Tokina AT-X PRO 28-70, f:2,6-2,8
Zwiń
X
-
-
Ja miałem Tokine ATX Pro SV 2,8 w 300D, 30D i 400D. Spisywała się dobrze.
PozdrawiamEOS 30D / kit / Tokina 28-70 2.8 AT-X Pro SV / SIGMA 70-300 APO DG / CANON 50mm 1.8 / SPEEDLITE 430EX / EOS 500N / ZENIT
-
jak jestes z wawy i jest szklo w wawie to mozemy testnac na 5d
(nadal poszukuje swietego gralla)
Komentarz
-
-
a szkoda to szklo zbierala niezle recenzje na analogu tzn flary lapalo na 70 mikkie (portrety ) i wolny af
Komentarz
-
Ja mam nieco podobne szkło Tokiny, ale ze stałym światłem 2.8.
Moje jest bardzo dobre, ostre na pełnym zakresie. Af chodzi też przyzwicie i celnie. Jak chcesz sobie zobaczyć jak działa moja sztuka to nie ma problemu, bo też jestem z wrocka.
Za ile możesz ja kupić?Komentarz
-
hehe wiem wiem, bo sie na Twoja sigma zastanawiam
a moge ja za 750 pln kupicna CBKomentarz
-
Komentarz
-
-
Z zasłyszanych opinii:
- szkło to jest gorsze od nowszej wersji ze stałym światłem 2.8
- i tak niezbyt rewelacyjnie pracuje z cyfrą.
Zatem jeśli solidnosć budowy tej Tokiny nie jest wystarczającym kryterium to obecnie Tamron 28-75 2.8 ma na tyle korzystną cenę, że nie wiem czy warto iść w tę Tokinę.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Mechanicznie - REWELACJA !!! używałem tej Tokiny przez jakieś 5-6 lat. Sprzedałem bez oznak zużycia. Mechanicznie nie ustępuje 24-70/2.8. jak zauważyłem w Tokinie mniej rysowała się osłona. Nie wydłużała się też długość obiektywu podczas zoomowania. Ale...
Przesiadłem się na C 24-70/2.8, ponieważ jednak za wolny w niej jest AF w reportażu i trochę głośny np. w Kościele. Trochę słabo na pełnej dziurze - mydełko. Nie było go na analogu, na 350D było dobrze od f/4, nie pamiętam już jak na 5D.
Zatem jeżeli nie potrzebujesz szybkiego i cichego autofocusa i przymykasz szkieło, będzie ok. O wytrzymałość mechaniczną możesz mieć spokojną głowę.Ostatnio edytowany przez focus; 7270.Komentarz
-
no w sumie to zalezy mi troche na szybkosci pracy AF, wiec chyba jednak go nie wezme, a moze Tokina SP 28-80/2,8 AT-X Pro ??na CBKomentarz
-
Komentarz
-
-
Ja miałem takie szkło do systemu Minolty i tam Af działał na prawdę szybko. Do do jakości wykonania to raczej sprzęt niedozajechania. Optycznie bardzo dobrze juz od f/4 z cyfrą
Gdybym nie zmieniał systemu na pewno nie sprzedał bym tego szkła
Dodam tylko, że przydał by się już grip ;-)Komentarz

Komentarz