Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zakupiłem obiektyw Sigma 17-35 mm f/2.8-f/4.0 DG EX ASP HSM IF dla f2.8 i 17mm. Niestety przy tej ogniskowej i f2.8 strasznie mydli.
W załączeniu zdjęcia (na dużym cropie):
17mm f.2.8 AF
17mm f5.6 AF
A tu cud.
Najpierw ustawiłem 35mm z AF następnie włączyłem MF i ustawiłem 17mm
Mam w swoim body lekki ff, którego z obiektywami canona prawie nie widać. W sigmie jak wyżej.
Rozumiem, że obiektyw nadaje się do regulacji?
tak robione z palca
pisalem przeciez ze duzy crop
robione na 17mm z 1,5m-2m iso chyba 1600
ale nie chodzi o artyzm ale o pokazanie sposobu dzilania
Przeczytalem kilka watkow o kalibracji, chcialem aby mi ktos poradzil czy wysylac do serwisu czy oddac w cholere do sklepu. Mam 10 dni na podjecie decyzji.
p.s.
na tym ostatnim zdjeciu gdzie uzylem tego triku calosc wyglada "prawie" idealnie.
Gdyby ta sigma tak dzialala to bylbym zadowolony. W tej cenie nic lepszego nie dostane.
Mam tę Sigmę, kupiłem 1.5 roku temu. Na 17 mm miałem to samo. Sprawdzałem na trzech 20D... ten sam efekt. Napisałem im, że na trzech body sprawdzane i kicha, oddałem obiektyw....pezysłali mi...NOWY. Z tym było już dużo lepiej, ale na szerokim kącie i f/2.8 rewelacji nigdy nie było. Za to z 5D jest dużo lepiej.
I jeszcze ciekawostka, jak nie miałem 5D to robiłem tą Sigmą zdjęcia najczęściej na analogu i... wychodziła tam rewelacyjnie, ostrzyła w punkt itd. Czyli szkło jest ok., tylko cyfrowe lustrzanki Canona się z Sigmą "nie lubią" i tyle.
tak robione z palca
pisalem przeciez ze duzy crop
robione na 17mm z 1,5m-2m iso chyba 1600
ale nie chodzi o artyzm ale o pokazanie sposobu dzilania
Ale jakiego kurde sposobu działania?
Jak dla mnie to na tych zdjęciach jest sieczka.
Podepnij to do statywu, ustaw iso100 i wtedy coś pokaż.
Tak to można powiedzieć że fotografowi się ręka trzęsła, a iso1600 szumi...
Ale jakiego kurde sposobu działania?
Jak dla mnie to na tych zdjęciach jest sieczka.
Podepnij to do statywu, ustaw iso100 i wtedy coś pokaż.
Tak to można powiedzieć że fotografowi się ręka trzęsła, a iso1600 szumi...
Przy 1/125s ręka trzęsła. Proszę, bez przesady :grin:
OK. Zrobie coś na ISO100 i załącze.
Efekt będzie taki sam tylko będzie mniej szumu. A mnie chodzi o ostrość a nie o to że szumi. Bo przy ISO1600 i takim cropie jaki zrobiłem musi szumieć i już.
Zamieszczone przez MARANTZ
Mam tę Sigmę, kupiłem 1.5 roku temu. Na 17 mm miałem to samo. Sprawdzałem na trzech 20D... ten sam efekt. Napisałem im, że na trzech body sprawdzane i kicha, oddałem obiektyw....pezysłali mi...NOWY. Z tym było już dużo lepiej, ale na szerokim kącie i f/2.8 rewelacji nigdy nie było. Za to z 5D jest dużo lepiej.
I jeszcze ciekawostka, jak nie miałem 5D to robiłem tą Sigmą zdjęcia najczęściej na analogu i... wychodziła tam rewelacyjnie, ostrzyła w punkt itd. Czyli szkło jest ok., tylko cyfrowe lustrzanki Canona się z Sigmą "nie lubią" i tyle.
Próbowałeś oddać do kalibracji?
Zastanawia mnie fakt o którym pisałem czyli ustawienie ostrości przy 35mm, przełączeniu na manual i zmianie na 17mm. Wtedy te zdjęcia są akceptowalne, powiem nawet, że dobre. Czy to bardziej wina automatyki oiektywu czy puszki. Może jedno i drugie?
Czy mógłbyś to sprawdzić na swoim sprzęcie i napisać jaki efekt?
17mm iso-100 1600s f2.8
ustawienia takie same tylko zrobiony nr z MF
wycięte z oryginału 1:1.
I co Wy na to? Różnica widoczna gołym okiem.
a tu pomniejszone 1 zdjęcie
a tu drugie
coś mi się przykleiło na dole, dopiero zauwazylem...
tyle w pośpiechu.
Widać, że optycznie ta sigma jest OK tylko fiksuje z automatyką przy 17mm.
Ostatnio edytowany przez thinredline; 11052.
Powód: Automerged Doublepost
Ano fiksuje z Canonem, ja zawsze jeżeli mam czas a obiekt się nie rusza to kilka razy cykam AF-em i słucham jak pracuje. Jak przy drugim razie praktycznie się nie rusza to walę fotkę. Ja tego szkła teraz na 20D nie używam bo tam to tylko wtedy byłem zadowolony jak domykałem do minimum f/5.6. Na 5D jest akceptowalnie, jak już pisałem na analogu wielkie spoko. Szkło jest optycznie dobre, ale miałem okazję podpiąć 16-35 w najnowszej wersji... wtedy wydaje się ta Sigma kichowata
Jeszcze jedno, równie dobry jak ta Sigma jest Tamron 17-35, czasami nawet jest lepszy. No i zawsze rób z założoną osłoną przeciwsłoneczną, Tamron wytrzymuje często bez a ta Sigma potrafi nagle bez sensu przy padającym na nią słabym świetle stracić znacznie kontrast.
Czekam na informacje z serwisu.
Może spróbuję z innym egzemplarzem a jak to nie wyjdzie zapomnę o sigmie.
Chociaż mam doła bo w tej cenie nic podobnego z USM/HSM (zwał jak zwał) nie dostanę.
Ano nie trafia.
Serwis powiedział żeby obiektyw odesłać do sklepu co niniejszym czynię.
Zobaczę drugi egzemplarz. Jak będzie to samo to nie wiem.
Albo rzutem na taśmę wyślę do serwisu w celu kalibracji albo zapomnę o sigmie.
Komentarz