Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przesiadłem się z G5 na 300D no i się zaczeło doszła lampa 420EX jutro kupuję Canon EF 50/1,8 II (wg. opini z forum - wymiata, pod warunkiem że jest nieskazitelny),(synek rośnie i trza to cykać ). Naczytałem się na tym forum bardzo dużo, czego rezultatem są między innymi poprzednie zakupy. Wiele wyniosłem z tego Forum oraz z rad jego urzytkowników Wszystkim dziękuję.
Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję), gdyby ktoś miał ochotę i deczko czasu mi coś polecić to byłbym wdzięczny.
Dodam że artysta ze mnie żaden, poprostu mam ochotę stać się w miarę dobrym w tym pstrykam.
Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.
Z pozdrowieniami
p.s. Wcześniejszy post się pojawił tuż przed wystawieniem mojego, będę go pilnie śledził aczkolwiek swojego nie usuwam.
Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję),...
...Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.
Rzeki, jeziora..., ogólnie "widoczki" wymuszają raczej zastosowanie obiektywu szerokokątnego niż takiego o ogniskowej od 70-~ jak piszesz. Mogą być oczywiście od tej reguły wyjątki, ale generalnie taka jest zasada.
Prawdziwe macro ma skalę odwzorowania 1:1, pseudomacro to np. 1:4. Usiłując pogodzić wodę z ogniem sugerowałbym Tamrona 28-75 f/2.8. Nie jest to wprawdzie "prawdziwy" szeroki kąt (zaledwie ok. 42 mm po uwzględnieniu przelicznika ogniskowych), ani prawdziwe macro (zaledwie 1:4), ale za to spełnia warunek ceny bo można go kupić już za 1350 PLN.
plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję),... do wydania mam do 1500 zł
Rzeki, jeziora..., ogólnie "widoczki" wymuszają raczej zastosowanie obiektywu szerokokątnego
W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada. Tym samym 100% budzetu (1500 zl) moze zostac przeznaczone na obiektyw macro.
Bardzo dziękuję ... jak pisałem raczkuję w tych tematach
Z Makro to święte słowa !! więc wycofuję się z opcji makro.
Czy dla takeigo focenia (bez makro) nadal 28-75 i czy Tamron bedzie nalepsiejszym rozwiązaniem, pytam bo mam dojście za 1.300 zł
Czy może jakaś inna alternatywa ??
W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada.
Masz absolutną rację; z założenia nie wczytuję się w listę możliwości finansowych forumowiczów
W tej sytuacji te 1500 PLN można by spożytkować na na jakąś dłuższą ogniskową, ale tutaj niestety nie potrafię niczego poradzić z braku osobistych doświadczeń.
jesli chodzi o pogodzenie obiektywu tele z obiektywem Macro to polecic moge Sigme 70-300 4-5.6 II Macro Super. Za ok 800 PLN mozna miec obiektyw tele z funkcja macro (no prawie - skala odwzorowania 1:2 przy 300mm) a reszte kasy przeznaczyc na cos innego
(zaraz wyjdzie na to, ze reklamuje ta sigme bo wlasnie kupilem :P)
Czy faktycznie AF jest takim żółwiem jak o nim piszą?
No niestety do najszybszych nie nalezy (w porownaniu z USM jest duza roznica)
Niestety jeszcze nie mialem czasu potestowac go w plenerze wiec za duzo na jego temat nie moge powiedziec
Jest kilku uzytkownikow na forum, ktorzy uzywaja to szklo juz dluzszy czas - moze sie wypowiedza na ten temat.
W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada. Tym samym 100% budzetu (1500 zl) moze zostac przeznaczone na obiektyw macro.
Moris, w tej opcji (o ile jesteś zainteresowany makro), mając na względzie Twój budżet, proponuję rozważyć nową Sigmę 105/2.8 EX DG Macro (skala 1:1).
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
jesli chodzi o pogodzenie obiektywu tele z obiektywem Macro to polecic moge Sigme 70-300 4-5.6 II Macro Super
Moris, to rozwiązanie kompromisowe. Nie znam tego obiektywu ale czytałem dużego dobrego o nim. Jeżeli bardziej zależy Ci na telezoomie niż makro to jest to dobra propozycja.
Oooj sie nawyrabiało
Czym więcej czytam o Tamronie 28-75 f/2.8 tym bardziej mi przypada do gustu.
No i rzeczywiście 75x1,6 daje 120 a to mi wystarczy (raczej) no i funkcja makro jest nie wspominając że ponoć rysuje doskonale.
Poprawcie mnie jeśli źle myślę ale będzie on chyba najoptymalniejszym rozwiązaniem dla mojego zestawu.
Chcesz wydać półtora tysiąca, ja prponuję tak:
ostatnio kupiłem canona 90-300 USM za cztery czy pięć stów, szybki i całkiem fajny obiektyw, mimo że plastikowy, do tego kup mieszek jakieś 80 złotych, dalej przejściówkę na M42, niecałe pięć dych, jakąś 50-70 M42 to około dwóch stów, ewentualnie pierścień do odwrotnego mocowania obiektywu, masz super makro (świetna zabawa) i z całością zmieścisz się w dziewięciu stówkach. A z resztą zrób to co będziesz uważał za stosowne
Ja bym do makro na mieszku polecił coś dłuższego jupiter lub sonnar 135 - skala odwzorowania mniejsza, ale odległość ostrzenia większa i łatwiej podejsć jakieś bydle
Przesiadłem się z G5 na 300D no i się zaczeło doszła lampa 420EX jutro kupuję Canon EF 50/1,8 II (wg. opini z forum - wymiata, pod warunkiem że jest nieskazitelny),(synek rośnie i trza to cykać ). Naczytałem się na tym forum bardzo dużo, czego rezultatem są między innymi poprzednie zakupy. Wiele wyniosłem z tego Forum oraz z rad jego urzytkowników Wszystkim dziękuję.
Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję), gdyby ktoś miał ochotę i deczko czasu mi coś polecić to byłbym wdzięczny.
Dodam że artysta ze mnie żaden, poprostu mam ochotę stać się w miarę dobrym w tym pstrykam.
Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.
Z pozdrowieniami
p.s. Wcześniejszy post się pojawił tuż przed wystawieniem mojego, będę go pilnie śledził aczkolwiek swojego nie usuwam.
Accoding to your equipment ,I think you need a long focus lens. such as 70-200/4L. It's light and have a good quality but I found it's too expensive here . another choice is the suite lens 18-55.some test said It has a good photo quality .not so much difference with 17-40/L as the price does .
But on my view .you can try to find a special lens :Apolanthar 125/2.5. It has perfect photo quality, especially the feel that out of focus( sorry I forget the word to descript that ) in addition ,It has the micro fuction .can replace 100/2.8micro in some way .but the only defect is : you have to focus manully .
Another choice is you can buy Apolanthar lens or Contax lens and an adapter.It also has good photo quality . http://www.xitek.com/forum/showthrea...hreadid=259345
Tamron 28-75/2.8 is good too .
(some link are very slow from here .
Komentarz