spust i migawka w 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Frontside

spust i migawka w 20D

Witam

Jako ze ostatnio nabylem 20D mam pytanko do jego uzytkownikow...
    Chodzi o spust migawki, czy to jest normalne ze wciskajac spust moge zrobic tylko jedna fote?? wczesniej w moim analogowym EOSie 5 jak i teraz w firmowym 1 Ds jest tak ze jesli ustawie ostrosc i pstrykne fote to puszczajac spust do polowy moge go znowu wcisnac robiac tym samy zdjecie z tym samym nastawem ostrosci co poprzednie... w tej 20D tak niestety nie jest (musze znowu pozwolic AFowi ustawic ostrosc i dopiero wtedy moge zrobic nastepna fote) i nie wiem czy ten typ tak ma czy ta sztuka jest jakas walnieta... Mowa caly czas o zdjeciach pojedynczych, nie seryjnych.

Z gory dzieki za odpowiedzi.
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Przestaw na serię ale rób zdjęcia pojedynczo, krótkimi przyciśnięciami. Wtedy to zadziała, przynajmniej działa w moim 350D.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• bakulik
      Uzależniony
      • 2005
      • 767

Możesz też przestawić start AF na przycisk z gwiazdką (pod kciukiem) przy użyciu C.Fn.4, spust będzie wtedy tylko mierzył światło i wyzwalał migawkę.

EDIT: Właśnie sprawdziłem: w 10D trzeba puścić spust, żeby zrobić drugie zdjęcie, w 30D można trzymać wciśnięty do połowy. Czyli w 20D może być albo tak, albo tak...
      Ostatnio edytowany przez bakulik; 3689.
      Pozdrawiam
      Łukasz Bakuła
      „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Frontside

dzieki, o mozliwosci zamiany AF i * wiem. po prostu zastanawialem sie czy wszystkie 20D tak maja czy tylko ten moj ma jakas "wade" bo skoro w analogowej 5 i cyfrowej 1 to jest to myslalem ze w 20 tez bedzie :/

Komentarz

• Lodek
          Coś już napisał
          • 2005
          • 68

Zamieszczone przez piast9
          Przestaw na serię ale rób zdjęcia pojedynczo, krótkimi przyciśnięciami. Wtedy to zadziała, przynajmniej działa w moim 350D.
          w 20d też tak jest przestaw na tryb zdjęć seryjnych i wtedy będzie działało tak jak chcesz
          Czarna skrzynka firmy C

Komentarz

• moregun
            Początki nałogu
            • 2006
            • 351

ale nie o to mu chodzi - nie odpowiem ci teraz - wieczorem jak bedze w domu - chodzi mu o to ze po pstryknieciu zdjęcia czyli nazwijmy to pozycja 1 nie puszczam zupełnie czyli pozycja 0 ale z 1 wracamy pomału do 1/2 i wciskamy znów do pozycji 1 - i pyta czy przy pojedyńczych (nie seryjnych ) moze tak zrobić

Komentarz

• Frontside

dokladnie o to mi chodzi jak narazie sie do tego jakos przyzwyczajam aczkolwiek zaluje ze nie dziala to tak jak w pozostalych eosach z jakimi mam kontakt.
              Pytanie tylko czy wszystkie 20D tak maja czy tylko moja (mowa caly czas o zdjeciach pojedynczych, nie seryjnych)

Komentarz

• TomS
                Uzależniony
                • 2006
                • 880

Ten typ tak ma ;-)

Komentarz

• Frontside

ok, dzieki. czyli przynajmniej mam pewnosc ze z nim wszystko "ok"

Komentarz

Pracuję...