16-35 2,8L II vs 17-40 4,0L ( krajobraz )

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

16-35 2,8L II vs 17-40 4,0L ( krajobraz )

Witam !!

Szukam czegoś bardzo szerokiego pod 5D. Zastosowanie głownie krajobraz i architektura. Czy cokolwiek za wyjątkiem światła ( które dla mnie nie jest niezbędne bo i tak bede przymykał do 8,0 lub wiecej ) przemawia za tym żeby widać dodatkowe 3000zł na 16-35 ?? ( kolory kontrast plastyka ??) A może Sigma 12-24 f/4.5-5.6 EX DG HSM ( firma do której mam lekki uraz) oferująca najszersze szkło ale...
    Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.
  • Allensteiner
    Bywalec
    • 2006
    • 177

oceń sam

link
    lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• towersivy
      Uzależniony
      • 2005
      • 992

Miałem możliwość sprawdzić sobie MK II na tle mojego 17-40, przy F/8 nie ma absolutnie żadnej różnicy, ja nie dostrzegłem niczego co przemawiałoby za wydaniem kolejnej kasy, jednak darek(może sie wypowie) który brał ode mnie to szkło miał wcześniej /4 i ze zmiany jest zadowolony choć dla niego priorytetem było użyteczne /2.8.

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

Zamieszczone przez Allensteiner
        oceń sam

link
        Dzięki za linka wg mnie róznica owszem jest nawet przy f:8 ale jedynie na rogach . Co ciekawe środek boków wg mnie jest lepszy w 17-40. 17-40 ma też lekką dominante niebiską ale to może wynikac z nieprecyzyjnego ustawienia obiektywu a co za tym idzie róznicy w pomiarze światła ( kadry nie sa idelanie takie same ) Generalnie jest to za mała róznica (jak dla mnie ) żeby czyniła racjonalnym wydawanie 2x tyle kasy więc 3000 zostają w kieszeni pewnie nie na długo

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

qrcze MK II to nie wiem kto tu ma wiec merytorycznie to chyba nikt sie nie wypowie choc pewnie do powiedzenia wielu wiele bedzie mialo

ale odpowiedz jest jedna w takich wypadkach... jesli potrzebujesz tych f/2.8 to dyskusja o kupowaniu f/4 nie ma sensu ale jesli nie potrzebujesz to wydawanie wiekszej kasy nie ma sensu

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• paweleverest
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1138

Zamieszczone przez Skipper
            qrcze MK II to nie wiem kto tu ma wiec merytorycznie to chyba nikt sie nie wypowie choc pewnie do powiedzenia wielu wiele bedzie mialo

ale odpowiedz jest jedna w takich wypadkach... jesli potrzebujesz tych f/2.8 to dyskusja o kupowaniu f/4 nie ma sensu ale jesli nie potrzebujesz to wydawanie wiekszej kasy nie ma sensu
            Własnie takiego gdybania sie boje - gdyż niestety tylko bezpośrednie porównanie zrobione przez osobę która dokonała przesiadki mogło by mi coś podpowiedzieć.

Co do drugiej części wypowiedzi to ja równiez opieram się o to twierdzenie choć nie do końca jest ona prawdziwe. Biorąc np: 24-105 4,0L IS i 24-70 2,8L teoretycznie jedyna róznica to światło zasięg i IS a praktycznie okazało się ze 24-70 2,8L to jednak szkło o wiele lepszej kolorystyce kontraście plastyce i ostrości ( nie tej testowej tylko rzeczywistej ) W tamtym przypadku warto było dołożyć każdą pojedyńczą złotówke skladającą się na różnice w cenie ( przynajmniej jak dla mnie)

Pytanie jest takie czy taka róznica jest równiez miedzy 16-35 a 17-40 ??

Komentarz

• oszołom
              Początki nałogu
              • 2005
              • 301

Ja też jestem zdania , że 16-35 mk I to jest niewypał. Ale na szczęście już go się pozbyłem !!!
              Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zamieszczone przez snowboarder
                16-35 Mk I nawet nie bralem pod uwage, byl to niewypal, Mk II to zupelnie inna para kaloszy...
                Super szklo, aktualnie moje ulubione.
                Mam pare zdjec w galerii z Washingtonu
                16-35 MkII to moim zdaniem rewelacja.
                Wlasnie do wczoraj mialem dylemat. Mialem mozliwosc zakupu MKII (i wymienic swoj 17-40L gdyz czasem mi swiatla brakuje), ale tez rozwazalem, ze skoro brakuje swiatla, to moze lepiej zostawic 17-40L i dokupic 35L i 135L.
                Wiem, ze brzmi to troszke jakbym nie wiedzial czego chce. Ale moj zestaw (17-40, 24-70 i 70-200 f/2.8 ) wlasnie takich zmian potrzebuje. Nie wiem tylko co pierwsze. Niestety nie moge sobie pozwolic na wszystko od razu i tak stoje w miejscu od pol roku Plus tylko taki, ze w tym czasie zrobili MKII :-P Jak jeszcze poczekam, to moze i te dwie stalki nowych wersji sie doczekaja

Komentarz

• snowboarder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Pikczer
                  Wlasnie do wczoraj mialem dylemat.
                  Znaczy, ze juz nie masz dylematu? Przeciez te dylematy to jedna z fajniejszych
                  stron naszego hobby (zbieranie obiektywow, jesli by ktos mial watpliwosci...).

A na serio, to radze ci kupic najpierw 35 f1.4L
                  W ten sposob bedziesz mial naprawde duzo frajdy odkrywajac prime'owy
                  swiat. To unikatowe szklo. A 17-40 zdazysz zawsze wymienic na 16-35 II.

A przy okazji z nowych (dla mnie) odkryc - na moj ostatni wyjazd kupilem
                  Slingshot'a 200. Kurcze, jaka to jest super torba!

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

A gdybyśmy do tej konkurecnji dodali jeszce jednego zawodnika Sigma 12-24 f/4.5-5.6 EX DG HSM to jakie były by wasze wybory pod kątem krajobrazu i pełnej klatki ?? Poniżej kilka informacji ogólnych
                    Sigma:

-dużo szerzej ( ale taki kat to nie bułka z masłem ),
                    -cena troche wyższa niż 17-40 ale nadal sporo niższa niż 16-35
                    -światło najciemniejszy z wszystkich (ale i tak byłby przymykany do min. 8,0)
                    -jakośc wykonania - wiadomo sigma
                    -AF słabszy niż canon ale przy takiej tematyce niezbyt istotny
                    -brak mozliwości zastosowania przedniego filtra z powodu bardzo wypuklej soczewki co może owocować kontuzjami szkła.
                    - Jakośc obrazu no własnie tu mam największy dylemat choć oglądając zdjęcia na PBASE i stronie JUZY wygląda bardzo bardzo OK

Sam nie wiem pomocy

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Zamieszczone przez Skipper
                      W przypadku krajobrazu i architektury to F2.8 raczej rzadko będzie wykorzystywane. Chyba, że ktoś lubi patrzeć przez detale - ja lubię :grin:.
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• paweleverest
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1138

Zamieszczone przez Matsil
                        W przypadku krajobrazu i architektury to F2.8 raczej rzadko będzie wykorzystywane. Chyba, że ktoś lubi patrzeć przez detale - ja lubię :grin:.
                        Dlatego pisalem że 2,8 nie jest tym co decyduje o przdatności szkła ( dla mnie) - chodzi mi o porównanie jakości obrazu z tych trzech szkieł ( przymkniętych do f: 8.0-16)

Komentarz

• MartinF
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 42

Też się przymierzam do 16-35 II, czy może ktoś podesłać, zamieścić na forum jakieś fotki postaci, najlepiej z ciemnego kościoła?

Komentarz

• Pikczer
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2578

Zamieszczone przez paweleverest
                            Dlatego pisalem że 2,8 nie jest tym co decyduje o przdatności szkła ( dla mnie) - chodzi mi o porównanie jakości obrazu z tych trzech szkieł ( przymkniętych do f: 8.0-16)
                            W takim wypadku, to ja bym sie nie zastanawial i bral 17-40L, ze wzgledu na wykonanie, kompatybilnosc, jakosc zdjec, wystarczajaca szerokosc przy 17mm i 5D oraz ewentualna odsprzedaz.

Komentarz

• paweleverest
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1138

Zamieszczone przez Pikczer
                              W takim wypadku, to ja bym sie nie zastanawial i bral 17-40L, ze wzgledu na wykonanie, kompatybilnosc, jakosc zdjec, wystarczajaca szerokosc przy 17mm i 5D oraz ewentualna odsprzedaz.
                              Kurka chyba masz racje a tak mi ta sigma 12-24 chodzi po głowie

A chodzi mi po głowie z trzech powodów:

-Tam gdzie zaczyna się 17-40 sigma jest pośrodku swojego zakresu a więc miejscu gdzie zoomy maja przeważnie najlepszą jakość
                              - Jest duzo szerzej co daje ogromne możliwości ( ale i ogromne zagrożenie związane z nadużywaniem dolnych ogniskowych)
                              - W sieci nie spotakłem się jak narazie z żadna opinią, która była by na niekorzyść tego szkła.
                              Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.

Komentarz

Pracuję...