa, a ja o czyms nie wiem ? nie ukrywam, ze przydlaby sie taki kabelek 3-5 metrow z przeniesieniem e-ttl'a
5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyznyKomentarz
-
Mi by sie przydal nawet 2-3 m
A z tego co sie orientuje ten oryginalny jest jakos strasznie krotki :/
3 EOSy 2 cyfry 1 analog
| Komentarz
-
oryginal ma chyba z 60cm jesli dobrze pamietam
5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyznyKomentarz
-
-
Witam
Sa 2 rodzaje kabla 60 cm oraz 300 cm i można to jeszcze przedłużyć. Sam posiadam ten 3 metrowy. Dla zainteresowanych podaje linka jak to wygląda:
Pewnie by sie znalazla firma ktora to podrobia tylko ze grono odbiorcow jest chyba zbyt male aby uruchamiac cala produkcje. Gdyby dzialalo to z wszytkimi typami aparatow to juz dawno by to produkowała któraś z niezaleznych firm.
Nie otwierałem tego ale w środku jest bateria wiec pewnie jest tam jakis ukaład wzmacniający sygnał.
Pozdrawiam
KrzysKomentarz
-
A z czym ty tego uzywasz? Bo raczej nie z cyfrowym eos'em i lampa EX, a do takiego zestawu chce przewod autor watku.
To co zaprezentowales dziala tylko z analogami (TTL'em). Byl to system przewodowego laczenia wielu lamp. Ma w srodku elektronike, baterie... Dostepne sa rozgalezniki. Do E-TTL'a sie nie nadaje. Lampa nie blysnie. Nie wspominajac o automatyce.
Off camera shoe cord 2 w przeciwienstwie do powyzszego to "gole" przedluzenie stopki. Bedzie dzialac z dowolnym systemem....Komentarz
-
Uzywam tego (choc bardzo malo) z analogiem i lampa np. 580EX ktora automatycznie przelacza sie w tryb TTL lub E-TTL.A z czym ty tego uzywasz? Bo raczej nie z cyfrowym eos'em i lampa EX, a do takiego zestawu chce przewod autor watku.
To co zaprezentowales dziala tylko z analogami (TTL'em). Byl to system przewodowego laczenia wielu lamp. Ma w srodku elektronike, baterie... Dostepne sa rozgalezniki. Do E-TTL'a sie nie nadaje. Lampa nie blysnie. Nie wspominajac o automatyce.
Off camera shoe cord 2 w przeciwienstwie do powyzszego to "gole" przedluzenie stopki. Bedzie dzialac z dowolnym systemem.
Cyfaka nie mam i nie przyszlo mi do glowy ze cyfrowe body moze nie dzialac z pomiarem TTL. Wlasnie sprawdzilem i rzeczywiscie 30D ani 5D nie dziala z TTL'em. Czy taka sytuacja wystepuje z wszytkimi cyfrakami?
KrisKomentarz
Komentarz