Hoya UV(0) HMC SUPER czym czyścić ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Moris
    Początki nałogu
    • 2005
    • 302

Hoya UV(0) HMC SUPER czym czyścić ??

Mój dwumiesięczy synek deczko mi go "obtłuścił" a w zasadzie sam jestem sobie winny

Czy ktoś z zacnych forumowiczów ma doświadczenie w czyszczeniu takiego filtra ??

I proszę nie spuszczać mi "bury" wiem sam jestem sobie winny ;(

Moris
    | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Ja mam podobny problem ze zwykla Hoya polar. Strasznie psuje zdjecia - zupelna mgielka, czyszcze zestawem Hamskim i albo nie umiem, albo zestaw straszne smugi robi...

Muflon, chyba ty jakos z tym zawalczyles?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• minek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1386

Niedawno oddałem do reperowania obiektyw w jednym punkicie w Łodzi przy ŁTF (przysłona w Sonarku). Taki starszy człowiek tam te rzeczy reperuje (najwięcej miał zenitów i prostych kompaktów analogowych, hehe I jeszze miał flektogona 50 do PSIXa na warsztacie). I zapytałem go jaką ma recepturę na czyszczenie wszelakich szkieł, b ob oddał mi bardzo ładnie wyczyszczone. Oprócz gruszki ma słoik z watą nasączoną mieszanką eteru i spirytusu. Sam eter za suchy, powiedział, a proporje to sprawa wprawy - od lat tego używa... Będzie trzeba poeksperymentować.

Komentarz

• robson
        Bywalec
        • 2005
        • 228

Ja też kiedys uzywałem zestawu Hamy... Ale smugi zostawiał. Najlepszy efekt był na chuch - para z ust - i mikrofibra
        A teraz jadę bez filtra. Do ochrony służy mi dekielek

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• towersivy
          Uzależniony
          • 2005
          • 992

Moris, miałem idenyczny filtr i za cholepe nie mogłem go doczyscic dosłownie tragedia przestało mnie to bawic i sprzedałem za przeproszeniem to gowno kupiłem Murami MC WPC i problem z głowy czyszcze go mikrofibra i zawsze pieknie lsni.

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            Ja mam podobny problem ze zwykla Hoya polar. Strasznie psuje zdjecia - zupelna mgielka, czyszcze zestawem Hamskim i albo nie umiem, albo zestaw straszne smugi robi...
            Muflon, chyba ty jakos z tym zawalczyles?
            Nie, no ja akurat na zdjęciach większych problemów nie widzę. Jedyny zonk to takie błękitne ślady na filtrze widoczne pod światło. I niestety nie mam na to sposobu - próbowałem już "hamskim" zestawem, chuchem, rogiem podkoszulki...
            Może jeszcze spróbuję z tym eterem, ale generalnie już tu ktoś napisał, że "hoye tak mają" Także w średnio-bliskiej perspektywie pewnie czeka mnie wymiana na B+W.
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Ja Hoye bez problemu czyscilem plynem Hamy i sciereczka mikrofazowa... ale raz mnie podkusilo zrobic zdjecia "z filtrem i bez filtra" i ... teraz mam B+W MRC (a Hoye mialem HMC a nie SHMC).

Komentarz

• froolk
                Początki nałogu
                • 2005
                • 256

Witam!
                A ja czyszczę filtry parą wodną i mikrofibrą.
                A dokładnie tak - wodę z filtra RO gotuję w czajniku - mikrofibrę "nasączam"parą nad czajnikiem i natychmiast czyszczę szklo - (ważne aby "rosa" na szmatce była jeszcze b. gorąca) po chwili powtarzam to i po kilku razach szkło jest jak nowe. Nie należy doprowadzać do zbytniego namoczenia szmatki - kilka ruchów po szkle i szmatka powinna przestać zostawiać mokre ślady.
                Kurz jest tłusty a para idealnie sobie z tym radzi.
                Bardzo istotną sprawą jest szmatkę z mikrofibry czesto wygotować aby z niej również usunąć tłuszcze z naszych paluchów itp.
                U mnie ten sposób działa świetnie.
                Adam

Komentarz

• chrisowaty
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 73

Ponieważ mam podobny problem z Hoyą, zawędrowałem dzisiaj do sklepu optycznego i poradziłem się optyka. Za 16 zł otrzymałem mały spray i ściereczkę z mikrofibry. Mówię Wam, efekt bajka. A ja odetchnąłem z ulgą bo cisnienie już mi skakało. :P

Komentarz

• Moris
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 302

A czy mógłbyś troszkę więcej szczegułów ?? Co to za spray ( producent ; nazwa ; co kolwiek .. ) Będe wdzięczny .

Komentarz

• chrisowaty
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 73

Zamieszczone przez Moris
                      A czy mógłbyś troszkę więcej szczegułów ?? Co to za spray ( producent ; nazwa ; co kolwiek .. ) Będe wdzięczny .
                      Witam
                      Spray to chemax 1.
                      Producent www.chemax.pl.

Komentarz

• Moris
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 302

Wielkie dzięki ...

Pozdrawiam

Komentarz

• Czankra
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 37

Zamieszczone przez chrisowaty
                          Witam
                          Spray to chemax 1.
                          Producent www.chemax.pl.
                          Na stronie jest też spray chemax3 - do szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi. Zastanawiam się czy nie byłby lepszy...?
                          "Ciężko pracuj i staraj się, jak możesz...wtedy nam pozostałym będzie lżej" - Garfield
                          EOS20D | EF 17-40mm f/4 USM | EF 24-105mm f/4 IS USM| 580EX

Komentarz

• Moris
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 302

Na stronie jest też spray chemax3 - do szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi. Zastanawiam się czy nie byłby lepszy...?
                            Dokładnie o tym samym pomyślałem i zamierzam właśnie ten przetestować (jak go dostanę ). Oooby nie z tragicznym skutkiem ... ...
                            ... dam znać jak będę po eksperymencie.

Komentarz

• chrisowaty
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 73

Zamieszczone przez Czankra
                              Zamieszczone przez chrisowaty
                              Witam
                              Spray to chemax 1.
                              Producent www.chemax.pl.
                              chemax 1 zastosowałem najpierw na moich okularach ze szkłami powlekanymi warstwą antyfefleksyjną, a dopiero później na optyce aparatu. Więc w ciemno nie próbowałem.

Komentarz

Pracuję...