300D Kit + Canon EF 50/1,8 II + ?????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Moris
    Początki nałogu
    • 2005
    • 302

300D Kit + Canon EF 50/1,8 II + ?????

Witam Szanownych Forumowiczów.

Przesiadłem się z G5 na 300D no i się zaczeło doszła lampa 420EX jutro kupuję Canon EF 50/1,8 II (wg. opini z forum - wymiata, pod warunkiem że jest nieskazitelny),(synek rośnie i trza to cykać ). Naczytałem się na tym forum bardzo dużo, czego rezultatem są między innymi poprzednie zakupy. Wiele wyniosłem z tego Forum oraz z rad jego urzytkowników Wszystkim dziękuję.

Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję), gdyby ktoś miał ochotę i deczko czasu mi coś polecić to byłbym wdzięczny.
    Dodam że artysta ze mnie żaden, poprostu mam ochotę stać się w miarę dobrym w tym pstrykam.

Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.

Z pozdrowieniami

p.s. Wcześniejszy post się pojawił tuż przed wystawieniem mojego, będę go pilnie śledził aczkolwiek swojego nie usuwam.
    | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Re: 300D Kit + Canon EF 50/1,8 II + ?????

Zamieszczone przez Moris
    Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję),...

...Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.
    Rzeki, jeziora..., ogólnie "widoczki" wymuszają raczej zastosowanie obiektywu szerokokątnego niż takiego o ogniskowej od 70-~ jak piszesz. Mogą być oczywiście od tej reguły wyjątki, ale generalnie taka jest zasada.
    Prawdziwe macro ma skalę odwzorowania 1:1, pseudomacro to np. 1:4. Usiłując pogodzić wodę z ogniem sugerowałbym Tamrona 28-75 f/2.8. Nie jest to wprawdzie "prawdziwy" szeroki kąt (zaledwie ok. 42 mm po uwzględnieniu przelicznika ogniskowych), ani prawdziwe macro (zaledwie 1:4), ale za to spełnia warunek ceny bo można go kupić już za 1350 PLN.
    http://plieth.com

Komentarz

• Jarl Bjorn
      Coś już napisał
      • 2004
      • 84

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      Zamieszczone przez Moris
      plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję),... do wydania mam do 1500 zł
      Rzeki, jeziora..., ogólnie "widoczki" wymuszają raczej zastosowanie obiektywu szerokokątnego
      W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada. Tym samym 100% budzetu (1500 zl) moze zostac przeznaczone na obiektyw macro.

Komentarz

• Moris
        Początki nałogu
        • 2005
        • 302

Bardzo dziękuję ... jak pisałem raczkuję w tych tematach

Z Makro to święte słowa !! więc wycofuję się z opcji makro.
        Czy dla takeigo focenia (bez makro) nadal 28-75 i czy Tamron bedzie nalepsiejszym rozwiązaniem, pytam bo mam dojście za 1.300 zł
        Czy może jakaś inna alternatywa ??

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez Jarl Bjorn
          W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada.
          Masz absolutną rację; z założenia nie wczytuję się w listę możliwości finansowych forumowiczów
          W tej sytuacji te 1500 PLN można by spożytkować na na jakąś dłuższą ogniskową, ale tutaj niestety nie potrafię niczego poradzić z braku osobistych doświadczeń.
          http://plieth.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

jesli chodzi o pogodzenie obiektywu tele z obiektywem Macro to polecic moge Sigme 70-300 4-5.6 II Macro Super. Za ok 800 PLN mozna miec obiektyw tele z funkcja macro (no prawie - skala odwzorowania 1:2 przy 300mm) a reszte kasy przeznaczyc na cos innego
            (zaraz wyjdzie na to, ze reklamuje ta sigme bo wlasnie kupilem :P)

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez mmsza
              Czy faktycznie AF jest takim żółwiem jak o nim piszą?
              No niestety do najszybszych nie nalezy (w porownaniu z USM jest duza roznica)
              Niestety jeszcze nie mialem czasu potestowac go w plenerze wiec za duzo na jego temat nie moge powiedziec
              Jest kilku uzytkownikow na forum, ktorzy uzywaja to szklo juz dluzszy czas - moze sie wypowiedza na ten temat.

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

Zamieszczone przez Jarl Bjorn
                W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada. Tym samym 100% budzetu (1500 zl) moze zostac przeznaczone na obiektyw macro.
                Moris, w tej opcji (o ile jesteś zainteresowany makro), mając na względzie Twój budżet, proponuję rozważyć nową Sigmę 105/2.8 EX DG Macro (skala 1:1).
                Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                jesli chodzi o pogodzenie obiektywu tele z obiektywem Macro to polecic moge Sigme 70-300 4-5.6 II Macro Super
                Moris, to rozwiązanie kompromisowe. Nie znam tego obiektywu ale czytałem dużego dobrego o nim. Jeżeli bardziej zależy Ci na telezoomie niż makro to jest to dobra propozycja.

Komentarz

• Moris
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 302

Oooj sie nawyrabiało
                  Czym więcej czytam o Tamronie 28-75 f/2.8 tym bardziej mi przypada do gustu.
                  No i rzeczywiście 75x1,6 daje 120 a to mi wystarczy (raczej) no i funkcja makro jest nie wspominając że ponoć rysuje doskonale.
                  Poprawcie mnie jeśli źle myślę ale będzie on chyba najoptymalniejszym rozwiązaniem dla mojego zestawu.

Jeszcze raz dzięki za podjęcie dyskusji.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

A ja do makro konsekwentnie polece cos na M42 + mieszek.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

Zamieszczone przez Moris
                      Poprawcie mnie jeśli źle myślę ale będzie on chyba najoptymalniejszym rozwiązaniem dla mojego zestawu.
                      Jesli Tamron nie jest dla Ciebie za krotki i pseudo Macro jakie oferuje bedzie Cie zadowalalo to bierz Tamrona. To dobry i jasny obiektyw.

Komentarz

• Cychol
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 398

Chcesz wydać półtora tysiąca, ja prponuję tak:
                        ostatnio kupiłem canona 90-300 USM za cztery czy pięć stów, szybki i całkiem fajny obiektyw, mimo że plastikowy, do tego kup mieszek jakieś 80 złotych, dalej przejściówkę na M42, niecałe pięć dych, jakąś 50-70 M42 to około dwóch stów, ewentualnie pierścień do odwrotnego mocowania obiektywu, masz super makro (świetna zabawa) i z całością zmieścisz się w dziewięciu stówkach. A z resztą zrób to co będziesz uważał za stosowne
                        pozdrawiam

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Ja bym do makro na mieszku polecił coś dłuższego jupiter lub sonnar 135 - skala odwzorowania mniejsza, ale odległość ostrzenia większa i łatwiej podejsć jakieś bydle
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Cychol
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 398

Zdecydowanie masz rację, pisząc to myślałem o tym co robiłem ostatnio (łebek zapałki zajmujący cały kadr) nie myśląc o tym że model może uciec
                            pozdrawiam

Komentarz

• EricWangCN

Zamieszczone przez Moris
                              Witam Szanownych Forumowiczów.

Przesiadłem się z G5 na 300D no i się zaczeło doszła lampa 420EX jutro kupuję Canon EF 50/1,8 II (wg. opini z forum - wymiata, pod warunkiem że jest nieskazitelny),(synek rośnie i trza to cykać ). Naczytałem się na tym forum bardzo dużo, czego rezultatem są między innymi poprzednie zakupy. Wiele wyniosłem z tego Forum oraz z rad jego urzytkowników Wszystkim dziękuję.

Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję), gdyby ktoś miał ochotę i deczko czasu mi coś polecić to byłbym wdzięczny.
                              Dodam że artysta ze mnie żaden, poprostu mam ochotę stać się w miarę dobrym w tym pstrykam.

Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.

Z pozdrowieniami

p.s. Wcześniejszy post się pojawił tuż przed wystawieniem mojego, będę go pilnie śledził aczkolwiek swojego nie usuwam.
                              Accoding to your equipment ,I think you need a long focus lens. such as 70-200/4L. It's light and have a good quality but I found it's too expensive here . another choice is the suite lens 18-55.some test said It has a good photo quality .not so much difference with 17-40/L as the price does .
                              But on my view .you can try to find a special lens :Apolanthar 125/2.5. It has perfect photo quality, especially the feel that out of focus( sorry I forget the word to descript that ) in addition ,It has the micro fuction .can replace 100/2.8micro in some way .but the only defect is : you have to focus manully .

some links
                              photo by 135/2L
                              http://www.xitek.com/forum/showthrea...hreadid=196444

Apolanthar 125/2.5
                              http://www.xitek.com/forum/showthrea...hreadid=102155

http://www.fengniao.com/forum/showth...threadid=95789
                              http://www.fengniao.com/forum/showth...threadid=95874

Another choice is you can buy Apolanthar lens or Contax lens and an adapter.It also has good photo quality .
                              http://www.xitek.com/forum/showthrea...hreadid=259345
                              Tamron 28-75/2.8 is good too .
                              (some link are very slow from here .

Komentarz

Pracuję...