Canon 10-22 czy Tokina 12-24 + 85/1,8, co myślicie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Richie
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

Canon 10-22 czy Tokina 12-24 + 85/1,8, co myślicie?

Witam.

Nurtuje mnie pytanie odnośnie powyższych obiektywów.Kumpel jest w USA i ma możliwość przywieźć każdy z tych obiektywów w dużo rozsądniejszych cenach.Generalnie chcę kupić ultraszeroki i wiem,że Canon 10-22/3,5-4,5 to rewelacyjny obiektyw.Nie wiem czy warto rezygnować z niego na rzecz Tokiny 12-24/4 i dodatkowo dokupić Canon 85/1,8 (Tokina i stałka 85 wyjdą razem tylko 100$ więcej).Czy dużo stracę kupując Tokinę zamiast Canona...10mm to już wiem ale czy faktycznie jest coś co kategorycznie przemawia za 10-22?Landszafty to mój ''konik'' ale portrety też bardzo lubię a 85/1,8 nadaje się do nich wyśmienicie.Poradzcie....choć wiem ze decyzje będę musiał podjąć sam

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez Richie; 6228.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY
  • El_Chueco
    Coś już napisał
    • 2005
    • 90

Ja się nie znam na C 10-22 - choć sam panuję go kupic w przyszłym tygodniu - jednak sporo fociłem Tokiną 12-24 - powiem szczerze, że poza stałym światłem nic w tym obiektywie mnie się nie podobało.
    1 - duże abberacje chromatyczne
    2 - strasznie wolny AF (co prawda działający w porę, i nie latający z prawa do lewa jak Sigma - ale wolny)

Co do kolorów nie ma się co przyczepić - nawet zniekształcenia obiektywu kiedy fotografujemy pod kątem - nie są tak straszne - choć obiektywem można wyczyniać cuda :]

Ja bym brał Konana
    GG: 559899

Komentarz

• czumba
      Coś już napisał
      • 2006
      • 98

Zamieszczone przez Richie
      Canon 10-22 czy Tokina 12-24
      Sigma 12-24Ex

Komentarz

• dj_zibi
        Uzależniony
        • 2007
        • 541

Zamieszczone przez El_Chueco
        Ja się nie znam na C 10-22 - choć sam panuję go kupic w przyszłym tygodniu - jednak sporo fociłem Tokiną 12-24 - powiem szczerze, że poza stałym światłem nic w tym obiektywie mnie się nie podobało.
        1 - duże abberacje chromatyczne
        2 - strasznie wolny AF (co prawda działający w porę, i nie latający z prawa do lewa jak Sigma - ale wolny)

Co do kolorów nie ma się co przyczepić - nawet zniekształcenia obiektywu kiedy fotografujemy pod kątem - nie są tak straszne - choć obiektywem można wyczyniać cuda :]

Ja bym brał Konana
        Wiesz Co do tego AF to chyba miałeś felerny model.
        Moja strona

Komentarz

• himi
          Zablokowany
          • 2006
          • 2638

Zdecydowanie felerny. Moja śmigała aż miło. Doskonałe szkło.

Komentarz

• El_Chueco
            Coś już napisał
            • 2005
            • 90

czumba a to nie jest czasem "ryba"?
            himi, dj_zibi - na szczescie to nie moj obiektyw byl - kiedys pozyczylem nie oddawalem - dlugi czas nim focilem - co do AFu to moze byl i szybki ale nie tak jak w USMach - no i te abberacje
            GG: 559899

Komentarz

• czumba
              Coś już napisał
              • 2006
              • 98

Zamieszczone przez El_Chueco
              czumba a to nie jest czasem "ryba"?
              Nie, to jest UWA.

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

Niewiele ustępował USM z mojej L 70-200. Naprawdę ta tokina to super szkło.

Komentarz

• dj_zibi
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 541

Abberacje są jak sie postarasz :grin:

Wg mnie zestaw Tokina i ten Canon jest idealny. Do tego Canona 50 1,8 jest dośc tani i masz piękny zestaw.
                  Moja strona

Komentarz

• Richie
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 625

Zamieszczone przez dj_zibi
                    Do tego Canona 50 1,8

50/1,8 II już mam,Tamron 17-50/,2,8 też jest na stanie ale potrzebuję czegoś szerszego niż 17mm.Canon 10-22 to nielada gratka ale przy drugim zestawie tracąc co prawda 10mm i USM mogę upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
                    Richie
                    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Skipper
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1112

to moze lepiej sprzedaj 30D i kup w tym USA w uzywane 5D bedzie jeszcze szerzej i zdecydowanie lepiej

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

Zamieszczone przez Skipper
                        to moze lepiej sprzedaj 30D i kup w tym USA w uzywane 5D bedzie jeszcze szerzej i zdecydowanie lepiej
                        na czym będzie szerzej, jak gość będzie musiał całą "szklarnię" wymienić?

A wracając do oryginalnego tematu - zobacz czy Ci odpowiada ogniskowa 85mm "na niepełnej klatce". Mi już się np z czymś takim ciężko kadruje i używam tylko do "buziek" - choć do "buziek" jasna 80-85-ka jest w zasadzie idealna. Z tym, żę 50-tką "na cropie" też możesz robić "buźki". Ja osobiście radzę Ci: jeżeli nie planujesz w ciągu roku zakupu 5d - weź canona, jeżeli planujesz to zastanów się: czy wziąć Tokinę jako "protezę" UWA w pełnej klatce 35mm (bo z takową działa od bodajże ogniskowej 18mm), czyteż sprzedać z niewielką stratą szkło Canona razem z 30tką.
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

Canon przewyższa tokinę zakresem, ale i cena solidniejsza....Znajomy stosuje w Wawie do reporterki sejmowej i chwali bardzo.

Komentarz

• dj_zibi
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 541

himi wiesz Czesto bardziej są potrzebne te 24mm w szybkiej reporterce niż różnica między 12 a 10
                            Moja strona

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

10-22 jest suuuuuuuuuuper. ale w twojej sytuacji wziolbym 12-24 i 85 bez dwoch zdan
                              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

Pracuję...