Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Za krótki okres czasu stanę się posiadaczem Canona 20D + grip + 580EX...
I mam pytanie co do lensów...
Wiem że tego sporo było na forum ale mnie chodzi o konkrety...
Zastanawiałem się nad 17-40/4L, Sigmą 24-70/2.8, 70-200/2.8 i 170-500...
i może ktoś mi powie czy to dobry wybór... więcej kasy mieć nie bede i czy to co wymieniłem okaże się trafnym wyborem. Może ktoś zaproponuje coś innego za ta samą cenę a może lepszejsze Z góry dzięki za odpowiedź i podzielenie się swoimi uwagami...
A zapomniałbym potrzebuje całego zakresu ogniskowych do portretu, reporterki, sportu, przyrody...
Niestety na L-ki 2.8 mój budżet nie wydoli...
Ostawał bym napewno przy 17-40 4L i Sigmie 70-200 2.8 i ten konwerter 2x to niezły pomysł ale napewno nie Sigmowski bo siakoś nie za dobry podobno...
1. Ile chcesz wydać i gdzie kupujesz (Polska/TIP czy USA prywatnie)?
2.Jaki sport? (halowy czy na zewnątrz)
3. Co to jest przyroda? (ptaki, makro etc)
4. Czym robiłeś do tej pory? - chodzi mi o obiektywy(zoom czy stałka) + zakres ogniskowych.
Powiem tak przesiadam się z Praktici... Mam do tego aparatu sentyment no ale niestety przyszedł czas na duże zmiany... bardzo duże... Do tej pory używałem stałek i to wszystkich które są dostępne do Praktici VLC 2 ze stykami czyli od 20 mm do 300... Sprzęt stary ale jary Jeśli chodzi o sport to bardziej na zewnątrz tzn. rajdy samochodowe, żużel, kolarstwo (czyli sporty takie bardziej ruchowe )... Co do przyrody to na 100% makro ale duży zoom potrzebny mi będzie do łapania obiektów leśnych z wieży...
Co do kupna to tutaj największy problem bo z tego co liczyłem to różnica między USA a Polską (najtaniej chyba na Allegro) to ponad 4000 zł. Gorzej z cłem ale mogę pokombinować żeby tego cła z BH nie policzyli... Przesiadka sprzętowa ogromna...
Z tego co naliczyłem to jakieś 14000-15000 zejdzie ale kupować będe raczej po wakacyjnej robocie więc może będzie coś nowszego (nie koniecznie lepszego)... zobaczymy
Ale dalej prosze o rady
No nie powiem fajny zestawik tyle tylko że ja mam te 14000 na wszystko czyli body + grip + 580EX Więc na same obiektywy koło 6000-7000.
Wg moich wstępnych ustaleń zapewne brałbym ten 17-40 4L, Tamrona 28-75 2.8 i Sigme 70-200 2.8... Na tyle wystarczy... później jak jeszcze dorobie to zapewne telekonwerter i jakieś makro może ta 100 2.8 bo jest całkiem całkiem
do makro proponałbym spojrzeć na tamrona 90mm 1:1, bardzo dobre szkiełko,
był test po niemiecku, w którym brał udział, jak pamietam wyprzedził m.in. canona,
postaram sie odszukać line i zamiescić
A ja do makro tradycyjnie będę polecać Sigmę, którą mam w stopce. 180mm jest bardzo wygodne do focenia z dystansu (np. płochliwe robale), jakości optycznej nie można nic zarzucić a tym bardziej pancernej budowie. Ta Sigma nie jest zbyt popularna a to dlatego, że ludzie zwykle chcą mieć co najmniej 2 w jednym i dlatego odnoszę wrażenie, że na forum jestem jedynym, który ma ten obiektyw.
Moim zdaniem, w zestawie proponowanym przez Arkana, 100/2.8 ma sens o ile wykorzystasz to szkło jednocześnie do portertu. Jednak jeżeli będziesz miał 50/1.8 (typowo portretowe szkło) to pomyśl o szkle wyłącznie do makro.
Wg moich wstępnych ustaleń zapewne brałbym ten 17-40 4L, Tamrona 28-75 2.8 i Sigme 70-200 2.8...
Sigma jest dobra, tylko że kupujesz 20D z mocną lampą i przy nie-Canonach stracisz E-TTL II. Jeśli chcesz robić reporterkę z lampą to może być duża strata.
Więc na same obiektywy koło 6000-7000.
To kupiłbym: 17-40/4L, 50/1,8, 70-200/4L, TC x 1.4 lub 17-40/4L i 70-200/2.8L.
Wiem, ze wiekszosc z was z pewna doza sceptycyzmu ;-) odnosi sie do wykresow MTF, ale "na papierze" wyjatkowo korzystne wrazenie sprawia ta nowa Sigma Macro 150mm.
Praktycznie zero roznicy przy cropie (na FF Sigma juz wyraznie bardziej kontrastowa na krawedziach), a za to w Sigmie za niewiele wiecej PLN jest dluzsza ogniskowa - dosc wazna sprawa w "zywym" makro.
Ja, jesli na wiosne "zaszczepie sie" na makro robali, prawdopodobnie zmienie swojego Canona na ta wlasnie Sigme - do portretowego zakresu planuje niezlego ;-) zooma i stalke 85/1.8, wiec setke i tak mialbym tylko do macro.
Troche sampli z tego szkla jak zwykle na niezastapionym pBase:
Ten zestawik 17-40/4L, 50/1,8, 70-200/4L, TC x 1.4 całkiem niezły i mieści się w granicach cenowych i tego co mnie interesuje... Niestety na makro już zabraknie i będe musiał poczekać na przypływ gotówki...
Komentarz