Wady EF 100-300mm USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaxDin

Wady EF 100-300mm USM

Jutro jestem umówiony z trzema sprzedawcami na obejrzenie i ewentualne kupno obiektywu Canon EF 100-300mm USM. Wszystkie obiektywy, to obiektywy używane. Ich ceny mieszczą się w granicach 680-750zł.

W zwiazku z tym mam do Was pytanie - jakie są wady tego obiektywu, co najczęsciej się w nich psuje, jakie są ich słabe punkty - krótko mówiąc co sprawdzić przed jego zakupem, a by sprzedawca nie wcisnął mi jakiegoś felernego obiektywu.
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

Jak bedziesz mial kompa pod reka to generalnie mozesz sprawdzic wszystko lacznie z z jakoscia zdjec. Jak nie to posprawdzac soczewki czy nie porysowane, czy nic nienaturalnie nie lata w srodku, no oczywiscie podpiac i sprawdzic czy dziala AF (to USM wiec ma byc szybko i cicho), zoom bez oporow . Warto na srubki popatrzec czy nie ma sladow rozkrecania.
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• MaxDin

Niestety tylko w jednym przypadku będę mógł podejrzeć fotki na monitorze komputera. Rozumiem, że przy potrząśnięciu obiektywem nie powinno być żadnych odgłosów "latajacych" elementów, tak?

Komentarz

• tpop
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1465

Zamieszczone przez MaxDin
        Niestety tylko w jednym przypadku będę mógł podejrzeć fotki na monitorze komputera. Rozumiem, że przy potrząśnięciu obiektywem nie powinno być żadnych odgłosów "latajacych" elementów, tak?
        lekkie luzy pewnie bedzie slychac. Chodzi o to zeby ewidentnie cos nie grzechotalo.

Komentarz

• 777
          Uzależniony
          • 2006
          • 536

albo jak mozesz wez ze soba kogos kto mial /ma taki obiektyw wtedy bedziesz bardziej pewny ze wszystko jest ok albo i nie
          6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• MaxDin

Mam, kupiłem. Przyznam, że posiadaczem 400D jestem od kilku dni, więc ... ciągle poznaję swoja pierwszą lustrzankę Przesiadka z FZ50 na lustrzanke jest dość bolesna :-(

Co to jest te okienko na obiektywie, domyślam się, że ustawia się tam odległość od fotografowanego obiektu, ale pod okienkiem jest czerwony nadruk 100 i 300 oraz podziałka 4-ro wartościowa której skrajne wartości to 300 i 100. Jak to się ustawia?

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

przyłóż oko do wizjera nacisnij spust migawki do polowy zeby ustawic ostrosc a nastepnie docisnij spust aby zrobic zdjecie . Okienkiem sie narazie nie przejmuj. Nic tam nie musisz ustawiac. Pooboserwuj jak okienko sie zachowuje i sam zrozumiesz.
              A jak juz bardzo chcesz to przeczytaj ten watek http://canon-board.info/showthread.php?t=13242
              Ostatnio edytowany przez tpop; 553.

Komentarz

• MaxDin

Dziękuję Ci dobry człowieku Na tym forum jest ogromna ilość informacji i trudno wydobyć to co istotne, to czego szukamy. Raz jeszcze dziękuję

Komentarz

Pracuję...