Co wybrać do tego??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czajna
    Początki nałogu
    • 2005
    • 401

Co wybrać do tego??

Za krótki okres czasu stanę się posiadaczem Canona 20D + grip + 580EX...
    I mam pytanie co do lensów...
    Wiem że tego sporo było na forum ale mnie chodzi o konkrety...
    Zastanawiałem się nad 17-40/4L, Sigmą 24-70/2.8, 70-200/2.8 i 170-500...
    i może ktoś mi powie czy to dobry wybór... więcej kasy mieć nie bede i czy to co wymieniłem okaże się trafnym wyborem. Może ktoś zaproponuje coś innego za ta samą cenę a może lepszejsze Z góry dzięki za odpowiedź i podzielenie się swoimi uwagami...
    A zapomniałbym potrzebuje całego zakresu ogniskowych do portretu, reporterki, sportu, przyrody...
  • jadeit
    Początki nałogu
    • 2004
    • 466

ja z tele to zaproponowałbym sigme 70-200/2.8 hsm + tele x2
    propozycja jest podyktowana ograniczeniem do moich mozliwości budzetowych

zamiast 24-70 moze tamron ? 28-75 ? opisywanu tu wielokrotnie

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

17-40 4L , Canon 24-70 2.8 L , Canon 70-200 2.8 IS L , do 500mm to nie wiem, moze Canon 100-400 4.5-5.6 L ?

Wersja econo to 17-40 4L, Tamron 28-75 2.8, Sigma 70-200 2.8 EX i te cos do 500mm.

Komentarz

• czajna
        Początki nałogu
        • 2005
        • 401

Niestety na L-ki 2.8 mój budżet nie wydoli...
        Ostawał bym napewno przy 17-40 4L i Sigmie 70-200 2.8 i ten konwerter 2x to niezły pomysł ale napewno nie Sigmowski bo siakoś nie za dobry podobno...

Komentarz

• Arkan
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1401

1. Ile chcesz wydać i gdzie kupujesz (Polska/TIP czy USA prywatnie)?
          2.Jaki sport? (halowy czy na zewnątrz)
          3. Co to jest przyroda? (ptaki, makro etc)
          4. Czym robiłeś do tej pory? - chodzi mi o obiektywy(zoom czy stałka) + zakres ogniskowych.

Arkan
          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• czajna
            Początki nałogu
            • 2005
            • 401

Powiem tak przesiadam się z Praktici... Mam do tego aparatu sentyment no ale niestety przyszedł czas na duże zmiany... bardzo duże... Do tej pory używałem stałek i to wszystkich które są dostępne do Praktici VLC 2 ze stykami czyli od 20 mm do 300... Sprzęt stary ale jary Jeśli chodzi o sport to bardziej na zewnątrz tzn. rajdy samochodowe, żużel, kolarstwo (czyli sporty takie bardziej ruchowe )... Co do przyrody to na 100% makro ale duży zoom potrzebny mi będzie do łapania obiektów leśnych z wieży...
            Co do kupna to tutaj największy problem bo z tego co liczyłem to różnica między USA a Polską (najtaniej chyba na Allegro) to ponad 4000 zł. Gorzej z cłem ale mogę pokombinować żeby tego cła z BH nie policzyli... Przesiadka sprzętowa ogromna...
            Z tego co naliczyłem to jakieś 14000-15000 zejdzie ale kupować będe raczej po wakacyjnej robocie więc może będzie coś nowszego (nie koniecznie lepszego)... zobaczymy
            Ale dalej prosze o rady

Komentarz

• Arkan
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1401

17-40/4L - reporterka, krajobraz, wnetrza z lampą - (2800 PLN)
              70-200/4L lub Sigma 70-200/2.8 - sport, reporterka (2700 PLN lub 3000 PLN)
              50/1.8 - portret, low light (400 PLN)
              100/2.8 - macro, portret (2200 PLN)
              400/5.6 - zwierzęta (5000 PLN)
              TC 1.4 (w zależności od wyboru - Canon 1300 PLN)

Arkan
              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• czajna
                Początki nałogu
                • 2005
                • 401

No nie powiem fajny zestawik tyle tylko że ja mam te 14000 na wszystko czyli body + grip + 580EX Więc na same obiektywy koło 6000-7000.
                Wg moich wstępnych ustaleń zapewne brałbym ten 17-40 4L, Tamrona 28-75 2.8 i Sigme 70-200 2.8... Na tyle wystarczy... później jak jeszcze dorobie to zapewne telekonwerter i jakieś makro może ta 100 2.8 bo jest całkiem całkiem

Komentarz

• jadeit
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 466

do makro proponałbym spojrzeć na tamrona 90mm 1:1, bardzo dobre szkiełko,
                  był test po niemiecku, w którym brał udział, jak pamietam wyprzedził m.in. canona,
                  postaram sie odszukać line i zamiescić

pozdrawiam

[ Dodano: 24-03-2005 ]
                  oto link

ciekaw jestem tylko czy współpracuje z 20d wyszła chyba odświerzona wersja tego szkła i ta nowa raczej powinna współpracować z dlsr'em

pozdrawiam
                  un point c'est toi
                  fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• p13ka
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1013

A ja do makro tradycyjnie będę polecać Sigmę, którą mam w stopce. 180mm jest bardzo wygodne do focenia z dystansu (np. płochliwe robale), jakości optycznej nie można nic zarzucić a tym bardziej pancernej budowie. Ta Sigma nie jest zbyt popularna a to dlatego, że ludzie zwykle chcą mieć co najmniej 2 w jednym i dlatego odnoszę wrażenie, że na forum jestem jedynym, który ma ten obiektyw.
                    Moim zdaniem, w zestawie proponowanym przez Arkana, 100/2.8 ma sens o ile wykorzystasz to szkło jednocześnie do portertu. Jednak jeżeli będziesz miał 50/1.8 (typowo portretowe szkło) to pomyśl o szkle wyłącznie do makro.

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

Wg moich wstępnych ustaleń zapewne brałbym ten 17-40 4L, Tamrona 28-75 2.8 i Sigme 70-200 2.8...
                      Sigma jest dobra, tylko że kupujesz 20D z mocną lampą i przy nie-Canonach stracisz E-TTL II. Jeśli chcesz robić reporterkę z lampą to może być duża strata.
                      Więc na same obiektywy koło 6000-7000.
                      To kupiłbym: 17-40/4L, 50/1,8, 70-200/4L, TC x 1.4 lub 17-40/4L i 70-200/2.8L.

Arkan
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• kavoo
                        Zablokowany
                        • 2004
                        • 1173

Wiem, ze wiekszosc z was z pewna doza sceptycyzmu ;-) odnosi sie do wykresow MTF, ale "na papierze" wyjatkowo korzystne wrazenie sprawia ta nowa Sigma Macro 150mm.

Zreszta porownajcie:

EF 100mm/2.8 USM

Sigma 150mm/2.8 EX DG HSM

Praktycznie zero roznicy przy cropie (na FF Sigma juz wyraznie bardziej kontrastowa na krawedziach), a za to w Sigmie za niewiele wiecej PLN jest dluzsza ogniskowa - dosc wazna sprawa w "zywym" makro.

Ja, jesli na wiosne "zaszczepie sie" na makro robali, prawdopodobnie zmienie swojego Canona na ta wlasnie Sigme - do portretowego zakresu planuje niezlego ;-) zooma i stalke 85/1.8, wiec setke i tak mialbym tylko do macro.

Troche sampli z tego szkla jak zwykle na niezastapionym pBase:

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

a ja tradycyjnie do makro polecam Sonnar 135 + mieszek. Tanio i dobrze. Takim zestawem wygrywa sie "Zdjęcie roku" na canon-board
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

Zamieszczone przez Tomasz Goliński
                            Takim zestawem wygrywa sie "Zdjęcie roku" na canon-board
                            Nie bądź taki skromny. Wg niektórych sprzęt to tylko 10% sukcesu

Komentarz

• czajna
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 401

Ten zestawik 17-40/4L, 50/1,8, 70-200/4L, TC x 1.4 całkiem niezły i mieści się w granicach cenowych i tego co mnie interesuje... Niestety na makro już zabraknie i będe musiał poczekać na przypływ gotówki...

Komentarz

Pracuję...