Kalibracja drukarki PrintFixPro-pierwsze wrażenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paprochwbody
    Bywalec
    • 2005
    • 213

Kalibracja drukarki PrintFixPro-pierwsze wrażenia

No cóż, nie wiem, czy ten wątek komuś się przyda, mam nadzieję,że tak
    Na wstępie napiszę, że moim zdaniem kupowanie kalibratora do drukarki na własne potrzeby bez komercyjnych planów jest...szajbą, zboczeniem, wyrzucaniem kasy lub też: szukaniem możliwie najlepszej jakości bez każdorazowego kalibrowania przez firmy trzecie (przy choćby innym papierze, czy tuszu).
    Jednak nabyłem to urządzenie w ColorVision za ok 1900 PLN i rzuciłem się do kalibrowania papierów do mojej Pixmy 4200.
    Test tego urządzenia jest np. na Fotopolis, kilka innych jest w sieci, dodam więc tylko nieco własnych wrażeń:
    1. Co papier, to papier, używam tylko (jak na razie) firmowych tuszy; canonowski papier pasuje tu najlepiej!
    2.Sterownik drukarki Pixmy jest do doopy (to uwaga ogólna), nie można znaleźć wielu rodzajów firmowych papierów, trzeba, metodą prób i błędów dopasować ustawienia rodzaju papieru samemu, co zajmuje czas i tusz zżera i papier
    3.Kupiłem na szybko w MM kilka papierów A4 dla próby: Rainbow Glossy, Agama mat i satyna, NewTech Semiglossy. W zasadzie poza matowym Agamy reszta miała duży problem z "wyrażeniem" barw oscylujących wokół czerni, w głębokich cieniach zamiast czerni jest jednolita, ciemnobrązowa mazia, którą można straszyć Marzeniem (o naiwności !) miała być całkowita wolność i samodzielne drukowanie wspaniałych zdjęć (może tylko dla mnie wspaniałych, ale co komu do tego )
    4. W najnowszej wersji 2.0 oprogramowania do PrintFix Pro jest możliwość podejrzenia jak będzie wyglądał wydruk w rzeczywistości: SoftProof; a nie tylko podgląd czy profil jest dobry, tzn bez błędnych odczytów spektrokolorymetru.
    5. W CS3 jest możliwość, oczywiście podglądu "Custom Proof" czyli symulacji wydruku z danym profilem ale zupełnie nie potrafię poprawić w Photoshopie zdjęcia tak, aby te ciemne fragmenty fotografii odzyskały szczegóły, obawiam się, że cudów nie ma - dany papier nie pokaże tych subtelności; można sobie ten papier schować??:
    Dalsze wnioski później, gdy je odkryję
    P.S. Oczywiście monitor mam skalibrowany Spyderem, tyle już wiem...
    Ostatnio edytowany przez Paprochwbody; 2252.
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile
  • Niedzwiedz
    Uzależniony
    • 2004
    • 578

hej ja chetnie poslucham wiecej szczegolow mam ip4000 obecnie uzywam do wydrokow dla rodziny bo do innych celow sie nie nadaje , a szkoda na orginalnym tuszu i papierze canona bylo super ale koszta powalaja
    www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
    www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Paprochwbody
      Bywalec
      • 2005
      • 213

Wyszedłem z założenia, że skoro wywaliłem sporo ciężko zarobionej złotówki na moje fanaberie fotograficze to jakość wydruków ma być BOSKA!
      Ale, kurcze piórko, cudów nie ma - wkładasz papier firmowy Canona i nagle przekłamania w cieniach znikają.
      Hmmm. Jest w internecie polska firma oferująca system stałego zasilania do drukarki, muszę dowiedzieć się, jakie papiery polecają; ponadto czy głowica zaraz nie zdechnie:-|
      Po prostu trzeba dopasować kombinację tusz i papier, tu kalibrator pomoże!
      Nie chcę być skazany na drogie oryginały. Zresztą, na same próby zużyłem po połowie nowych zbiorniczków:wink:
      Szukam dalej, na razie profiluję papiery canonowskie; problem polega na tym, że w sterowniku drukarki w ogóle nie ma papieru PhotoPaperPlus semi-gloss, czyli producenta to wali. Teraz samemu trzeba dojść, marnując tusz i papier, które ustawienie najlepsze
      Wszystko przede mną:-D

Komentarz

• heniek
        Uzależniony
        • 2004
        • 614

z kolorami w ip4300 to problemu nie mam ale trochę mnie wkurza nadruk na płytach dvd/cd, ale za tyle kasy to przecież jakaś stalka będzie!
        Ostatnio edytowany przez heniek; 254.
        Heniek

Komentarz

• Paprochwbody
          Bywalec
          • 2005
          • 213

Wiesz, kolory na oryginałach to i bez profilowania były niezłe. Rzecz w tym, że kiedy kolega Jac skalibrował mi pod Glossy Photo Paper, oczka się otworzyły szeroko.
          Jak już męczę drukarkę, to ma wypluwać, jak jej zagram (no właśnie, pisałem o zboczeniu), zdjęcia mają mieć jakość najlepszą, ta drukarka może takie robić:razz:

Komentarz

• Broncobilly
            Bywalec
            • 2005
            • 214

też bym sobie skalibrował IP5200 (i cała resztę)

ale po pierwsze nie wiem jak a po drugie nie mam czym :-?

Komentarz

• heniek
              Uzależniony
              • 2004
              • 614

widze kilku uzytkowników serii IP canona, co powiecie na ten problem?
              http://canon-board.info/showthread.php?t=23792
              może to ktoś sprawdzić u siebie jak wygląda ta sprawa?
              będę dźwięczny :-)
              Ostatnio edytowany przez heniek; 254.
              Heniek

Komentarz

• Kreon
                Bywalec
                • 2006
                • 122

Zamieszczone przez Paprochwbody
                5. W CS3 jest możliwość, oczywiście podglądu "Custom Proof" czyli symulacji wydruku z danym profilem [...]
                Kurcze gdzie to jest w CS3?

Komentarz

Pracuję...