Dlaczego kolory na wyświetlaczu aparatu są bardziej żywe niż monitorze lcd?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • -Wolf-
    Coś już napisał
    • 2006
    • 93

Dlaczego kolory na wyświetlaczu aparatu są bardziej żywe niż monitorze lcd?

Witam!

Tak sobie ostatnio fociłem i przy przeglądaniu zdjęć zauważyłem taką rzecz. Po wykonaniu zdjęcia, na wyświetlaczu mojego 400D zdjęcie ma nasycenie kolorów mniej więcej takie jak w rzeczywistości fotografowany obiekt. Jednak po wrzuceniu zdjęcia na kompa w kafejce internetowej a potem na kompa w domu zauwazyłem, że zdjęcie to jest jakieś takie mniej żywe, kolory jakieś mniej nasycone. Komp w kafejce był z panelem LCD a w domu używam laptopa. Niestety nie mam w tej chwili możliwości porównania z monitorem CRT. Co może być przyczyną takiego zjawiska?
    Ostatnio edytowany przez -Wolf-; 6979.
    Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO
  • magix
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

Różnica w barwach wynika z tego ze każdy monitor inaczej wyświetla barwy zwłaszcza tańsze LCD a laptopy to już szczególnie. Nie ma zbyt wielu modeli laptopów z dobrymi matrycami. Aby być pewnym ze to co sie widzi jest tym czym być powinno należy mieć dobry monitor jeszcze a najlepiej to go jeszcze skalibrować.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez magix
      R(...)Aby być pewnym ze to co sie widzi jest tym czym być powinno należy mieć dobry monitor jeszcze a najlepiej to go jeszcze skalibrować.
      To ostatnie w szczególności.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• -Wolf-
        Coś już napisał
        • 2006
        • 93

No nic, będę musiał zobaczyć na jakimś monitorze CRT. Na przykład to zdjęcie. Robione było w słoneczny dzień i trawa była złota a środkowy pasek soczyście zielony (i tak to wygląda na wyświetlaczu aparatu). Możecie rzucić okiem i powiedzieć jak u Was to wygląda na monitorach? Bo u mnie to jest jakieś szarobure i ponure.
        Ostatnio edytowany przez -Wolf-; 6979.

Komentarz

• Antolll
          Bywalec
          • 2007
          • 126

U mnie ani pasek nie jest soczyscie zielony ani reszta złota :/ Ale mam słabego LCD, na którym zawsze wszystko wychodzi "mało nasycone", jak oddaje do druku to ide na innego kompa z CRT i tam sie okazuje że wszystko jest przekolorowane po edycji na tym LCD.
          6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• vuki
            Bywalec
            • 2006
            • 190

a ja mam CRT teraz i zielen nie jest soczysta
            fotka wyglada na zrobiona w pochmurny dzien

...chyba skalibruje monitor ....

Komentarz

• CeErIOiKs
              Coś już napisał
              • 2006
              • 76

Albo lcd aparatu daje d... albo mamy różne pojęcie złota i soczystości

( Samsung 193pPlus )
              Bez problemu edycji LCD -> CRT -> LCD ... ( poza midtonami a w skrajnych przypadakch jasnością ) , nigdy z nasyceniem

Criodesign.pl - Crio Art Design

Komentarz

• APP
                Uzależniony
                • 2006
                • 664

Na moim LCD też wygląda to nieco ponurawo, przynajmniej w porównaniu do opisu ;-) (monitor nie kalibrowany, ale nie narzekam).

Co do porównywania wyświetlacza vs dowolny monitor (kolorowy ozcywiście), to powiem tyle - bez sensu, kropka. Przechyl aparat w dół i w górę i popatrz jak wszystkie zdjęcia dostają ostrego kopa w jasności / kontraście / nasyceniu, przekłamania w kolorach... IMO równie dobrze można by mieć pretensje w odniesieniu do telefonu komórkowego ;-)
                Laptopa też sobie odpuść do rozgryzania takich problemów.

Co do tego co widziałeś na miejscu, a co masz na klatce, to chyba padłeś ofiarą "wrażliwości na otoczenie", ew. lekkiego niedoświetlenia. Ostatecznie, jeśli taki efekt to u Ciebie norma, a wszystko masz poustawiane na sRGB, to czy sprawdzałeś pozostałe ustawienia w aparacie, bo o tym nie napisałeś?
                Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• -Wolf-
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 93

Wychodzi na to, że to norma :/ Ustawienia w aparacie sprawdzałem i mam picture style na "neutral". W razie czego zrobiłem przed chwilą jedną fotkę na "auto" i znowu na wyświetlaczu aparatu kolory są żywe a po zgraniu zdjęcia na kompa są jakieś szare w porównaniu do rzeczywistości.

Komentarz

• APP
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 664

To może warto się tymi ustawieniami pobawić? Po coś w końcu one są. Np. nie "neutral" a "standard", że o bardziej drobiazgowych regulacjach nie wspomnę. Szczegółów nie podam, bo nie mam 400D, ale myślę, że właśnie tym "neutral" się załatwiłeś ;-)

Poprawka - standard i neutral różnią się chyba tylko wyostrzaniem, ale i tak bym sprawdził i ew. ręcznie podkręcił contrast / saturation. Nie ma nas tam u Ciebie, więc trudno ocenić skalę i charakter tej różnicy, o której piszesz.

Komentarz

• -Wolf-
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 93

Zamieszczone przez APP
                      To może warto się tymi ustawieniami pobawić? Po coś w końcu one są. Np. nie "neutral" a "standard", że o bardziej drobiazgowych nie wspomnę. Szczegółów nie podam, bo nie mam 400D, ale myślę, że właśnie tym "neutral" się załatwiłeś ;-)
                      Problem w tym, że zazwyczaj robię na "standard" a na "neutral" zmieniłem wczoraj. I efekt jest taki sam. poza tym o ile pamiętam to "standard" od "neutral" różni się tylko ustawieniami ostrości a nie ustawieniami kolorów.

Komentarz

• APP
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 664

No właśnie zrobiłem edit'a, bo spojrzałem na dpreview, widać się minęliśmy ;-)
                        Tak czy siak, masz tam ustawienia manualne - spróbuj.
                        Powtórzę się - nie ma nas tam u Ciebie więc trudno określić skalę i charakter problemu, jeśli jesteś niezadowolony, to od tego są pokrętła ;-)

EDIT:
                        A jak poczytasz dokładniej na dole TEJ strony, to może też na coś wpadniesz.

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

Zamieszczone przez -Wolf-
                          poza tym o ile pamiętam to "standard" od "neutral" różni się tylko ustawieniami ostrości a nie ustawieniami kolorów.
                          Jest przepastna róznica w kolorystyce poszczególnych stylów a pomiędzy Standard a Neutral szczególnie duża. Jak tego nie widzisz to na próbę zwiększ saturację kolorów na maksa i pozamieniaj style (w DPP oczywiście). W ogóle jeśli chcesz równać do kolorów z wyświetlacza aparatu (na którym bym się raczej jednak nie wzorował) to wspomniana saturacja pomoże uzyskać żądaną "soczystość" barw i wg mnie lepiej podnościć saturację w stylu Neutral niż Standard (bo to taki styl niezbyt wierny i mało subtelny kolorystycznie) a już najlepiej w stylu Faithful (mój ulubiony dla dziennych fotek). Oczywiście zakładam, że masz oryginalne RAWy.

A co do fotki to wygląda bardzo naturalnie jak na porę roku (bo wiosenna zieleń to już nie jest). No i raczej słonecznie niż pochmurno. 8)

Jeszcze luźna refleksa nt. wyświetlacza w aparacie. Otóż gdybym to ja go projektował to skupiłbym się na cieniach i światłach i tak ustawił krzywą kontrastu, żeby krańce rozpiętości tonalnej fotki były szczególnie dobrze widoczne kosztem wierności dynamiki tonalnej w środku spektrum (z wiadomych względów: przepały/niedopały). Po drugie kolory też bym podkręcił nieco, bo w zależności od kąta patrzenia na wyświetlacz mogą one "płowieć" dość znacznie. Wiec jeśli przyjąć, że takie założenia (wg mnie całkiem słusznie ) przyjął również właściwy inżynier Canona to trudno się dziwić, że występuje pewna wyraźna niezgodność z docelowymi wyświetlaczami biurkowymi, nastawionymi bardziej już na wierność reprodukcji niż na szybkie informowanie ile informacji o obrazie udało się zarejestrować w pliku. Trzeba brać też pod uwagę taką możliwość, że rozdzielczosć tonalna tego małego LCD jest stosunkowo mała, więc subtelne różnice kolorów/jasności mogą być odpowiednio upraszczane, niejako "zaokrąglane" do najbliższych możliwych do wyświetlenia - a wiec i nieco przekłamane. Nigdzie nie znalazłem informacji o tym jaką wyświetlacz aparatu ma głębie bitową, ale też założyłbym, że niższą niż współczesny monitor biurkowy. Z drugiej strony zdziwiłbym się bardzo gdyby ten sam inżynier założył dla odmiany, że wyświetlacz aparatu ma służyć jako wzór do kalibrowania i profilowania wyświetlaczy biurkowych... ;-)

Komentarz

• -Wolf-
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 93

A czy przypadkiem na ustawieniach "auto" kolory zdjęcia nie powinny byc takie jak kolory fotografowanego obiektu bez żadnego ingerowania w ustawienia? Specjalnie żeby to sprawdzic włączyłem tryb "auto" i okazało się, że nadal kolory są jakieś szare i zimne. To, że zapytałem o różnice obrazu między wyświetlaczem aparatu a monitorem lcd wynika z tego, że kolory na zdjęciu, które odpaliłem na kompie nie odzwierciedlały rzeczywistości, przy czym przy przeglądaniu tego zdjęcia w aparacie wszystko było w porządku.

Komentarz

• APP
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 664

Mniej gdybania o zielonym, bo aparat też nieomylny nie jest, a więcej kręcenia pokrętłami ;-) I nie upieraj się tak przy tym LCD w aparacie, naprawdę, to jest bez większego sensu.

Komentarz

Pracuję...