Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
witam tych, ktorzy moga mi pomoc!
od niedawna zajmuje sie w pracy robieniem zdjec roznych czesci, nie jestem zawodowym fotografem i do tej pory pracowalam na sony-m, na funkcji automat, bylo bez zarzutow. Miesiac temu zostal przez szefa zakupiony Canon EOS 400D i zaczely sie schody, poczawszy od instrukcji w jezyku polskim (ale jest juz ok wlasnie sie sciaga). Na funkcji automatycznej nie wychodza mi dobre zdjecia ,wiem ze to moja wina nie aparatu (jak niektorzy stwierdzaja), poniewaz mam za mala wiedze na temat pozostalych jego funkci. Nie bede tu prosic o jakies nauki (chociaz moze ktos slyszal o jakis krotkich szkoleniach w internecie?), ale podstawowe rzeczy warte zapamietania ktore bede mogla wykorzystac przy robieniu prostych zdjec na gladkim, jasnym tle. Obecnie problemem stalo sie fotografowanie dlugich( ok.40cm), cienkich czesci, tylko ich srodek jest wyrazny. Co robie zle?
jeżeli są to małe przedmioty spróbuj na początek przekręcić "pokrętło" na funkcję macro (taki mały kwiatek)
Jeżeli w trybie auto nie bardzo Ci wychodzi to może należałoby pomyśleć o lampie błyskowej (używałaś jej??)
A odnośnie ustawień manualnych...hmmm jak tu prosto napisać:
czas: im większa liczba tzn. że jest krótszy np. 90 jest dłuższym czasem niż np. 150
przysłona: im większa liczba tym zdjęcia wychodza ostrzejsze (większa głębia ostrości) np. 5 - tło wychodzi lekko rozmyte, 11 - zdjęcie jest bardziej wyraźne i sam przedmiot i tło.
a resztę to doczytaj sobie w necie... już tyle o tym wszyscy pisali... jakby co to pytaj śmiało
Powodzenia
dzieki
probowalam juz z funkcja makro i nic to nie dalo. Z lampa tez i bez lampy , mam nawet zrobione w biurze takie prowizoryczne miejsce do robienia zdjec z dwoma lampami (nie duzymi na wysiegnikach) i stolikiem z podwojnej pleksy(bialej i przezroczystej) i tez to nic nie daje. Wszystkie zdjecia ktore do tej pory robilam wychodzily mi bez zarzutu (ok 6000 zdjec czesci do samochodow), a z tymi cienkimi i dlugimy to naprawde jest problem
Po prostu zostawmy fotografowanie ludziom, którzy albo to kochają i sie znaja na tym, albo jest to ich zawodem i mają z tego kasę.
Nie dziwmy sie, ze na Zachodzie nie ma bezrobocia. Tam fachowiec jest do konkretnej roboty a u nas zwykły pracownik ma się znac na wszystkim.
ehhh Sorry ale nie moglem sie opanowac.
Obecnie problemem stalo sie fotografowanie dlugich( ok.40cm), cienkich czesci, tylko ich srodek jest wyrazny. Co robie zle?
czyli kłania się nauka odnośnie operowania głębią ostrości.
Rób ze statywu małe iso i duża przysłona .
Zdjęcia powinny być ostrzejsze w większej części , ew tryb krajobrazowy.
Ja tylko teoretyzuje , jeszcze nie mam lustrzani , ale z tego co wyczytałem to pozostaje zabawa przysłoną, Im większa tym zdjęcie w większej części będzie ostrzejsze
ew jak masz długie przedmioty to nie cpytaj ich wzdłuż
To jest właśnie GO i uroki lustrzanki, gdzie można nią (GO) manipulować...a nie tak jak w przypadku kompaktów z mikroskopowymi matrycami wszystkoi jest ostre bo GO jest ogroomna.
W tym przypadku raczej nie obędzie się bez użycia trybu w którym mamy wpływ conajmniej na przesłone (Av)
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
Obecnie problemem stalo sie fotografowanie dlugich( ok.40cm), cienkich czesci, tylko ich srodek jest wyrazny. Co robie zle?
Najpewniej ostrość łapiesz na środku przedmiotu, a jego początek i koniec leża poza głebią ostrości. Mozesz wystawić gdzieś na www przykład zdjęcia i wkleić tu link do niego?
Pozwoliłem sobie zażartować bo troszkę mnie ten wątek rozbawił.
Powinien szef skierować pracownika na kurs fotografii albo przynajmniej kupić kilka książek. Ludzie uczą się fotografii, kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lat a tutaj trzask prask jeden wątek, ze dwa wpisy i finisz. Wystarczy prześledzić forum, żeby zorientować sie że tak jest jak napisałem. Dla niespokojnych i niecierpliwych wymyślono właśnie kompakty!
pozdrawiam wszystkich (z uśmiechem)
Dziekuje Wam wszystkim za pomoc, chyba sie tym bardziej zainteresuje i bede czestym gosciem Ale nie proszacym tylko o pomoc ale takze wymieniajacym doswiadczenia. Na razie zaczne od przeczytania dokladnie instrukcji to choc troche bede madrzejsza i bardziej Was zrozumie.
Uwielbiam fotografowac szczegolnie moje dzieci i piekne widoki robilam to na razie amatorsko choc to moja pasja , musze sie bardziej zmobilizowac. Od czego zaczac pomijajac instrukcje moze wachowe czasopisma lub literatura albo poprostu aparat do reki i w droge. Milego dnia dla Wszystkich
Komentarz