View Full Version : Wciąż to samo...

Jurek Plieth
22-03-2005, 19:58
Z charakterystyczną dla siebie upierdliwością zgłaszam miłościwie panującemu Adminowi tudzież Moderatorom problem z zaznaczaniem nieprzeczytanych postów. Odnoszę wrażenie graniczące z pewnością, że generatorem problemu jest operacja przesuwania oraz blokowania wątków przez moderatorów. W tym momencie kaszana zrobiła się nieprawdopodobna :cry:
A więc, to co się dzieje u mnie, niezależnie na dwóch różnych kompach podłączonych do dwóch różnych IP:
a) W dziale Canon dSLR mam zaznaczenie nieprzeczytanego postu w wątku Wymiana filtra w 20D. Klikam na ten wątek i zostaję przekierowany do działu Hydepark, wątek Polemika o zasobności portfela :shock:
b) W dziale Canon dSLR mam zaznaczenie nieprzeczytanego postu w wątku Oprogramowanie do 20D - same kłopoty. Klikam na ten wątek i zostaję przekierowany do działu Administracja forum/ Sprawy administracyjne, wątek Proste pytania i chamstwo :shock:
Bardzo proszę kolegów o opanowanie tego problemu :!:

Tomasz Golinski
22-03-2005, 20:19
Ja ten problem u siebie zaklajstrowałem przez klikanie nie na tytuł wątku tylko na numer ostatniej strony. Obawiam się, że jest to bug w forum i nic się nie uda zrobić bez ingerencji w engine...

Jurek Plieth
22-03-2005, 21:18
Obawiam się, że jest to bug w forum i nic się nie uda zrobić bez ingerencji w engine...
A nie dałoby się jakoś wymienić maszyny na nowszą? :mrgreen:

Tomasz Golinski
22-03-2005, 21:29
Zaglądałem na te stronki i wygląda na to, że nie ma nowszych wesji forum modyfikowanego przez Przemo. Nie wiem dokladnie, co daja te modyfikacje, ale podobno Admin je lubi :)

Vitez
23-03-2005, 09:17
Dopiero tym razem zrozumialem o co wlasciwie Jurkowi chodzi.
Nie tylko na tym forum tak mam... to wina engine forum.
Ja to obchodze w ten sposob ze klikam na ikone ostatnio dodanego postu (na samym koncu taka strzalka wskazujaca na kartke).

kavoo
23-03-2005, 09:34
Jurku obawiam sie, ze bedziesz sie musial z takimi burakami w enginie forum pogodzic - ciezko wymagac, zeby darmowy engine byl idealny.
Porzadne forum to vBulletin, phpBB moze za nim co najwyzej statyw nosic ;-) Tyle, ze vB:
1. kosztuje,
2. wymaga porzadnego serwera, byle popierdolka go nie udzwignie.

Ale to, co oferuje, niektorym ludziom sie nawet nie snilo ;-)

Możemy jeszcze pomyslec o IBP - ale ono też kosztuje - moze jakbysmy uzbierali razem 200 USD ?:) - sorki przez pomyłkę edytowałem post zamiast dodać nowy - ten fragment napisał hazan

Jurek Plieth
23-03-2005, 09:55
Możemy jeszcze pomyslec o IBP - ale ono też kosztuje - moze jakbysmy uzbierali razem 200 USD ?:)
Ja byłbym skłonny się dorzucić, bo jak znam życie problem będzie się pogłębiał wraz z rosnącą ilością wątków, postów, uczestników...

kavoo
23-03-2005, 12:05
Skladka to maly problem, u mnie na forum tez sie wiele osob zadeklarowalo. Przesiadka tez nie problem, mimo olbrzymiej ilosci (czesto tzw. 3rd party) hackow operacja export-import bazy danych na drodze phpBB-->vB tez przebiega bez problemow.

Problemem jest sprzet, na ktorym sie vB stawia... to musi byc naprawde wydajny serwer, bo pod wzgledem rozbudowania vB przy phpBB jest jak Boeing 767 przy latawcu ;-)

Serwer na ktorym Canon Board stoi wydajnoscia nie grzeszy, czasy generowania stron sa przecietnie na poziomie 1-5s. U mnie na serwerze forum phpBB z prawie 150 tysiacami postow dziala blyskawicznie, czasy generowania wynikow zapytan sa w granicach 0.01-0.5s... a wcale nie mam Xeona do dyspozycji ;-)
I na tym serwerze testowane vB dzialalo... calkiem przyzwoicie.

[ Dodano: 23-03-2005 ]
Możemy jeszcze pomyslec o IBP - ale ono też kosztuje - moze jakbysmy uzbierali razem 200 USD ?:)
Nie wiem ktory z moderatorow/adminow edytowal mojego posta dopisujac to zdanie i szczerze mowiac nie ma to dla mnie w tej chwili wiekszego znaczenia.

Natomiast bardzo bym prosil, zeby osoba robiaca cos takiego pozostawila informacje typu "dodane przez..." czy jakakolwiek inna... bo takie anonimowe podszywanie sie pod inne osoby jest IMHO conajmniej niestosownym zachowaniem :evil:

Tomasz Golinski
23-03-2005, 12:38
kavoo, nie ja. przyznaje się bez bicia.

Przyznam, że phpBB mi się podoba, jeśli chodzi o ergonomię i grafikę. vB jakby mniej. Jest jeszcze opcja przejścia do czystego phpBB (bez Przemo), bo być może bugi wyskakują na styku modyfikacje-engine.

hazan
23-03-2005, 12:47
Kavo juz napisałem ze to ja edytowałem twojego posta przez pomylke (zamiast odpowiedz nacianlem zmien i dopiero teraz to zauwazłyełm - sorki nie było to zrobione specjalnie.

Co do IBP czy Vb - myśle od tym od jakiegos czasu - ponieważ szczerze mowiac wole płatne forum z profesjonalnym wsparciem - a przy okazji bardziej wydajne - bo jednak co by nie mowic modyfikacja by przemo ma mnostwo bardzo przydatnych opcji ale jedoczesnie jest bardzo obciazajace dla serwera.

VB - podoba mi sie oczywiscie najbardziej tylko te wymagania sprzetowe powoduj ze bez sponsora na hosting sie nie obedzie,

a moze wrocimy do pytania o sponsora - majac stabilny hosting mozna by zrobis składke (mógłbym pokryć część kosztów z tego co sie uzbierało z reklamy gogle - ale nie była by to za duza czesc )

Co wy na to ?

p13ka
23-03-2005, 13:06
a moze wrocimy do pytania o sponsora - majac stabilny hosting mozna by zrobis składke
hazan, a ile to wszystko razem kosztuje?

Jurek Plieth
23-03-2005, 13:17
a moze wrocimy do pytania o sponsora...
Co wy na to ?
Trudno mi wyobrazić sobie innego sponsora niż Canon PL. Z drugiej jednak strony jak sobie przypomnę ich sklep firmowy w Gdańsku, to wracam do rzeczywistości :mrgreen:

muflon
23-03-2005, 13:18
a moze wrocimy do pytania o sponsora - majac stabilny hosting mozna by zrobis składke (mógłbym pokryć część kosztów z tego co sie uzbierało z reklamy gogle - ale nie była by to za duza czesc )
Co wy na to ?
Poniekąd, przerabialismy :-) http://canon-board.info/viewtopic.php?t=831

[ Dodano: 23-03-2005, 12:25 ]
Trudno mi wyobrazić sobie innego sponsora niż Canon PL. Z drugiej jednak strony jak sobie przypomnę ich sklep firmowy w Gdańsku, to wracam do rzeczywistości :mrgreen:
A ja sobie myślę co by taki sponsor powiedział na topiki typu "serwis na Żytniej" ;-)

kavoo
23-03-2005, 13:38
Kavo juz napisałem ze to ja edytowałem twojego posta przez pomylke (zamiast odpowiedz nacianlem zmien i dopiero teraz to zauwazłyełm - sorki nie było to zrobione specjalnie.
Spoko, po pierwszym zaskoczeniu i odruchowej reakcji w postaci protestu tak wlasnie pomyslalem, ze to mial byc cytat nie edycja ;-) Mi tez sie to czesto u siebie na forum zdarza w druga strone - chce wyedytowac swoj post np. po dopatrzeniu sie literowki, a zamiast tego cytuje sam siebie :lol:

a moze wrocimy do pytania o sponsora - majac stabilny hosting mozna by zrobis składke
Ciezko odpowiedziec na to pytanie, jesli chodzi o serwer. Jesli chodzi o koszt forum, to:
http://www.vbulletin.com/order/

Mozna na ich stronie zalozyc sobie 2- czy 3-dniowe forum demo i pogrzebac w panelu administracyjnym. Nawet w demku ilosc, szczegolowosc i profesjonalizm opcji w panelu administracyjnym nokautuje... a w pelnej wersji jest jeszcze wiekszy "wypas" ;-)

hazan
23-03-2005, 14:13

IPB - licencja wieczna ok 180 USD
VB - licencja wieczna 160 USD

p13ka
23-03-2005, 14:24

No to Panowie! 600-700 zł to nie majątek. Zrzućmy się na to i po krzyku. Chcemy mieć dobrze działające forum czy nie?
Proponuję aby hazan opisał wszystkim co i jak i zwrócił się do forumowiczów z oficjalnym zapytaniem, czy są skłonni partycypować w kosztach zakupu którejś z tych licencji jeżeli składka wyniosłaby max. 30 zł. Zebrać deklaracje od chętnych, przeliczyć po ile wypada per capita, przesłać wszystkim chętnym na priva nr konta, zdać potem relację kto wpłacił, ile uzbierano, kupić i koniec. Mnie już można wpisać.

Jurek Plieth
23-03-2005, 14:25
Mnie już można wpisać.
Mnie również.

muflon
23-03-2005, 14:30
I mnie, jako zgniłego kapitalistę, "któremu kasa zwisa" ;-)

Tomasz Golinski
23-03-2005, 14:40
Mnie też, ale nie jestem pewien czy parę takich drobiazgów jest warte zachodu. Hosting to rozumiem.

Może lepiej nasi spece od php pogrzebią w endżinie? :wink:

hazan
23-03-2005, 14:46
Mnie też, ale nie jestem pewien czy parę takich drobiazgów jest warte zachodu. Hosting to rozumiem.

Może lepiej nasi spece od php pogrzebią w endżinie? :wink:

Grzebanie w engine powoduje ze masz produkt nie standardowy którego nik nie bedzie supportował - wiem z doświadczenia ze takie coś sie zle konczy - nowe łaty bezpieczeństwa , nowe funkcjonalnosci - wszystko to trzeba pozniej implementowac na własna reke..

hazan
23-03-2005, 14:50

No to Panowie! 600-700 zł to nie majątek. Zrzućmy się na to i po krzyku. Chcemy mieć dobrze działające forum czy nie?
Proponuję aby hazan opisał wszystkim co i jak i zwrócił się do forumowiczów z oficjalnym zapytaniem, czy są skłonni partycypować w kosztach zakupu którejś z tych licencji jeżeli składka wyniosłaby max. 30 zł. Zebrać deklaracje od chętnych, przeliczyć po ile wypada per capita, przesłać wszystkim chętnym na priva nr konta, zdać potem relację kto wpłacił, ile uzbierano, kupić i koniec. Mnie już można wpisać.

Bardzo dziekuje za aktywna pomoc - ale myśle że najpier należy znalezc sponsora na hosting - ponieważ przy tak slimaczacym sie forum nie ma co kupowac nowego oprogramownaia. Pisałem już swojego czasu do róznych firm hostingowych - odpowiedziała mi jedna ale niestety parametry konta jakie dostąłem nie były zadawalające.

Myślę że wystawie po prostu komunikat na forum i zobaczymy ktos sie zglosi - ja tez bede szukal poprzez zapytania do róznych firm (moze canon polska?)

Następnym etapem bedzie zebranie kasy - tak jak mówilem jestem w stanie zapłacic kilkukrotna stawke przypadajaca na użytkownika ( to znaczy X razy 30 ) poniewaz zbiera sie cos nie cos przez reklamy gogle które sa na forum.

tpop
23-03-2005, 15:03
(moze canon polska?)

a moze Canon Polska nie tylko zasponsorowalby hosting ale moze wlaczylby sie aktywnie w forum. Moznaby zalozyc podforum (restrykcyjnie moderowane)* przeznaczone na kontakt wlasnie z Canonem, z kolejnymi podforami "serwis" i "dzial handlowy" i zalozyc im uzytkownika Canon Polska?
Nie za daleko poleciałem?

*) restrykcyjnie znaczy sie np tak: kazdy moze w takim podforum napisac posta ale ukazałby się on dopiero po zaakceptowaniu przez co najmniej 2 moderatorow.

Tomasz Golinski
23-03-2005, 15:11
tpop, daleko, ale pomysł nie jest kiepski. Tylko czy się zgodzą? Jedyny problem, to taki, że mogą próbować ingerować w treści publikowane (tak, jak zauważył Muflon -> topik serwis na żytniej)

Jurek Plieth
23-03-2005, 15:21
Jedyny problem, to taki, że mogą próbować ingerować w treści publikowane (tak, jak zauważył Muflon -> topik serwis na żytniej)
To jedno, ale z drugiej strony jak się nad tym trzeźwo zastanowić, to brak sponsoringu Canona dla forum Canona jest co najmniej dziwny :shock:

Vitez
23-03-2005, 15:29
Ja tez sie na zrzutke pisze 8)

CO do sponsoringu Canona to mam kilka obaw:

1) "MY dajemy hosting to MY decydujemy o czym wolno a o czym nie wolno pisac"
2) zignorowanie tematu przez Canon Polska:?
3) bardziej sztywna atmosfera na forum. Oficjalne forum - brzmi dumnie. nieoficjalne forum - brzmi luzniej i mozna tu bez obaw popsioczyc sobie na producenta i na wadliwe egzemplarze... ta druga opcja wydaje mi sie przystepniejsza

Poza tym tego typu rozmowy to trzeba osobiscie prowadzic a nie mailowo, z jakims dzialem PR/marketingu Canona. Jesli przedstawicielem Canona bylby mezczyzna to sugeruje wyslac alahari na taka rozmowe ;) ... jesli kobieta to wybierzmy najlepszego naszego specjaliste od PR/marketingu ;) (p13ka? ty sie chyba na tym mozesz znac? ;) ).

tpop
23-03-2005, 15:51
1) "MY dajemy hosting to MY decydujemy o czym wolno a o czym nie wolno pisac"

no jesli tak postawia sprawe to po prostu trzeba bedzie natychmiast zakonczyc temat.

3) bardziej sztywna atmosfera na forum. Oficjalne forum - brzmi dumnie. nieoficjalne forum - brzmi luzniej i mozna tu bez obaw popsioczyc sobie na producenta i na wadliwe egzemplarze

mysle ze takie psioczenie jak my tu sobie psioczymy na pewno nie spowoduje jakiejs lawiny krytyki ze strony Canona. Wrecz przeciwnie - moze w koncu cos do nich dotrze :).

Poza tym tego typu rozmowy to trzeba osobiscie prowadzic a nie mailowo, z jakims dzialem PR/marketingu Canona.
No jasne. Temat jest powazny i wymaga powaznego podejscia.

Jesli przedstawicielem Canona bylby mezczyzna to sugeruje wyslac alahari na taka rozmowe Wink ... jesli kobieta to wybierzmy najlepszego naszego specjaliste od PR/marketingu Wink (p13ka? ty sie chyba na tym mozesz znac? Wink ).

Na pewno na takim spotkaniu obowiazkowo musi byc obecny hazan. A przed samym spotkaniem nalezaloby usiasc gdzies w spokoju (przy piwku) i obgadac stanowisko. Na co mozemy sie zgodzic, co mozemy zaproponować no i jak daleko mozemy pojsc na ewentualne ustepstwa.

kavoo
23-03-2005, 16:10
Poza tym tego typu rozmowy to trzeba osobiscie prowadzic a nie mailowo, z jakims dzialem PR/marketingu Canona.
Wcale nie trzeba, osobiscie poprzez korespondencje elektroniczna zalatwilem z polskim oddzialem Eurosportu objecie patronatem medialnym pewnego wspolprowadzonego przeze mnie serwisu o wyscigach samochodowych :P
I to nie tylko na zasadzie umieszczenia ich logo na stronie, ale wraz z pelna wspolpraca - konkursy z nagrodami, reklama serwisu podczas transmisji w Eurosporcie, publikowanie programu transmisji w serwisie... fajnie sie dzialo :-)
Ale sie skonczylo, niestety zabraklo czasu na prowadzenie serwisu na biezaco, a chetnych do przejecia paleczki nie bylo :(

Acha - dodam jeszcze, ze akurat do siedziby Eurosportu PL mam naprawde blisko, miesci sie jakies 200m od mojej pracy ;-)
A zadnego z ludzi, z ktorymi wspolpracowalem (komentator motosportow i dyrektor), na oczy nie widzialem ;-)

hazan
23-03-2005, 16:19
Jedyny problem, to taki, że mogą próbować ingerować w treści publikowane (tak, jak zauważył Muflon -> topik serwis na żytniej)
To jedno, ale z drugiej strony jak się nad tym trzeźwo zastanowić, to brak sponsoringu Canona dla forum Canona jest co najmniej dziwny :shock:

Już raz do nich pisałem - niestety nie dostałem odpowiedzi - widać forum to dla nich za mało ( a może nasze forum jest jeszcze za małe aby ich zainternesować ? )

tpop
23-03-2005, 16:36
( a może nasze forum jest jeszcze za małe aby ich zainternesować ? )
To niech biorą patronat i zareklamują forum.

kavoo
23-03-2005, 16:47
a może nasze forum jest jeszcze za małe aby ich zainternesować ?
Niech obniza ceny do cywilizowanego poziomu - od razu przybedzie im uzytkownikow, a i forum sie powiekszy automatycznie :lol:

Ja bym w ogole podal to jako warunek przyjecia ich patronatu, w przeciwnym wypadku - na drzewo ;-) :lol:

hazan
23-03-2005, 17:22
Własnie sprawdziłem statystyki forum - ponad 3,000 postów miesieczne (kiedyś tylko wspominalem niesmialo ze do tego moze dojsc i prosze :) ) - niestety co za tym idzie
juz tydzien temu przekroczony został limit transferu 10GB / miesiąc.

Chyba zaczne szukać tego sponsora bardziej intensywnie bo wydatki razem to :

2 x domena ok 190 pln / rok
hosting (niestety nie najszybszy ale tani) ok 150 pln/rok
nowe forum (na razie marzenie) ok 160 USD

Tak wiec ewidentnie jakas firm aby sie przydała :P

Vitez
23-03-2005, 18:08
Co do Eurosportu to ja akurat w ich siedzibie bylem, ale calkiem przypadkiem i dawno temu 8) .
Ale nadal uwazam ze powazniej traktowane sa kontakty i negocjacje na zywo niz przez emaila.

Co do cen... cena Canon DE na 350D+kit = ok 950 euro, cena Canon PL = ok 3700zl. Naprawde postulujesz obnizke cen? :P

kavoo
23-03-2005, 19:31
Co do cen... cena Canon DE na 350D+kit = ok 950 euro, cena Canon PL = ok 3700zl. Naprawde postulujesz obnizke cen? :P
Tak! Drastyczna! :lol:

Cychol
23-03-2005, 22:55
Mnie też do zrzutki możecie dopisać :D