Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
na wstepie powiem te ta informacja kosztuje mnie 800 zl...
Wczoraj przy czyszczeniu filtra przed CMOS (PecPad + Eclipse) w nie bardzo zrozumialy dla mnie sposob powstala rysa na filtrze. W "rzezni na Zytniej" pan mechanik bardzo sie skrzywil i stwiedzil ze filtr porysowany i trzeba CMOS wymienic. Z tym panem juz kilka razy mialem okolicznosc wiec od razu mowie ze po co CMOS, moze sam filtr? Pan "niechetnie" ale zamowil SAM FILTR
Koszt 500 + robocizna 300. Koszt matrycy to 2200 okolo (a nie jak niektozy sadza 80% ceny aparatu, chociaz to i tak duzo...).
Wiec, drodzy bracia i siostry mozliwa jest wymiana szybki przed matryca co niktorzy uznawali za niemozliwe. Wszystkim oczywiscie zycze zebym byl jedyna osoba na tym forum ktora musiala sobie na to pozwolic.
P.S. Probowalem sie z panem dogadac czy nie da sie wymienic moze na ten filtr z 20a ale podobniez nie ma jeszcze tych czesci...
Dodam od siebie, że matrycę w serwisie na Żytniej czyszczą tylko powietrzem! Czyli u mnie czy przed czy po czyszczeniu plamki zostały i jestem zmuszony szukać płynnego rozwiązania. Po serwisie można oczekiwać czegoś więcej niż "gruszki"...
(..) pan mechanik bardzo sie skrzywil i stwiedzil ze filtr porysowany i trzeba CMOS wymienic. Z tym panem juz kilka razy mialem okolicznosc wiec od razu mowie ze po co CMOS, moze sam filtr? Pan "niechetnie" ale zamowil SAM FILTR
To można przerzucić do wątku "opinie o serwisie na Żytniej" ;-) Niby nie jest to narzekanie, ale jednak takie zachowanie coś mówi o filozofii działania tej firmy...
To można przerzucić do wątku "opinie o serwisie na Żytniej" ;-) Niby nie jest to narzekanie, ale jednak takie zachowanie coś mówi o filozofii działania tej firmy...
No to fakt, napewno obsluga byla milsza kiedy oddawalem aparat do naprawy gwarancyjnej, ale mysle ze wazniejszy jest sam fakt ze da sie wymienic SAM FILTR, jakby sie serwis nie krzywil jest to mozliwe.
No to fakt, napewno obsluga byla milsza kiedy oddawalem aparat do naprawy gwarancyjnej, ale mysle ze wazniejszy jest sam fakt ze da sie wymienic SAM FILTR, jakby sie serwis nie krzywil jest to mozliwe.
I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers? (podawałem tu kiedyś linka ;-)). Chciałoby Ci się walczyć z urzędem konsumenckim, papierami itp?
Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne". I gdyby nie chciało mi się parę razy jeździć na drugi koniec kraju, to pewnie do dziś miałbym problemy z ostrzeniem.
Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne".
Ten ktoś miał niestety dużo racji. Prowadzę aktualnie korespondencję na ten temat z pewnym autorytetem i jeśli uzyskam pozwolenie tej osoby, to pozwolę sobię wygenerować posta będącego podsumowaniem tego wątku.
Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne".
Ten ktoś miał niestety dużo racji.
Aha, a regulacja body polega na wstawieniu kliszy i małych krasnoludków, które ją w locie wywołują, skanują i wpuszczają w przetwornik A/D ;-)
Żeby nie było: ja sobie zdaję sprawę z rzeczy typu kąt padania, zła reakcja matrycy, microlenses itp. i w ogólności wiem, że w obecnych DSLR jest parę design flaws. Ale mnie nie interesuje "problem ogólny", ale to, że "u wszystkich kolegów działa a u mnie nie".
BTW, źle zacytowałem. Przypomniałem sobie, że to stwierdzenie było jeszcze śmieszniejsze (i bardziej pasujące do tematu opinii o serwisach): "L-ki są dla profesjonalnych korpusów, normalne że sprawiają problemy z amatorskim body"
I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers?
ROTFL
To z tego ze chodzi wlasnie o precedens. Prosze bardzo, mieszkam obok Zytniej, jak komus odmowia wymiany filtra to chetnie pojde z moja kamera i przypomne im ze jednak da sie to zrobic. To przeciez tez sa ludzie (a nie tylko wilki ), trzeba sie umiec dogadac.
I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers?
To z tego ze chodzi wlasnie o precedens.
Chłe chłe.. to nie zapomnij jeszcze wziąć prawnika ;-)
BTW, źle zacytowałem. Przypomniałem sobie, że to stwierdzenie było jeszcze śmieszniejsze (i bardziej pasujące do tematu opinii o serwisach): "L-ki są dla profesjonalnych korpusów, normalne że sprawiają problemy z amatorskim body"
Najogólniej, to nie ma znaczenia co Ci ten ktoś powiedział. Najistotniejsze jest tylko to, że obiektyw, który nie był konstruowany pod kątem telecentryczności (w szczególności obiektyw szerokokątny) nie ma najmniejszej szansy na wykorzystanie swoich najbardziej top'owych paramtrów w dSLR. A co gorsza zwiększanie powierzchni matrycy zjawisko to potęguje
Chciałoby Ci się walczyć z urzędem konsumenckim, papierami itp?
. W gre wchodzi 1400zl... wiec tak - chcialoby mi sie :P
No widzisz, w tym właśnie problem. Bo większość ludzi nie ma czasu ani/lub ochoty na walkę z papierkami - np ja.
Zamieszczone przez Vitez
Zamieszczone przez muflon
Chłe chłe.. to nie zapomnij jeszcze wziąć prawnika ;-)
A z tym tez nie problem... bierzemy besta (taki jeden fotografujacy prawnik z Warszawy, kto zna ten wie 8) ) i juz on im spokojnie nagada 8) .
...ani znajomego prawnika
Zadanie serwisu to usunięcie usterki - jeśli uszkodzony jest filtr, to wymienia się filtr, jeśli spust, to spust, jeśli spalony scalak - to całą płytkę (bo taki jest niestety part number) - czy to w ramach gwarancji, czy nie. A już za samą sugestię wymiany całej matrycy przy zarysowanym tylko filtrze, moim zdaniem faceta powinno się na rynku w dyby zakuć :-)
No widzisz, w tym właśnie problem. Bo większość ludzi nie ma czasu ani/lub ochoty na walkę z papierkami - np ja.
Nie zaliczylbym ciebie do "wiekszosc ludzi" . I wiekszosc ludzi to gdy w gre wchodzi oszczednosc 1400zl na pewno uganialaby sie za papierkami... a tobie mozemy tylko pozazdroscic zasobow finansowych .
Nie zaliczylbym ciebie do "wiekszosc ludzi" . I wiekszosc ludzi to gdy w gre wchodzi oszczednosc 1400zl na pewno uganialaby sie za papierkami... a tobie mozemy tylko pozazdroscic zasobow finansowych .
Moment moment.. To nie jest kwestia "zasobów finansowych", ale podejścia. Moja główna zasada w życiu to "take it easy" Ktoś mądry mi kiedyś powiedział, że najdłużej żyją ci, którzy się nie denerwują ;-) I dlatego czasem wolę odpuścic niż się wkurzać.
Komentarz