Który zestaw obiektywów wybrać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mina
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 19

Który zestaw obiektywów wybrać?

Witam

Ponieważ już raz dokonałam z Waszą pomocą wyboru i kupiłam EF 85 f/1,8 USM, który bardzo mi przypadł do gustu, dlatego proszę o opinie odnośnie wyboru kolejnych szkieł.
    Waham się pomiędzy:

Opcja I
    17-40 f/4L USM + 50 f/1,4 USM

Opcja II
    24-70 f/2,8 USM

Jak wspominałam (http://canon-board.info/showthread.php?t=23893) fotografuję głównie psy na wystawach, próbach i konkursach, a także zwierzęta w terenie (zasiadka), do których w przyszłości mam zamiar kupić 70-200 f/2,8.
    Stałka 85 mm w polu sprawdza się świetnie, jednak na wystawach jest niejednokrotnie za długo i za wąsko.
    Z pierwszej opcji stałka będzie idealna do fotografowania w halach przy swietle zastanym, a 17-40 bedzie mogła służyć także jako szkło "krajobrazowe".
    Natomiast opcja II ma zaletę uniwersalności (przepinanie szkieł), ale martwi mnie trochę liczba niezbyt pochlebnych opinii o tym szkle (ponoć dotyczy to szkieł sprzed 2006 r.).
    Dodam jeszcze, że w przyszłości chce 350D zamienić na 30D, a może nawet na 5D (w tym ostatnim przypadku 17-40 dla moich celów może być zbyt szerokie).

pozdrawiam i liczę na opinie
    Kamila
    www.talamascakennel.pl
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Do 350D/30D - opcja I,
    do 5D - opcja II.

Ponadto, jeśli znasz te szkła tylko z netu, to postaraj się fizycznie zapoznać z 24-70L, bo to prawie kilogram szkła, a gabyryty wraz z osłoną budzą respekt i nie jestem pewien, czy Ci to będzie odpowiadać (bo ja np. nie lubie tak ciężkich, wielkich i zwracających uwagę obiektywów).
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Lodek
      Coś już napisał
      • 2005
      • 68

Ja na twoim miejscu wybrał bym zestaw 1... nie ważne czy do 30D czy kiedyś pod 5D dokupisz sobie kiedyś coś długiedo i będziesz miał świetny zestawik od 17mm
      (17-40mm, 50mm, 85mm(masz) 70-200mm(dokupisz ) do 30d to super a do 5D to IMHO zakresik cud-miód
      Czarna skrzynka firmy C

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Jeśli docelowo myślisz (i słusznie ) o 5D to bierz 24-70. A nawet jeśli póki co zostajesz przy cropie, to do tych paru szerokich zdjęć na miesiąc zawsze możesz dokupić za grosze kita, który po przymknięciu i postawieniu na statywie jest do przeżycia.
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Alzail
          Uzależniony
          • 2005
          • 574

hmm myślę że opcja druga będzie lepsza ponieważ:

- nie wiem jakie psy chcesz szczególnie fotografować na wystawach, ale 40mm to na pewno za krótko ( chyba że pod koniec oceny byś wszedł na ring ) a 50 mm też Cię raczej nie poratuje bo jest za wolne według mnie na psy.
          - sam mam Tamrona 28-75 i spisuje się bardzo ok, choć do zdjęć w ruchu to AF tak średnio... Co do canona to te 5mm nie zrobi różnicy, ale 24 zamiast 28 może się czasem przydać
          - A jeszcze lepszym wyborem według mnie byłby 24-105mm ...
          350D

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Alzail
            Co do canona to te 5mm nie zrobi różnicy, ale 24 zamiast 28 może się czasem przydać
            24 vs 28 to "psychologicznie" różnica jak np. 135 vs 200 ;-) Przerabiałem to na własnej skórze ;-)
            A jeszcze lepszym wyborem według mnie byłby 24-105mm ...
            A tu się nie zgodzę, nie na wystawy - ciemność, ciemność

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez muflon
              24 vs 28 to "psychologicznie" różnica jak np. 135 vs 200 ;-)
              oj, oj ... ja bym tego absolutnie nie porównywał.

135 vs. 200 - zgoda. Kadr ze 135 przytniesz w postprocesingu i po krzyku.

natomiast w przypadku 24 vs. 28, gdy za plecami będziesz miał przepaść albo ścianę, to w zaden sposób nie zrobisz identycznego kadru (pomijam rozwiązania lotnicze lub prace wyburzeniowe :-))
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Costus
                Bywalec
                • 2005
                • 145

Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zastanowiłbym się nad inną opcją - osławiona L-ka 16-35. Piękne światło 2.8 i z tego co piszesz idealne szkiełko do Twoich zastosowań. W tej chwili z uwagi na to, że ukazała się wersja Mark II (inna budowa, inna ilość soczewek itd.) można pierwszą wersję kupić w bardzo atrakcyjnej cenie (szczególnie lekko używane szkiełka). To szkiełko sprawdzi Ci się z każdym body.
                ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
                że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez gwozdzt
                  natomiast w przypadku 24 vs. 28, gdy za plecami będziesz miał przepaść albo ścianę, to w zaden sposób nie zrobisz identycznego kadru (pomijam rozwiązania lotnicze lub prace wyburzeniowe :-))
                  Nie no jasne Ja właśnie mniej więcej to miałem na myśli - że 24 vs. 28 to bardzo duża różnica.

Komentarz

• Alzail
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 574

kurcze Muflon no to napisałem tak chyba co nie ? ;]

Zamieszczone przez muflon
                    A tu się nie zgodzę, nie na wystawy - ciemność, ciemność
                    czy ja wiem... strzelam ale myślę że około 60% a może i więcej wystaw ( szczególnie dla dużych ras ) są na stadionach, w parkach itd. w każdym razie na powietrzu. Jak już mówiłem mam tego Tamrona i zawsze go przymykam najmniej do 4 i zdjęcia robię z lampą ( jeśli wystawa jest w hali ). Jest tylko jedna kwestia, dla mnie zdjęcia z wystaw, nie mają przedstawiać zbytnio wartości artystycznej etc. tylko mają przedstawiać sylwetkę psa np. jak tu ( http://www.barbesale.pl/index.php?mo...age&pageid=131 wiem okropne cienie tam są :P)

Zamieszczone przez costus
                    Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zastanowiłbym się nad inną opcją - osławiona L-ka 16-35.
                    Według mnie nieporozumienie, 35 mm to można sobie w **** wsadzić
                    350D

Komentarz

• schabu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1352

dla mnie tamrona 28-75 w anusa można sobie wsadzić:P i nie mówię tego że uważam to za miodzio szkło i takowe posiadam, tylko dlatego że to zależy od stylu pracy fotografa. tak jak kiedyś w wątku o ślubach ktoś pisał że jakaś kobita na sali wszystkie foty robiła 70-200 i super zdjęcia wyszły. ja bym brał 16-35, potem był uzupełnił 50/1.4 i 70-200. wiadomo że się pewnie w czasie to rozciągnie ale jak już kupować to porządnie
                      Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Costus
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 145

Według mnie nieporozumienie, 35 mm to można sobie w **** wsadzić
                        A jakieś fakty?

Komentarz

• Alzail
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 574

fakty? za krótki, byłem na około 30 wystawach psów z aparatem i dopiero teraz wiem mniej więcej jak i czym robić zdjęcia ( te co podałem w linku na górze bynajmniej na dziś mi się nie podobają, ale cóż doświadczenie przychodzi z czasem, niestety ). Jest jeszcze jeden ważny szczegół Co dla autora znaczy robić zdjęcia psom na wystawach, czy chodzi o czystą sylwetkę psa na ringu, z ewentualnymi nagrodami ( tabliczkami ) czy chodzi bardziej o reportaż, coś co np. robi Vitez z kotami fotki bardziej hmm artystyczne . Jeżeli autor wybierze opcje pierwszą to uważam że 35mm nawet z cropem jest to stanowczo za mało.

aha i jeszcze dużo zależy od rasy, chińskie grzywacze na ringu nie da rady robić niczym innym jak 70-200
                          Ostatnio edytowany przez Alzail; 2629.
                          350D

Komentarz

• Costus
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 145

Z tego co wiem Vitez ma 17-40 i 24-105. Nie wiem który bardziej używa przy tego typu zdjęciach? Oczywiście też sam mocno polecam 24-105 - świetny zoom ale nie wiem czy pytającemu chodziło o taki zakres?

Komentarz

• schabu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1352

aha i jeszcze dużo zależy od rasy, chińskie grzywacze na ringu nie da rady robić niczym innym jak 70-200
                              muflon samoloty robi więc można się u niego na wystawę zapożyczyć w kilka szkieł
                              Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

Pracuję...