Problem z żarówkami błyskowymi

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Propi
    Początki nałogu
    • 2005
    • 329

Problem z żarówkami błyskowymi

Mam dziwny problem z żarówkami błyskowymi.
    Chodzi o te, wyzwalane wyłącznie przez fotocelę.

Mianowicie - błysku żarówek nie widać na zdjęciu :/
    Żarówki działają, bo gołym okiem widać błysk bez problemu.
    Próbowałem różnych czułości, różnych czasów (do 2,5s włącznie), synchronizacji na 1 i 2 kurtynę. Bez efektu.
    Migawka jest w porządku, błysk lampy wbudowanej w aparacie widać bez problemów. Macie jakiś pomysł, co może być nie tak?
    www.piotrwojtasiak.pl
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Było jakieś 10 milionów razy. Błysk pomiarowy E-TTLa je wyzwala. Jakbyś poświęcił 5 minut na poszukanie to byś znalazł bez problemu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Propi
      Początki nałogu
      • 2005
      • 329

Szczerze wątpię. Mówisz o tym błysku, który wspomaga AF, tak? A raczej serii błysków? Wiem, że one mogą wyzwalać żarówki.
      Natomiast w sytuacji, gdy światła jest wystarczająco, taki przedbłysk nie występuje - wciskam spust do połowy, ustawia się AF i nie ma żadnych błysków, ani z aparatu, ani z żarówek. Lampka gotowości w żarówkach świeci na zielono. Wyzwalam spust, wszystko błyska ładnie, natomiast na zdjęciu widać tylko flash wbudowany.
      Jakieś wyjście z tej sytuacji?
      www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Propi
        Szczerze wątpię. Mówisz o tym błysku, który wspomaga AF, tak?
        Nie.
        Napisałem wyraźnie i po polsku - błysku pomiarowym E-TTL'a. Błyśnij sobie w oczy to zobaczysz że lampa błyska dwa razy a później użyj wyszukiwarki / google'a żeby dowiedzieć się więcej...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• aBe
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 44

Lampy TTL blyskaja najpierw by ustalic parametry i potem kolejny raz by zrobic zdjecie Tego pierwszego blsyku (przedblysku) nawet nie zauwazysz. Proponuje zablokowac ekspozycje dla blysku. Czyli wysylasz jeden raz przedblysk i na podstawie tego pomiaru dalej focisz. Jak zablokowac ekspozycje... polecam instrukcje obslugi.
          Pozdrawiam.
          fotografia noworodkowa Kielce

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez aBe
            Lampy TTL blyskaja najpierw by ustalic parametry i potem kolejny raz by zrobic zdjecie
            Lampy TTL błyskają raz bo mierzą w trakcie ekspozycji światło odbite od powierzchni filmu lub matrycy (tego nie jestem pewien - cyfrowe Canony TTLa nie obsługują, a jak to jest w Pentaxach (które obsługują) to nie wiem. Piszesz o lampach E-TTL i wtedy się wszystko zgadza....

Zamieszczone przez aBe
            Tego pierwszego blsyku (przedblysku) nawet nie zauwazysz. Proponuje zablokowac ekspozycje dla blysku. Czyli wysylasz jeden raz przedblysk i na podstawie tego pomiaru dalej focisz. Jak zablokowac ekspozycje... polecam instrukcje obslugi.
            Pozdrawiam.
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• aBe
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 44

Zamieszczone przez Krzychu
              Lampy TTL błyskają raz bo mierzą w trakcie ekspozycji światło odbite od powierzchni filmu lub matrycy (tego nie jestem pewien - cyfrowe Canony TTLa nie obsługują, a jak to jest w Pentaxach (które obsługują) to nie wiem. Piszesz o lampach E-TTL i wtedy się wszystko zgadza....
              Moj blad, przejezyczenie
              fotografia noworodkowa Kielce

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Zamieszczone przez Propi
                Szczerze wątpię. Mówisz o tym błysku, który wspomaga AF, tak? A raczej serii błysków? Wiem, że one mogą wyzwalać żarówki.
                Natomiast w sytuacji, gdy światła jest wystarczająco, taki przedbłysk nie występuje - wciskam spust do połowy, ustawia się AF i nie ma żadnych błysków, ani z aparatu, ani z żarówek. Lampka gotowości w żarówkach świeci na zielono. Wyzwalam spust, wszystko błyska ładnie, natomiast na zdjęciu widać tylko flash wbudowany.
                Jakieś wyjście z tej sytuacji?
                Ustaw sobie błysk na drugą kurtynę i daj czas kilka sekund to zobaczysz 2 błyski - pomiarowy i właściwy
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

Zrób zdjęcie ścianie. Zamknij drugie oko (to które nie jest w wizjerze). Jak zobaczysz błysk przez wizjer - to jest właśnie błysk pomiarowy. On wyzwala lampy. Właściwego nie zobaczysz, bo wtedy lustro jest w górze i wizjer ciemny.

Komentarz

Pracuję...