Ustawienie ISO w 400 D - potrzebna pomoc.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Avadra_K
    Uzależniony
    • 2006
    • 580

Ustawienie ISO w 400 D - potrzebna pomoc.

Szanowni Państwo,

Właśnie jeden z moich znajomych nabył, drogą kupna Canona 400 D ;-) I jest oczywiście z tego powodu ogromnie szczęśliwy, z małym jednakże wyjątkiem - przy robieniu zdjęć z użyciem tzw. pełnej automatyki (chłopina dopiero zaczyna zabawę ) pojawia się problem
    Automat nie wiedzieć czemu, ustawia czułość na ISO 400 - co przy foceniu na "świeżym powietrzu", zwłaszcza w ostrym słońcu, raczej nie wpływa korzystnie na zdjęcia.
    Niestety nie jestem w stanie wymyślić nic w tym temacie, a dobrze było by chłopinie pomóc.
    Jeżeli wiecie lub mieliście podobny problem proszę o pomoc.

PS.

Szukałem na forum podobnego zagadnienia i niestety nigdzie nic nie wynalazłem, jeżeli podobny watek już istnieje proszę moderatorów o przeniesienie pytania.

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Zawsze mu ustawia akurat na 400 ?
    Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Najprościej robić w trybie "P" - wtedy może ustawić iso ręcznie, a automatyka jest (z małymi wyjątkami) - równie pełna.

Ale zachowanie wygląda na dziwne...
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Avadra_K
        Uzależniony
        • 2006
        • 580

Zamieszczone przez Nemeo
        Zawsze mu ustawia na 400 ?
        Zawsze i za żadne skarby nie doa się zmienić.

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• pawelpaciorek
          Coś już napisał
          • 2007
          • 80

W automacie zawsze ustawia na 400
          Tutaj zobacz, przy ekwiwalentach czułości
          lepiej robić w P, jak napisał kolega wyżej lub w preselekcji czasu/przesłony, wtedy masz taki pół automat i możliwość wyboru iso
          Ostatnio edytowany przez pawelpaciorek; 10759.
          Pozdrawiam, Paweł
          Fotografowanie wnętrz | Fotografia korporacyjna

Komentarz

• Avadra_K
            Uzależniony
            • 2006
            • 580

Bardzo dziękuję za pomoc - zdaje się że kolega będzie się jednak musiał przestawić na tryb "P"

Komentarz

• pawelpaciorek
              Coś już napisał
              • 2007
              • 80

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              Ale zachowanie wygląda na dziwne...
              Dla mnie dziwne zachowanie to używanie funkcji auto lub "P" w takich aparatach
              Pozdrawiam, Paweł

Komentarz

• Avadra_K
                Uzależniony
                • 2006
                • 580

Zamieszczone przez pawelpaciorek
                Dla mnie dziwne zachowanie to używanie funkcji auto lub "P" w takich aparatach
                Wiesz, nie każdy robi zdjecia od nastu lat , nie kazdy również od zawsze używał aparatów bardziej rozbudowanych, niż przysłowiowa małpka :-P Zanim zacznie się robić zdjęcia z preselekcją przesłony lub czasu.

Komentarz

• pawelpaciorek
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 80

Zgadza się, ale automatyka jest wszędzie taka sama, tzn nic nie musisz robić poza kadrowaniem i naciskaniem spustu, więc różnica w robieniu zdjęć w trybie auto pomiędzy IXUSEM a EOSem jest żadna
                  trzeba iść do przodu
                  no ale to tylko taka moja refleksja
                  Pozdrawiam, Paweł

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Kiedyś aparaty miały wszystko ustawiane ręcznie i ludzie robili nimi zdjęcia nawet mając je pierwszy raz w ręce. Lepiej lub gorzej ale robili.

Przy cyfrze grube błędy widać od razu w telewizorku. Uczyć się jest łatwiej. Moja rada: dać sobie spokój z trybami automatycznymi, wdrożyć się w M, Av i Tv, pewnie jakaś książeczka prosta się przyda i gotowe.

Przy odrobinie wprawy tryb Av przy świetle zastanym czy M z błyskiem działa jak należy a ma się pełną władzę nad aparatem, który nie udaje mądrzejszego od trzymającego go człowieka.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Janczewski
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 143

Z instrukcji stronka 53 wynika, ze tryby całkowicie automatyczne nastawiają czułość ISO w zakresie 100-400, warto przejść na ustawienia manualne.
                      blog

Komentarz

• Avadra_K
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 580

Zamieszczone przez piast9
                        Przy odrobinie wprawy tryb Av przy świetle zastanym czy M z błyskiem działa jak należy a ma się pełną władzę nad aparatem, który nie udaje mądrzejszego od trzymającego go człowieka.
                        Pięknie powiedziane

Komentarz

• fret
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1503

Czyli wygląda na to, że dobrze ustawia ISO Może kolega przymyka obiektyw do 16-22 i stąd ISO 400? Takie przymykanie ma wielokrotnie gorszy wpływ na jakość zdjęcia niż ISO 400. Różnicę między 100, a 400 widać głównie na monitorze przy 100% powiększeniu. Odbitki do formatu 30x45 wychodzą przy ISO 400 znakomicie. Większych nie robiłem.

Komentarz

• Hellfire
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 414

Zamieszczone przez Janczewski
                            Z instrukcji stronka 53 wynika, ze tryby całkowicie automatyczne nastawiają czułość ISO w zakresie 100-400, warto przejść na ustawienia manualne.
                            Na zielonym zrobiłem w sumie może 20 zdjęć i jak było jasno to ISO 100, a jak otworzył lampę to ISO 400. ISO 200 nigdy nie dał, ale faktycznie tak jest napisane w instrukcji. Jeśli nie otwiera lampy i daje ISO 400 to coś jest nie tak. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Komentarz

• CamelXP
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 231

Zamieszczone przez fret
                              Może kolega przymyka obiektyw do 16-22 i stąd ISO 400?
                              no to niech zdejmie dekielek i wtedy poprobuje w trybie pelnej automatyki nie ma mozliwosci recznego przymkniecia przyslony
                              Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

Pracuję...