Problem z A80

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • elajza

Problem z A80

siedze sobie w stanach i zepsul mi sie monitor- nie wiem co sie dzieje ale nie robi ale nic nie pokazuje w monitorze, ktory z reszta jest czarny i nawet jak robie zdjecie i w puszczam je do kopa nic- czarosc- nie wiem co robic- czy go naprawic co kosztuje ok 300 $ czy kupic cos nowego- porsze o jakas pomoc- thx :-)
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Raczej niewarto ładować 300$ w naprawę aparatu wartego ok. 150$.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• astrorek

Myślę że należy kupić Canona IXUS-a 50.

Komentarz

• rakosraf

Problem z A80

Witam! Jestem nowy na forum więc jakby co nie krzyczcie ;-)

Mam problem z moim wysłużonym 3 letnim A80. Coraz częściej po włączeniu aparacika na wyświetlaczu mam cały rozmazany obraz (takie rozmycie najczęściej jasne barwy), na początku było tak, że jak nie chciał zaskoczyć to robiłem zdjęcia z wizjera i zdjęcia wychodziły w miarę OK. Ostatnio jednak jeśli na wyświetlaczu mam rozmyty obraz to i zdjęcie też takie potrafi wyjsc choć nie zawsze (wrzucam taką fotke i mniej więcej taki wygląda obraz na wyświetlaczu) Najbardziej wkurza mnie to, że nie dzieje się to cały czas ale coraz częściej a nie chciałbym zostać bez aparatu w najmniej oczekiwanym momencie. Może macie pomysł co może szwankować, ewentualnie ile naprawa i czy warto to naprawiać...?

Pozdrawiam
        http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...005da0d80.html
        Ostatnio edytowany przez Gość; 11513.

Komentarz

• slawek_j
          • 2005
          • 13

Wyglada to na uszkodzenie matrycy. Jezeli tak jest, to serwis Canona dokona darmowej naprawy. Przeslij (lub zanies; nie wiem skad jestes) aparat do serwisu w Warszawie na ul. Żytnią do bezplatnej ekspertyzy. Jezeli to matryca, to bedziesz musial niestety troche poczekac. Ale naprawia aparat na swoj koszt.

Komentarz

• rakosraf

Dzięki za pomoc podzwoniłem, poczytałem i chyba to rzeczywiście matryca.
            Ale to, że naprawa za free to mnie bardzo zdziwiło in plus oczywiście...

Pozdrawiam i zamykam temat.

Komentarz

• solti
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1159

Zamieszczone przez slawek_j
              ...serwis Canona dokona darmowej naprawy...
              ...Ale naprawia aparat na swoj koszt.
              Nie wiem, skąd kolega bierze takie informacje, ale to jest bzdura! Aparat jest już po gwarancji więc i każda naprawa jest płatna. Canon niestety to nie fundacja charytatywna.
              Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
              galeria na forum Canon-board
              galeria na stronie lotnictwo.net.pl
              galeria.solti.pl

Komentarz

• kolo2
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 41

Dzwoniłem do Canona o A70 w którym stało się tak samo i dowiedziałem się że zrobią darmową wycenę co do konieczności wymiany części :-) a decyzja należy do właściciela sprzętu.Ja swój naprawiłem w Krakowie na ul.Czapskich 1 uważam w dobrej cenie.

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Zamieszczone przez solti
                  Nie wiem, skąd kolega bierze takie informacje, ale to jest bzdura! Aparat jest już po gwarancji więc i każda naprawa jest płatna. Canon niestety to nie fundacja charytatywna.
                  Nie chce mi się tego szukać na Canon Polska bo już z 15 razy było na CB :
                  Wadliwa seria PowerShotów AXX ma schrzanione matryce - wada wyłazi na wierzch po jakimś czasie - bla bla bla (...) jeżeli to ta seria, to wymieniamy matrycę za free.

Komentarz

• rakosraf

dokładnie

Zamieszczone przez micles
                    Nie chce mi się tego szukać na Canon Polska bo już z 15 razy było na CB :
                    Dokładnie tak jest, dzisiaj moja A80 jedzie do serwisu a, że jest to "stety-niestety" ta seria to naprawa za free

Komentarz

• rakosraf

aparacik mam znowu w domku

z małym poślizgiem ale sprawa doprowadzona do końca.

Więc tak podesłałem sprzęt do serwisu, na drugi dzień dzwonie i dowiaduje się, że to chyba jednak nie przetwornik a coś z optyką (naprawa ok.260 pln) boli no ale cóż na nowy na razie kasy brak więc się decyduje.
                      W umówiony dzień odbioru znajomy podjeżdża do serwisu i tu niespodzinka jednak wymiana przetwornika i mimo, że aparat już dawno po gwarancji naprawa za FREE.
                      Także jest dokładnie tak, że jeśli jest to wadliwa seria przetworników to naprawa jest za darmo :-D

PS. Trochę zastanawia mnie czy ta sprawa z niby optyką i płatną naprawą to nie jakieś kombinowanie serwisu ale skończyło się tak jak oczekiwałem więc Sic...!
                      Pozatym kontakt z serwisem i czas naprawy oraz jak na razie jejjakość jest OK!

Komentarz

• fel

Canon A80 - awaria - proszę o diagnozę.

Witam.

Posiadam od niedawna Canona A80 kupionego z drugiej ręki. Kilka dni temu, prawdopodobnie przy przewożeniu, coś się w nim uszkodziło. Wygląda to tak, iż w trybie robienia zdjęć, obraz na wyświetlaczu jest rozmazany w pionie i ma odcień różowy. Tak samo wyglądają uchwycone zdjęcia. Sam wyświetlacz działa - zdjęcia zrobione przed usterką jak i ikonki widać poprawnie. Wygląda to jak awaria elektroniki lub, co wydaje się mniej prawdopodobne, optyki. Załączam linki do zdjęć.

Aparat ma już trochę lat na karku, a ja nie chcę do niego za dużo dokładać, więc przed oddaniem go do serwisu, chcę spróbować naprawić go na własną rękę czy też przez elektronika niespecjalizującego sie w aparatach.
                        Czy ktoś pomoże mi określić co mogło w nim paść i jakie są szanse na naprawę? Koszty, poziom trudności etc.

Pozdrawiam
                        Fel

Komentarz

• slawek_j
                          • 2005
                          • 13

Wyglada to na uszkodzenie matrycy. Nic nie eksperymentuj samodzielnie. Wyslij/odnies aparat do serwisu w Warszawie (ul. Żytnia; dokladny adres znajdziesz na www.canon.pl) na bezplatna ekspertyze. Jezeli to jest matryca, to prawdopodobnie zrobia ci to za darmo (niestety bedziesz musial poczekac ponad miesiac).

Komentarz

• yacek13

Moje doświadczenia z tym serwisem są jak najgorsze. Trzymali mi aparat kilka miesięcy, bo niby trzeba było sprowadzać części. Chyba z księżyca je sprowadzali. A był to... a80.

Komentarz

• fel

Zaniosłem go parę dni temu do serwisu, rzeczywiście był to fabryczny problem z matrycą, który naprawią bez opłaty. Będę na to czekać do 4-rech tygodni, bo sprowadzają części - widać to tradycja.
                              To jedyny serwis w Polsce wykonujący te naprawy, a za granicę się nie wybieram, więc wyboru wielkiego nie mam. Mam jedynie nadzieję, że zmieszczą się w zapowiedzianym czasie.
                              Dzięki za sugestie.

Pozdrawiam
                              fel

Komentarz

Pracuję...