300/2.8 L Is

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drapolus

300/2.8 L Is

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana obiektywu, obecnie mam 300/4 L IS + TC 1.4, jednak brakuje mi często dłuższej ogniskowej. Myślę o zakupie 300/2.8 L IS i do tego TC 2.0.
    Wobec powyższego mam pytanie - czy ktoś z was miał do czynienia z 300/2.8 L IS + TC 1.4, TC 2.0? I czy są jakieś za i przeciw.

Pozdrawiam serdecznie Grzesiek Ryński.
  • jdw
    Bywalec
    • 2005
    • 139

jedyna wada to waga. Robiłem 300 2.8 is i z ręki było ok, ale myślę że po przedłużeniu ogniskowej monopod będzie już konieczny. szkło jest bajeczne, więc spadek jakości z tc nie będzie tak mocno bolesny

Komentarz

• mariusz11
      Bywalec
      • 2006
      • 113

tez zastanawiam sie nad zamianą w przyszłości 400/5.6L na 300/2.8 z telekonwerterami, z ciekawych rzeczy słyszałem, że jakośc 300/2.8+TC2.0X jest równie dobra jak gołego 400/5.6L.

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

to ostatnie stwierdzenie jest nieprawdziwe. goły 400/5.6 jest nieco lepszy niż 300/2.8 z TCx1.4.
        To szkło ma natomiast najszybszy, bijący o głowę wszystko inne co wyprodukowano pod względem szybkości i precyzji AF. Trudne do opisania. Zapytaj paveleverest'a - ma to szkło.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• drapolus

Skoro goły 400/5.6 jest nieco lepszy od 300/2.8 + TC1.4 to ciekawe jak bardzo popsuje obraz TC2.0...??

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

przy 300/2.8 ? Obraz jest bardzo zadowalający, jeśli nie wycinasz. Tylko że to jest dalej krótko i do tego robi się ciemno.
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• mariusz11
              Bywalec
              • 2006
              • 113

ale za to masz uniwersalnosć, leżałem kiedys w błocie i robiłem siewki 400mm z Tc1.4, wyladował mi nagle bocian czarny, szybko zdjąłem Tc i zrobiłem kilka ujęc na których ledwo, ale zmieścił sie cały:
              gdybym mial 500/4 albo 600 nic by nie wyszło, po takich doświadczeniach bardziej przychylam sie do 300/2.8 z tc1.4 i 2.0.

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

Zamieszczone przez Kubaman
                przy 300/2.8 ? Obraz jest bardzo zadowalający, jeśli nie wycinasz. Tylko że to jest dalej krótko i do tego robi się ciemno.

300 2,8 + tc x2 to jest 600mm więc aż tak krótko nie jest ciemon 5,6 owszem ale zalezy do czego ( z tym że wypada ten zestaw przymnkąć choćby o pół działki ) Powiem szczerze że dal mnie jedyną wadą tego zestawu jest poważne spowolnienie AF pozatym przyjmuje go z otwartymi rękami ( aczkolwiek już raz chciałem go sprzedać )

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

Zamieszczone przez mariusz11
                  ale za to masz uniwersalnosć, leżałem kiedys w błocie i robiłem siewki 400mm z Tc1.4, wyladował mi nagle bocian czarny, szybko zdjąłem Tc i zrobiłem kilka ujęc na których ledwo, ale zmieścił sie cały:
                  gdybym mial 500/4 albo 600 nic by nie wyszło, po takich doświadczeniach bardziej przychylam sie do 300/2.8 z tc1.4 i 2.0.
                  jasne, że takie sytuacje sie zdarzają. Pytanie ważne: czy sytuacje kiedy jest za daleko lub za ciemno zdarzają się częściej. Ja znam odpowiedź
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• mariusz11
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 113

każdy ma swoje metody polowań są i tacy co i 600/4+Tc2.0 będzie mało

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

bo to zależy na co się poluje
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• toma20D
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 120

Zamieszczone przez Kubaman
                        to ostatnie stwierdzenie jest nieprawdziwe. goły 400/5.6 jest nieco lepszy niż 300/2.8 z TCx1.4.
                        To szkło ma natomiast najszybszy, bijący o głowę wszystko inne co wyprodukowano pod względem szybkości i precyzji AF. Trudne do opisania. Zapytaj paveleverest'a - ma to szkło.
                        twierdzę że własnie to stwierdzenie jest nieprawdziwe !!!
                        pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

może sampelki ?
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• toma20D
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 120

przerobilem 300\4L potem 300\4L IS a na końcu 400\5,6 ..bez urazy mozna robić tym zdjecia ale porownać to z 300\2,8 L IS + TC 1.4 TC to zupełnie inna bajka :-) ta kombinacja wymaga odpowiedniego body:-)......
                            pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS

Komentarz

• rolaj
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 584

300/2,8 ma znakomity AF. Tzn. AF w przypadku tego obiektywu działa zankomicie

Komentarz

Pracuję...