Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ponieważ już raz dokonałam z Waszą pomocą wyboru i kupiłam EF 85 f/1,8 USM, który bardzo mi przypadł do gustu, dlatego proszę o opinie odnośnie wyboru kolejnych szkieł.
Waham się pomiędzy:
Opcja I
17-40 f/4L USM + 50 f/1,4 USM
Opcja II
24-70 f/2,8 USM
Jak wspominałam (http://canon-board.info/showthread.php?t=23893) fotografuję głównie psy na wystawach, próbach i konkursach, a także zwierzęta w terenie (zasiadka), do których w przyszłości mam zamiar kupić 70-200 f/2,8.
Stałka 85 mm w polu sprawdza się świetnie, jednak na wystawach jest niejednokrotnie za długo i za wąsko.
Z pierwszej opcji stałka będzie idealna do fotografowania w halach przy swietle zastanym, a 17-40 bedzie mogła służyć także jako szkło "krajobrazowe".
Natomiast opcja II ma zaletę uniwersalności (przepinanie szkieł), ale martwi mnie trochę liczba niezbyt pochlebnych opinii o tym szkle (ponoć dotyczy to szkieł sprzed 2006 r.).
Dodam jeszcze, że w przyszłości chce 350D zamienić na 30D, a może nawet na 5D (w tym ostatnim przypadku 17-40 dla moich celów może być zbyt szerokie).
Ponadto, jeśli znasz te szkła tylko z netu, to postaraj się fizycznie zapoznać z 24-70L, bo to prawie kilogram szkła, a gabyryty wraz z osłoną budzą respekt i nie jestem pewien, czy Ci to będzie odpowiadać (bo ja np. nie lubie tak ciężkich, wielkich i zwracających uwagę obiektywów).
Ja na twoim miejscu wybrał bym zestaw 1... nie ważne czy do 30D czy kiedyś pod 5D dokupisz sobie kiedyś coś długiedo i będziesz miał świetny zestawik od 17mm
(17-40mm, 50mm, 85mm(masz) 70-200mm(dokupisz ) do 30d to super a do 5D to IMHO zakresik cud-miód
Jeśli docelowo myślisz (i słusznie ) o 5D to bierz 24-70. A nawet jeśli póki co zostajesz przy cropie, to do tych paru szerokich zdjęć na miesiąc zawsze możesz dokupić za grosze kita, który po przymknięciu i postawieniu na statywie jest do przeżycia.
- nie wiem jakie psy chcesz szczególnie fotografować na wystawach, ale 40mm to na pewno za krótko ( chyba że pod koniec oceny byś wszedł na ring ) a 50 mm też Cię raczej nie poratuje bo jest za wolne według mnie na psy.
- sam mam Tamrona 28-75 i spisuje się bardzo ok, choć do zdjęć w ruchu to AF tak średnio... Co do canona to te 5mm nie zrobi różnicy, ale 24 zamiast 28 może się czasem przydać
- A jeszcze lepszym wyborem według mnie byłby 24-105mm ...
24 vs 28 to "psychologicznie" różnica jak np. 135 vs 200 ;-)
oj, oj ... ja bym tego absolutnie nie porównywał.
135 vs. 200 - zgoda. Kadr ze 135 przytniesz w postprocesingu i po krzyku.
natomiast w przypadku 24 vs. 28, gdy za plecami będziesz miał przepaść albo ścianę, to w zaden sposób nie zrobisz identycznego kadru (pomijam rozwiązania lotnicze lub prace wyburzeniowe :-))
Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zastanowiłbym się nad inną opcją - osławiona L-ka 16-35. Piękne światło 2.8 i z tego co piszesz idealne szkiełko do Twoich zastosowań. W tej chwili z uwagi na to, że ukazała się wersja Mark II (inna budowa, inna ilość soczewek itd.) można pierwszą wersję kupić w bardzo atrakcyjnej cenie (szczególnie lekko używane szkiełka). To szkiełko sprawdzi Ci się z każdym body.
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
natomiast w przypadku 24 vs. 28, gdy za plecami będziesz miał przepaść albo ścianę, to w zaden sposób nie zrobisz identycznego kadru (pomijam rozwiązania lotnicze lub prace wyburzeniowe :-))
Nie no jasne Ja właśnie mniej więcej to miałem na myśli - że 24 vs. 28 to bardzo duża różnica.
kurcze Muflon no to napisałem tak chyba co nie ? ;]
Zamieszczone przez muflon
A tu się nie zgodzę, nie na wystawy - ciemność, ciemność
czy ja wiem... strzelam ale myślę że około 60% a może i więcej wystaw ( szczególnie dla dużych ras ) są na stadionach, w parkach itd. w każdym razie na powietrzu. Jak już mówiłem mam tego Tamrona i zawsze go przymykam najmniej do 4 i zdjęcia robię z lampą ( jeśli wystawa jest w hali ). Jest tylko jedna kwestia, dla mnie zdjęcia z wystaw, nie mają przedstawiać zbytnio wartości artystycznej etc. tylko mają przedstawiać sylwetkę psa np. jak tu ( http://www.barbesale.pl/index.php?mo...age&pageid=131 wiem okropne cienie tam są :P)
Zamieszczone przez costus
Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zastanowiłbym się nad inną opcją - osławiona L-ka 16-35.
Według mnie nieporozumienie, 35 mm to można sobie w **** wsadzić
dla mnie tamrona 28-75 w anusa można sobie wsadzić:P i nie mówię tego że uważam to za miodzio szkło i takowe posiadam, tylko dlatego że to zależy od stylu pracy fotografa. tak jak kiedyś w wątku o ślubach ktoś pisał że jakaś kobita na sali wszystkie foty robiła 70-200 i super zdjęcia wyszły. ja bym brał 16-35, potem był uzupełnił 50/1.4 i 70-200. wiadomo że się pewnie w czasie to rozciągnie ale jak już kupować to porządnie
fakty? za krótki, byłem na około 30 wystawach psów z aparatem i dopiero teraz wiem mniej więcej jak i czym robić zdjęcia ( te co podałem w linku na górze bynajmniej na dziś mi się nie podobają, ale cóż doświadczenie przychodzi z czasem, niestety ). Jest jeszcze jeden ważny szczegół Co dla autora znaczy robić zdjęcia psom na wystawach, czy chodzi o czystą sylwetkę psa na ringu, z ewentualnymi nagrodami ( tabliczkami ) czy chodzi bardziej o reportaż, coś co np. robi Vitez z kotami fotki bardziej hmm artystyczne . Jeżeli autor wybierze opcje pierwszą to uważam że 35mm nawet z cropem jest to stanowczo za mało.
aha i jeszcze dużo zależy od rasy, chińskie grzywacze na ringu nie da rady robić niczym innym jak 70-200
Z tego co wiem Vitez ma 17-40 i 24-105. Nie wiem który bardziej używa przy tego typu zdjęciach? Oczywiście też sam mocno polecam 24-105 - świetny zoom ale nie wiem czy pytającemu chodziło o taki zakres?
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
Komentarz