tamron 17 - 50 2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karollsz

tamron 17 - 50 2.8

Witam

Mam pytanie do doswiadczonych forumowiczow - dotyczace tego obiektywu ( 17 -50 2.8) .Otoz nie dawno przesiadajac sie z nikona na canona )) mialem identyczny obiektyw z mocowaniem nikona - sprawa dotyczy tego iz ten nikonowski chodzil cicho bezszelestnie przy ustawianiu ostrosci - a ten canonowski chodzi bardzo glosno (
    co to moze byc ?
    skad taka roznica ?
    czy mozna cos na to poradzic ? przeciez nie pojde do kosciola z takim obiektywem na slu robic zdjecia ?

dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi

czyzby moja przesiadka z nikona na canona zle sie zaczela

pozdr
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

W nikonie miałeś napęd AFa z body ( popularna wiertarka ), w canonie silnik masz w obiektywie , więc dlatego są różnice .

Komentarz

• karollsz

wiec moze to pytanie laika - ale to dobrze czy zle ?
      inaczej pytajac - naped w body ( nikon ) jest lepszy skuteczniejszy niz naped w samym obiektywie ( canon ) ?

pozdr

Komentarz

• KMV10
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2320

Karol, to jest niezły obiektyw za stosunkowo niewielkie pieniądze. Jego przypadłością jest taki a nie inny dźwięk AF. To nie jest USM Canona, który nie dość że jest cichy to jeszcze szybki. Inaczej nie będzie.
        Na forum znajdziesz kilka wątków dotyczących tego obiektywu - ma on kilka "cech", które "zastanawiają" jego użytkowników - być może ich lektura odpowie Ci na dalsze wątpliwości.
        Porównywanie Canon-Nikon w tym miejscu warto pozostawić.
        PS. Przeczytaj tutaj o AF Tamrona.
        Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Wszystkie obiektywy do Canona muszą mieć wbudowany silnik. To na ogół zaleta . Nie ma żadnych mechanicznych połączeń (po za bagnetem) pomiędzy aparatem, a obiektywem. Co do głośności tego szkła to IMO trochę przesadzasz. Lustro dużo głośniej kłapie.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• LemonR
            Bywalec
            • 2005
            • 234

Zamieszczone przez karollsz
            Witam
            czy mozna cos na to poradzic ?
            MF

Zamieszczone przez karollsz
            przecież nie pójdę do kościoła z takim obiektywem na slub robić zdjęcia ?
            pozdr
            Masz rację odgłos pracy tego szkła całkowicie dyskwalifikuje go z użycia w kościele

Komentarz

• elvis700
              Bywalec
              • 2006
              • 107

ja robie wszystkie wesela nim i nie przeszkadza nikomu wiekszym problemem jest chlapnięcie migawki w 30D . Podczas minimalnych zmian ostrości szkło jest ciche, chyba że różnica jest spora np 30 cm do nieskończoności.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Wybieram zdecydowanie lepszą ostrość i światło w Tamim 17-50 kosztem szybkiego cichego autofokusa np w Canonie 17-85 IS który strasznie mydli i w dodatku jest ciemny. A jak ktoś ma kase to niech kupuje 16-35 2.8 za 4-5 tyś i foci.

Pozdr
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez LemonR
              MF

Masz rację odgłos pracy tego szkła całkowicie dyskwalifikuje go z użycia w kościele

Bardziej bym zwracał uwage reakcji Księdza na ruchy które wykonuje fotograf (chodzenie po ościele itp.) niż praca aparatu, AF czy lamp błyskowych.

Pozdr
              Ostatnio edytowany przez elvis700; 7715. Powód: Automerged Doublepost
              Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 II; Canon 70-200 2.8 ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Komentarz

• arra
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1023

Zamieszczone przez elvis700
                ja robie wszystkie wesela nim i nie przeszkadza nikomu wiekszym problemem jest chlapnięcie migawki w 30D
                Klapniecie lustra jest czyms naturalnym podczas robienia zdjecia lustrzanka i raczej u nikogo z postronnych nie wzbudza wiekszego zaciekawienia, natomiast dzwiek zazynanego prosiaka jakim raczy nas Tamron juz niestety tak.

Pozdro.

www.pbase.com/arra
                R1+5D2
                Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Bzdury opowiadacie, AF w tamronie jest słyszalny, ale nie bardzo głośny. Dla fanów hałasu polecam sigmę 70-300, tam jest hałas, Tamron to bzyk.

Komentarz

• arra
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1023

Zamieszczone przez himi
                    Bzdury opowiadacie, AF w tamronie jest słyszalny, ale nie bardzo głośny. Dla fanów hałasu polecam sigmę 70-300, tam jest hałas, Tamron to bzyk.
                    E tam, sigma sie identycznie drze ja Tami (przynajmniej moje 2 Tamrony sie darly). Natomiast dla fanow niezapomnianych wrazen dzwiekowych to polecam Sigme 15-30

www.pbase.com/arra
                    R1+5D2
                    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Lodek
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 68

Zamieszczone przez arra
                      E tam, sigma sie identycznie drze ja Tami (przynajmniej moje 2 Tamrony sie darly). Natomiast dla fanow niezapomnianych wrazen dzwiekowych to polecam Sigme 15-30
                      O tak tą sigmę ma kolega ... to jest DŹWIĘK
                      Czarna skrzynka firmy C

Komentarz

• speed555
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 200

dzis kupilem ten obiektyw, slyszalem ze jest glosny ale ze az tak to sie nie domyslalem
                        Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• Rafał32
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 129

coś w stylu mojego Boscha na wolnych obrotach
                          Ale jest niezły optycznie.
                          Aparat Foto

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Można krótko podsumować - obiektyw jako jedyny z całej rodziny Tamronów głośny jak większość Sigm
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez arra
                              Natomiast dla fanow niezapomnianych wrazen dzwiekowych to polecam Sigme 15-30
                              Hmm.. ciekawe czy porownywalna do Sigmy 18-55 3.5-5.6

Komentarz

Pracuję...