Gdzie i jak kupić dobrą Elkę?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m_o_b_y
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1095

Gdzie i jak kupić dobrą Elkę?

Czy nowiutki EF 17-40 f/4 L USM może mydlić gorzej od Olympusa 14-45, za kilkaset złotych?
    Nie do wiary, ale może, czego sam doświadczyłem.
    Teraz sprawdzam drugi egzemplarz, ale mam słabą nadzieję, że będzie lepszy.

Słyszałem o tym, że wybór Tamrona, czy Sigmy, to loteria, ale nie słyszałem dotąd, że z Canonem może być podobnie.

Jako nowicjusz wśród canonierów (przedtem byłem olympusierem) proszę zatem o radę: gdzie i jak najlepiej kupować dobre obiektywy, aby nie była to loteria ?
    Najlepiej gdyby taki adres istniał w Warszawie, ale w ostateczności mogę się wyprawić po canonierskie "złote runo" również w Polskę.

Pytanie drugie: czy istnieje możliwość (a jeśli tak, to gdzie) zbadania obiektywu na przyrządach, bez konieczności żmudnego robienia i subiektywnego porównywania setek zdjęć próbnych?
    Pozdrówka
    Jerzy
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
  • FOTOGRAF
    Uzależniony
    • 2005
    • 762

pogadaj z Cichym, moze on by zalatwil CI taka elzbiete?
    Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• Picia
      Początki nałogu
      • 2006
      • 337

a moze tommy na allegro?
      sprzedawca pewny i cena atrakcyjna

Komentarz

• Matsil
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2022

Ja w Warszawie polecam FOTOIT, ceny przystępne a i ponegocjować jeszcze można. Chłopaki znają się na sprawie i nawet po miesiącu nie ma problemów z ewentualną wymianą.

Zamieszczone przez Picia
        a moze tommy na allegro?
        sprzedawca pewny i cena atrakcyjna
        Jestem zdania, że jak się kupuje eLkę to lepiej ją obejrzeć, w grę wchodzi tylko odbiór osobisty, nigdy wysyłka.
        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• merciful
          Coś już napisał
          • 2005
          • 91

Zamieszczone przez Matsil
          Jestem zdania, że jak się kupuje eLkę to lepiej ją obejrzeć, w grę wchodzi tylko odbiór osobisty, nigdy wysyłka.
          co nie zmienia faktu,że nadal tommy_j i michalmag z Łodzi są chyba najlepszym źródłem. Do mnie michalmag przyjechał ze szkłem do Bielska-Białej, czyli kawał drogi. Są elastyczni i się dogadasz
          www.michalwieczorkiewicz.pl

Komentarz

• Picia
            Początki nałogu
            • 2006
            • 337

a to żaden problem u tommy'ego, wystarczy sie umówić

Komentarz

• Matsil
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2022

W sumie nieważne od kogo i gdzie się kupi, eLki są raczej powtarzalne i trudno trafić bubla ale zawsze warto szkło przed zakupem pomacać. Kupować więc trzeba tam gdzie najtaniej.
              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

To szkło warto trochę dłużej obadać. Nie wiem z czego to wynika ale w pierwszej chwili mój też się wydawał mocno mydlany. Jednak jak porobiłem nim trochę zdjęć to stwierdzam, że jest bardzo przyzwoity.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• doman
                  • 2006
                  • 14

Ja kupiłem 24-105 przez internet w B&H i nie mam zastrzeżeń. Kupować trzeba tam - gdzie są dobre opinie o sklepie a jeszcze jak jest tanio to super. Ale przeważnie jest tak ,że "tanie mięso psy jedzą". Życzę udanych zakupów.

Komentarz

• bebesky
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1231

ja kupowałem dwie elki bez wybierania przebierania i robienia zdjęć testowych

o dziwo obie działają i przy ich pomocy robię zdjęcia ))

Komentarz

• radmro
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 196

Kupowałem w fotoit 17-40. Wziąłem w ciemno, pojechałem do domu, porobiłem trochę zdjęc porównawczych z kitem przy tych samych ogniskowych i przysłonach, zapakowałem wszystko z notebookiem włącznie do torby i wróciłem do sklepu wymienić 17-40 na inny egzemplarz po przetestowaniu na miejscu. Obsługa w fotoit nie robiła najmniejszych problemów, użyczyli statyw, pozwolili focić do woli. Drugi egzemplarz (mój aktualny) jest już ok. 70-200 kupowałem bez sprawdzania i trafiłem na świetny egzemplarz. Podsumowując - jeżeli jest możliwość przetestowania kilku egzemplarzy przed zakupem to warto to zrobić (w Wawie polecam fotoit - jest wybór szkieł na miejscu + bardzo przyjazna obsługa).
                      5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                      flickr

Komentarz

• m_o_b_y
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1095

Zamieszczone przez radmro
                        Kupowałem w fotoit 17-40. Wziąłem w ciemno, pojechałem do domu, porobiłem trochę zdjęc porównawczych z kitem przy tych samych ogniskowych i przysłonach, zapakowałem wszystko z notebookiem włącznie do torby i wróciłem do sklepu wymienić 17-40 na inny egzemplarz po przetestowaniu na miejscu. Obsługa w fotoit nie robiła najmniejszych problemów, użyczyli statyw, pozwolili focić do woli. Drugi egzemplarz (mój aktualny) jest już ok. 70-200 kupowałem bez sprawdzania i trafiłem na świetny egzemplarz. Podsumowując - jeżeli jest możliwość przetestowania kilku egzemplarzy przed zakupem to warto to zrobić (w Wawie polecam fotoit - jest wybór szkieł na miejscu + bardzo przyjazna obsługa).

Gdybyś jeszcze zdradził tajemnicę: jak testować, to byłbym wdzięczny.
                        Problem w tym, że nie wiem do czego odnosić wynik i z czym porównywać, aby byc pewnym, że szkło jest OK.
                        Mam namiar na faceta, który bada na ławie optycznej, ale nie chce badać cudzych obiektywów, bo potem konkurencja mu grozi, gdy skrytykuje ich towary.
                        Pozdrówka
                        Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536. Powód: Automerged Doublepost
                        m_o_b_y

Komentarz

• Niedzwiedz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 578

potwierdzam ja zakupilem 17-40 w BH 2 egzemplarze i oba sa super , co do innych szkliel hmm tamron 17-35 jest w srodku ostrzejszy ale na bokach duzo slabszy od eLki , ma 2,8 na 17mm ale budowa i szybkosc AF nie najfajniejsza choc AF celny
                          www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                          www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• radmro
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 196

Nie testowałem na żadnych tablicach. Ułozyłem sobie "martwą naturę", aparat na statyw, spust przez kabelek (alternatywnie samowyzwalacz), ustawiłem ostrośc na centralny czujnik af, zrobiłem zdjęcia, przegrałem na kompa i obejrzałem dokładnie ostrość w środku kadru (czyli tam gdzie ustawiony był punkt ostrzenia), boki i tyle. Taka sama procedura dla 17-40 i 18-55. Niestety w kwestii ostrości 18-55 wygrał tę potyczkę. W sklepie aparat na statyw, fokus na wieszak z akcesoriami, doostrzenie manualne, zdjęcia na notebooka - popatrzeć, porównać. Parę zdjęć na gabloty i ścianę (tynk w równoległe rowki - ostrzenie manualne bo AF zgłupiał trochę), na kompa, sprawdzenie środka i boków kadru pod względem równomierności rozkładu ostrości. Nie wiem, czy mój 17-40 jest ostry w skali absolutnej - ważne, że DLA MNIE jest wystarczająco ostry. Nie jestem jakoś przeczulony na punkcie ostrości - fajnie jest po prostu jeżeli obiektyw nie traci szczegółów.
                            5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                            flickr

Komentarz

• m_o_b_y
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1095

Ja w Warszawie polecam FOTOIT, ceny przystępne a i ponegocjować jeszcze można. Chłopaki znają się na sprawie i nawet po miesiącu nie ma problemów z ewentualną wymianą.

Sęk w tym, że w sklepie to można co najwyżej obejrzeć obudowę i soczewki zewnętrzne i zrobić fotkę sprzedawcy, albo sciany. I co z tego wynika?
                              Ano raczej prawie nic, tylko to, że obiektyw nie był walnięty o ziemię, ani nikt nie rysował po soczewkach.
                              Ja odkryłem słabą ostrość dopiero wtedy, gdy porównałem podobne ujęcia robione kiedyś tanim Olympus Zuiko 14-45 i mało mnie szlag nie trafił.:-D
                              Pozdrówka
                              Jerzy
                              m_o_b_y

Komentarz

Pracuję...