5D + 24-70 = problem z ostrymi zdjeciami w ruchu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Myszoor
    Bywalec
    • 2006
    • 149

5D + 24-70 = problem z ostrymi zdjeciami w ruchu

Sytuacje:

1. późne popołudnie, 1/4000, F 3.2, ISO 1000 (a co ), lekko truchtająca w stronę aparatu para. Na podglądzie AF wszystkie ujęcia ostre (w punkt na krawat młodego), na monitorku niestety nieostro - nawet nie widać gdzie ta głębia wypada, na monitorze w chacie tym bardziej. Czyli Qpa

2. wczesne popołudnie, plaża, 1/5000, F 2.8, ISO 100), fotografuję dziewczynę biegnącą bokiem do aparatu. Na podglądzie punktów AF na monitorku ponownie wszystkie ujęcia ostre w punkt (twarz) - powiększone zdjęcie na monitorku = duża Qpa

Jak zdiagnozować problem? (raczej nie jest to kwestia FF/BF/ABS/CPU/PIS/USA - do zdjęć statycznych czepić się nie mogę). Przyznam, że zaczyna mnie źlić, że po to by mieć pewność, że w takich warunkach zdjęcia będą nieporuszone zaczynam zabierać żonie D200 z 17-55
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Włączyłeś AL SERVO AF????? chociaż mysle że na one shot powinny ostre być ale zawsze do takich akcji włączam AL SERVO i sa ostre.
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• adamek
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2265

Zamieszczone przez Myszoor
      Sytuacje:

1. późne popołudnie, 1/4000, F 3.2, ISO 1000 (a co ),
      jezu, dlaczego tak dziwnie?
      do lekko truchtającej pary naprawdę można dać niższy czas...
      Miłego dnia
      adam jastrzębowski
      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
      tu tu

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez Myszoor
        Sytuacje:

1. późne popołudnie, 1/4000, F 3.2, ISO 1000 (a co )
        W tym przypadku wysokie iso może być winą spadku ostrości (a właściwie ilości detali na zdjęciu).
        Jarek

Komentarz

• Myszoor
          Bywalec
          • 2006
          • 149

Zamieszczone przez iktorn92
          Włączyłeś AL SERVO AF????? chociaż mysle że na one shot powinny ostre być ale zawsze do takich akcji włączam AL SERVO i sa ostre.
          Męczyłem takie warianty z dobiegaczką i bez - efekt zbliżony - Qpa

Zamieszczone przez adamek
          jezu, dlaczego tak dziwnie?
          do lekko truchtającej pary naprawdę można dać niższy czas...
          może i głupie - ale żeby mieć pewność że mi ręka nie lata??

Zamieszczone przez oskarkowy
          W tym przypadku wysokie iso może być winą spadku ostrości (a właściwie ilości detali na zdjęciu).
          Crop strefy w której coś powinno być ostre (ISO 100) - z jednego z "lepszych" ujęć z którymi mam problem (sytuacja 2.) - przynajmniej widać jakieś szczegóły ...

any idea? Jutro postaram się o jakieś sample które będę mógł wystawić w całości z EXIFem do poczytania
          Ostatnio edytowany przez Myszoor; 5077.
          (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
          => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• sv

Piotrek: może Twój 24-70 to nie jest demon ostrości? przymknij go do 3,5 i powinno być lepiej.

Swoją drogą chciałbym zobaczyć przykład D200 + 17-55 na 2,8. Moim zdaniem nie będzie lepiej

Komentarz

• adalbert
              Początki nałogu
              • 2007
              • 353

Myszoor - ja ten temat też niedawno przerabiałem cześciowo z Jarkiem (oskarkowym) na PW - miałem podpięte chyba(?) niewolne szkło (135L) AI Servo - CF n.17 na 1 - i ... przy automatycznym wyborze punktu ostrości - kłopoty z biegnącą córcią) - część zdjęć OUT of focus - bo za długi czas... (1/400s.) - część - gdyż głębia na F.2-4 (ale dla tych przysłon m.in. przecież kupiłem to szkło!) trochę za mała dla biegającej dziewczynki; gdy za radą Jarka - zacząłem śledzić twarz TYLKO centralnym punktem AF sytuacja znacznie się poprawiła - {tyle, że to rozwiązanie jest trochę do pupy - wymaga "kadrowania" w PS - a ja lubię mieć kadry gotowe prosto z aparatu...).
              Podsumowując - niestety szybkość AF w 5D mnie nieco rozczarowała (do jedynek sporo brakuje) - muszę jeszcze poćwiczyć - to myślę jest jednak także kwestia wprawy - widziałem sporo zdjęć z 5D z ruchomymi obiektami idealnie trafionymi w punkt z ostrością... (np. fotki z pokazów jeździeckich któregoś z forumowiczów z podpiętym 200/2.8L)

EDIT: mam nadzieję, że Jarek się nie pogniewa za zacytowanie fragmentu jego odpowiedzi z PW - uwaga jest jednak na tyle cenna, że może się IMHO przydać innym:
              "Łapałeś wszystkimi, to złapało na co chciało. Ale jednak złapalo.
              Łapałbyś jednym górnym, to nie wiadomo, czy by trafiło (najmniej czuły punkt). Canon Panie )"
              Ostatnio edytowany przez adalbert; 9745.

Komentarz

• Myszoor
                Bywalec
                • 2006
                • 149

Zamieszczone przez sven
                Piotrek: może Twój 24-70 to nie jest demon ostrości? przymknij go do 3,5 i powinno być lepiej.
                Statycznie: ISO 500, 2.8, 1/100 =

Jak dla mnie to styknie : ) od zooma więcej nie wymagam : )

Zamieszczone przez sven
                Swoją drogą chciałbym zobaczyć przykład D200 + 17-55 na 2,8. Moim zdaniem nie będzie lepiej
                Postaram się też jutro ...

Komentarz

• paweleverest
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1138

Dobiegaczka w 5D to jeszce ideał nie jest ale napewno jest lepiej w stosunku do dwucyfrowych body. Ja osobiście własnie dlatego przesiadłem się z 30d na 5d że jest ciut lepiej a nie jest to rzucająca się w oczy kolumbryna taka jak jedynka. Poniżej podaje linka do jednego ze zdjęć z 5D mysle ze nie jest żle

obiektyw to 200 2,8 L ( swoją drogą do sprzedania w pieknym stanie )

Komentarz

• Skipper
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1112

myszor daj cala fotke tej panny w sukience
                    Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• adalbert
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 353

paweleverest :-D właśnie Ciebie miałem na myśli - wywołany do odpowiedzi - napisz proszę, jakich ustawień najczęściej używasz - wybór punktu AF, CFn17, korygowanie ręczne ostrości? etc. I NAJWAŻNIEJSZE - w przypadku podlinkowanej foty - strzelałeś serią? lle procentowo fot było przestrzelonych?
                      EDIT: z pierwszej zabawy ze 135L sporo miałem przestrzelonych fot - tu poniżej dowód na to, że nawet chaotycznie i szybko biegającą córcię można "ustrzelić" ostro i to wcale nie centralnym punktem AF - 1/800, F3.50, ISO 400: LINK
                      Ostatnio edytowany przez adalbert; 9745.

Komentarz

• paweleverest
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1138

Zamieszczone przez adalbert
                        paweleverest :-D właśnie Ciebie miałem na myśli - wywołany do odpowiedzi - napisz proszę, jakich ustawień najczęściej używasz - wybór punktu AF, CFn17, korygowanie ręczne ostrości? etc. I NAJWAŻNIEJSZE - w przypadku podlinkowanej foty - strzelałeś serią? lle procentowo fot było przestrzelonych?
                        EDIT: z pierwszej zabawy ze 135L sporo miałem przestrzelonych fot - tu poniżej dowód na to, że nawet chaotycznie i szybko biegającą córcię można "ustrzelić" ostro i to wcale nie centralnym punktem AF - 1/800, F3.50, ISO 400: LINK
                        Hehe po opisie sprzetu tak wywnioskowałem ze to o mnie chodzi .
                        Jeżlei chodzi o ustawienia to używam punktu centralnego ( wartow takim przypadku mieć obiektyw 2,8 lub jasniejszy gdyż wtedy ten czujnik dziła pełną mocą ) co do CFn17 to akurat na tym zdjęciu z koniami była wyłączona ta funkcja i prawdę mówiąc mam do niej jak narazie mieszane uczucia gdyż zdaża się ze przy większym obszarze pomiarowym coś może nam wejść na pole AF i zakłucić pomiar aczkolwiek przy fotografowaniu latających ptaków na tle bękitnego nieba cfn 17 jest jak najbardziej godna polecenia. Co do serii z koniem to raczej nie było przestrzelonych ujęć ale jak robiłem kiedyś test razem z innymm uzytkownikiem canona 5d typowo na dobiegaczke to na 11 zdjęc jadącego ( 50 km/h) samochodu dwa były przestrzelone ( wtedy akurat cfn 17 było włączone )
                        Dodam tu jeszce od siebie 3 rzeczy:
                        -po pierwsze przy takich zdjęciach najważniejszy jest czas - moim zdaniem to co gwarantuje optymalne wyniki to 1/800 ( minimum) , poza tym warto podeprzeć się monopodem żeby wyliminować choćby jedną płaszczyzne dragań za to wyłączyć IS ( jeżeli takowy się ma )który spowalnia dobiegaczke
                        -po drugie wydaje mi się ze akurat 24-70 to nie jest szkło tworzone pod dobiegaczke ( cięzkie duże soczewki raczej nie wpływają korzystnie na szybkość choć oczywiście w superteleobiektywach jest jeszce ciężej ale jakoś mi sie wydaje ze tam USM jest inny ) Poza tym takim szkłem fotografuje sie ze znacznie bliższej odległości przy której przemieszczanie się GO może byc bardzo szybke ( szczególnie przy 2,*)
                        - po trzecie nie traktujcie tego wszystkiego jako pewniki gdyz absolutnie nie uważam sie od speca od tego typu fotografi - dużo mi jeszce brakuje choć duzo trenuje szcególnie na psie

Komentarz

• grzanka
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 244

nie wiem po co tak _ krecic czas _ 1/4000 to sporo

Komentarz

• gzak
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 239

Zamieszczone przez paweleverest
                            - dużo mi jeszce brakuje choć duzo trenuje szcególnie na psie
                            He, he, to jest świetny pomysł
                            Trzeba sobie sprawić pieska, jakieś drewno do rzucania i można ćwiczyć godzinami
                            Grzechu
                            http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
                            Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• paweleverest
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1138

Zamieszczone przez gzak
                              He, he, to jest świetny pomysł
                              Trzeba sobie sprawić pieska, jakieś drewno do rzucania i można ćwiczyć godzinami
                              Polecam tylko dobrać sobie inny kolor niż czarny tak dla ogólnie pojętego lepszego samopoczucia psychicznego

Komentarz

Pracuję...