Obiektyw makro.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sambady
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 22

Obiektyw makro.

Z tego względu, że od momentu, kiedy dostałem w swoje ręce pierwszy aparat cyfrowy, zacząłem interesować się fotografią makro, uznałem, że przyszedł najwyższy czas, by pomyśleć o zakupie obiektywu, który umożliwi mi robienie zdjęć owadów, kwiatów. Będąc w Poznaniu, odwiedziłem salon Canona w poszukiwaniu odpowiedniego szkła. Zaproponowano mi stałoogniskowego Canona 28mm f/1.8. Wydawało mi się, że to całkiem nie najgorsza propozycja, jednak kiedy wróciłem do domu i miałem możliwość dokładniejszego zapoznania się z tym obiektywem, zauważyłem, że nie ma on funkcji makro, bez której nie będę mógł "pobawić się" w makrofotografię, podbijając pobliskie lasy, czy inne bagna Wink Wtedy też zdecydowałem się na to, by założyć temat na digartowskim forum, w którym poprosiłbym innych zapaleńców o pomoc. Niestety, nie uzyskałem wielu odpowiedzi, w gruncie rzeczy, tylko jedna osoba wyciągnęła do mnie pomocną dłoń. Zaproponowano mi Tamrona 90mm f/2.8. To szkło posiadało funkcję makro i mieściło się w pułapie cenowym (mogę wydać do 2000zł, taki mam budżet). Nic jednak konkretnego się o nim, dotychczas, nie dowiedziałem - wciąż szukam odpowiedniej recenzji. Poszukuję też innych obiektywów, które mogłyby zwrócić mogą uwagę. W tym miejscu, chciałbym (tym razem) Was poprosić o to, byście pomogli mi w wyborze najodpowiedniejszego obiektywu. Nie musi być to koniecznie szkło stałoogniskowe, jednak jego cena nie może przekroczyć (wyżej wspomnianych) 2000zł.

*Zaznaczam, że mój aparat to Canon EOS 400D.
    Ostatnio edytowany przez Sambady; 11539.
    photo is a colour, life is black
    I prefer photo - it makes me smile
  • franker
    Początki nałogu
    • 2007
    • 305

do 2000 można kupić fajną 100 2,8 macro CAnona - to chyba najlepsze

Komentarz

• Sambady
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 22

Zamieszczone przez franker
      do 2000 można kupić fajną 100 2,8 macro CAnona - to chyba najlepsze
      Już sam nie wiem. Zainteresował mnie całkiem ten Tamron, ale im dłuższa ogniskowa, tym lepiej (wydaje mi się). Poszukam jeszcze czegoś w Necie.

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

Im większa skala odwzorowania tym lepiej.

Komentarz

• KWS
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 22

Hm... Tammy miał 90mm a Canon 100 ;] 10mm różnicy, takie samo światło. Tamron często jest loterią jakości... Więc radze się zastanowić

Pomyśl może nad TOKINA AT-X PRO 100 mm f/2,8? Cena całkiem przystępna, a i jakościowo nie jest najgorsza (przynajmniej z takiego egzemplarza widziałem fotkę)

@Frankler- co dolega Twojemu tamronowi?

Komentarz

• Bonczar
            Bywalec
            • 2006
            • 128

Ja bym jednak postawił na CANON EF100 F/2,8 MACRO USM - cena w miarę porównywalna do zamienników a lepiej mieć obiektyw z tej samej stajni co aparat. Gdy ceny są porównywalne nie warto iść na półśrodki...
            Pozdrawiam
            Canon EOS 40D|| 5D MK2 || 17-55 2.8 IS || 50 1.4 ||70-200 4L|| 430EX

Komentarz

• stdanielo
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1081

poza tym canon ma świetny AF a pozostałe raczej nie są rewelacyjne
              www.kondereszko.pl
              https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• franker
                Początki nałogu
                • 2007
                • 305

Canon ma jeszcze w miarę "działający" serwis a z Tamronem to cały czas jakieś jaja.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1709

Canon nie wysuwa się podczas ostrzenia - nie straszy owadów - Tamron się wysuwa

[email protected]

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

Jestem posiadaczem Canona 100/2.8 (hong kong - Kea-Photo). Zastanawialem sie EF-S 60mm Macro - ostre - piekne - testy super. Zaczalem dlugo i duzo czytac na temat tych 2 no i padlo na 100 Canona (Cena niewiele weksza niz EF-S 60mm). Poniewaz (narazie) mam Kit'a oraz sigme ten obiektyw to bajka. Fotki zyletowate, szybki (nie wiem nawet jak to porownac w stosunku do "pozostalych" moich szkielek) poprostu naciskasz i jest - nawet sie nie zastanawiasz kiedy ostrosc zlapana. Ten obiektyw ma Przelacznik - lapie ostrosc od 30 w nieskonczonosc i od 40 w nieskonczonosc. Jesli focisz "widoczki" lub ludzi (poeknie sie od tego naddaje) to polecam przelaczac tylko pamietaj zeby przelaczyc z powrotem. W ten weekend zabralem to szkielko na wypad do Regents Park'u po testach i tym wszystkim co sie naczytalem spodziewalem sie sietnego szkla - mylilem sie - szkolo okazalo sie lepsze niz myslalem. motylki sie dobrze fotografowalo natomiast "pszczolki" i temu podobne spi******ja tak szybko ze nie zdazysz nacisnac spustu. Cierpliwosci trzeba. Jesli chcesz dobrze zbudowane (solidne - czujesz ze cos trzymasz) NIE WYSYWAJACE sie szkielko - wybor jest tylko 1 - canon 100/2.8 Macro. Aczkolwiek EF-S jest godnym rywalem i mozna sie zastanowic nad jego kupnem. Oczywiscie zaraz sie posypia tematy ze nie podepniesz fo Full Frame ale jesli nie chcesz przechodzic na system FF (tak jak ja) to zawsze 2 szklo do rozpatrzenia.
                    Edit:
                    Lampa sie przydaje (czasami nawet bardzo)
                    Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• nor
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 220

Zamieszczone przez stdanielo
                      poza tym canon ma świetny AF a pozostałe raczej nie są rewelacyjne
                      ...eee bez przesady. Akurat 100 macro (nawet USM) to nie jest jakaś błyskawica, poza tym do makro to często i tak lepiej manualnie.

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Zamieszczone przez nor
                        ...eee bez przesady. Akurat 100 macro (nawet USM) to nie jest jakaś błyskawica, poza tym do makro to często i tak lepiej manualnie.
                        Fakt, czasami sie "myli" to znaczy przejedzie caly zakres - ale zle nie jest - nawet powiem szybko. I tak wart swojej ceny.

Komentarz

• Sambady
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 22

Canon nie wysuwa się podczas ostrzenia - nie straszy owadów - Tamron się wysuwa
                          To prawda, ale pierścienie ostrości w Canonie (przynajmniej w 18-55mm i 28-80mm), podczas automatycznego ostrzenia, również się obracają i troszkę wysuwają. Nie wydaje mi się także, by było to tak głośne, by straszyć owady

Canon ma jeszcze w miarę "działający" serwis a z Tamronem to cały czas jakieś jaja.
                          No, faktycznie, Tamron nie ma oficjalnego serwisu w Polsce do tej pory chyba. A do salonu Canona mam, w sumie, niedaleko - w Poznaniu jest, pewnie serwis również (nie wiem dokładnie, bo nie pytałem, jak ostatnio tam byłem).

lepiej mieć obiektyw z tej samej stajni co aparat
                          Dlaczego tak uważasz? Czy to chodzi o synchronizację obiektyw-aparat? (np. po podłączeniu lampy Speedlite do aparatu z nakręconym Tamronem, pojawiają się problemy z błyskiem)

W każdym razie jednak, zauważyłem, że największą popularnością cieszy się jednak obiektyw Canona. Wczoraj cały wieczór szukałem testu tego szkła - nie mogłem nic niestety znaleźć. Tamrona też nikt nie testował. Mimo to, widziałem zdjęcia zrobione z użyciem obu obiektywów. Na pierwszy rzut oka, wydaje mi się, że Tamron nieco lepiej odwzorowywuje kolory (nie wiem jednak, czy zdjęcie nie było modyfikowane), aczkolwiek Canon również nie wypadał najgorzej. Cena jest, jak powiedział jeden z użytkowników, bardzo podobna, więc - w chwili obecnej - oba szkła stoją na tej samej pozycji

Lecz nie oznacza to, że nie chcę już posłuchać innych propozycji.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1709

Zamieszczone przez Sambady
                            To prawda, ale pierścienie ostrości w Canonie (przynajmniej w 18-55mm i 28-80mm), podczas automatycznego ostrzenia, również się obracają i troszkę wysuwają. Nie wydaje mi się także, by było to tak głośne, by straszyć owady
                            A robiłeś nimi owady? ;-)

[email protected]

Komentarz

• Sambady
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 22

A robiłeś nimi owady?
                              Nie, nie robiłem.

Właśnie przeglądałem Twoją galerię (na plfoto.com) i jestem ciekawy, czy wszystkie zdjęcia owadów, jakie tam zamieściłeś, były zrobione właśnie tym Canonem, którego polecają mi użytkownicy tego forum? Bo jeśli tak, to ja jestem niemal pewien, że to właśnie to szkło się u mnie znajdzie, jak tylko uzbieram odpowiednią sumę (na razie to trochę krucho z kasą...).

Komentarz

Pracuję...