Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam kilka wniosków: między innymi taki: masz także w ofercie używane crt.
Nie, nie mam używanych ani nowych CRT, ale z racji etyki zawodowej i prywatnej uczciwości, czuję się w obowiązku przynajmniej poinformować co robisz, zanim wydasz gotówkę na 30 kg elektronicznego złomu.
Nie, nie mam używanych ani nowych CRT, ale z racji etyki zawodowej i prywatnej uczciwości, czuję się w obowiązku przynajmniej poinformować co robisz, zanim wydasz gotówkę na 30 kg elektronicznego złomu.
w takim razie jeszcze poczekam, ewentualnie możesz coś podpowiedzieć - każda informacja jest dla mnie cenna.
w takim razie jeszcze poczekam, ewentualnie możesz coś podpowiedzieć - każda informacja jest dla mnie cenna.
Ja swojego czasu przeglądałem używane Eizo sprzedawane w Warszawie - wszystkie okazały się porażką (były maksymalnie zużyte i były generalnie - jak to poprzednik napisał -elektronicznym złomem). Jeżeli w ogóle myślisz o kupnie używanego CRT, bo powienieneś koniecznie go przed kupnem przetestować.
Ja posiadam Eizo T965 i uwazam ze sprzet jest rewelacyjny. Mialem okazje zakupic go rok temu w Niemczech przez znajomego, teraz ma przepracowane 4500h. Dalem za niego cos kolo 600-700zł. Monitor plus kalibrator i eye-one display2 i obraz jejst tak miodny ze mozna ogladac ogladac i raz jeszcze ogladac. Zaznaczam ze nie mam porownania z dobrymi LCD ale te ktore widzialem i porownywalem obraz i moge stwierdzic ze moja banka bije amatorskie lcd na glowe. Jezeli masz z pewnego zrodla a kaska nie pozwala na zakup dobrego lcd bierz w ciemno eizo t965.
Na co poczekasz? To BYŁ monitor wysokiej klasy. Nie odmłodnieje, a trzeba pamiętać, że 4 letni kineskop to mocno zaawansowany wiek. Na liczniki wbudowane w monitory za bardzo bym nie liczył, to się odkręca tak samo łatwo jak w drukarkach i samochodach. Trzeba dużego doświadczenia aby ocenić jak bardzo jest zużyty, tym bardziej w kontekście podkręcania różnych rzeczy przez sprzedawców. Obrót sprzętem tego typu to duże pieniądze. W Polsce w ostatnich latach na złomie wyrosło sporo potentatów. Przygotowania towaru po których monitory wyglądają i świecą ok, robi się wręcz przemysłowo.
Mam czteroletniego Flatrona,pracuje po 15 godzin na dobe przez cztery lata z oklademi swieci lepiej niz wszelkie tanie lcd. No moze czesciowo koledzy maja racje, ale zwroc uwage, na to kto ocenia dany sprzet (takze uzywany) i dlaczego i jaki w tym ma interes. 140 zl to nie jest kasa dla ktorej mialbys sie ewentualnie meczyc.Najwyzej popijesz z rozpaczy. Jesli masz mozliwosc. Poogladaj.
czesc.Ch.
Mam czteroletniego Flatrona,pracuje po 15 godzin na dobe przez cztery lata z oklademi swieci lepiej niz wszelkie tanie lcd.
Tanie LCD nie nadają się specjalnie do użytku, to wiedza powszechna. Jeśli wg Ciebie jest to kryterium porównawcze to nie mam więcej pytań.
Zamieszczone przez chomsky
No moze czesciowo koledzy maja racje, ale zwroc uwage, na to kto ocenia dany sprzet (takze uzywany) i dlaczego i jaki w tym ma interes.
Prosiłbym unikać tego typu dwuznaczności. Udzielam odpowiedzi rzetelnej i popartej faktami. Jeśli ktoś ma do wydania na monitor 200 zł to i tak go nie namówię na 10x droższy. Szkoda mi człowieka, bo widać, że nie wie w co się pakuje.
Zamieszczone przez chomsky
140 zl to nie jest kasa dla ktorej mialbys sie ewentualnie meczyc.Najwyzej popijesz z rozpaczy. Jesli masz mozliwosc. Poogladaj.
Większy pożytek będzie jak od razu da te 140 zł na dom dziecka. Za pół roku jeśli będzie miał pecha lub troszkę więcej przy szczęściu, wyrzuci go na śmietnik, zanieczyszczając środowisko rtęcią i innymi szkodliwymi substancjami, lub towar wróci na Allegro, jako nówka mało śmigany :-).
Ja posiadam Eizo T965 i uwazam ze sprzet jest rewelacyjny. Mialem okazje zakupic go rok temu w Niemczech przez znajomego, teraz ma przepracowane 4500h. Dalem za niego cos kolo 600-700zł. Monitor plus kalibrator i eye-one display2 i obraz jejst tak miodny ze mozna ogladac ogladac i raz jeszcze ogladac.
Kupiłem dokładnie taki sam monitor za podobną kasę i z podobnym przebiegiem. Jestem z niego zadowolony, bo jest lepszy i większy od tego, który miałem
Używany CRT kupiłem ze względu na kasę. Dlatego trochę mnie dziwi, że kupiłeś monitor za 700 zł a do niego kalibrator który w porywach kosztuje 2x tyle co monitor...
Tom01- lcd, ktory nadaje sie obrobki fotografii wartuje min. 5kzl., a najlepiej z 10kzl. Kolega ma 140zl doslownie 140, a Ty go straszysz rtecia!?! Jak trafi na porzadny egzemplarz bedzie sie cieszyl dobrym obrazem ze 3-4 lata. I tyle za 140 zl, az tyle.
Nie jestem dwuznaczny, pisze wprost. Mity ksztaltuje sie na uzytek, najczesciej wlasny. Pewnie i w opowiesciach o szrotowych badziewnych monitorach ctr jest takze sporo mitu. Na uzytek sprzedawcow lcd-ekow. Naprzyklad.
czesc.Ch.
p.s. zeby nie bylo to marzy mi sie lcd za 12 tysiakow.
Tom01- lcd, ktory nadaje sie obrobki fotografii wartuje min. 5kzl., a najlepiej z 10kzl. Kolega ma 140zl doslownie 140 a Ty go straszysz rtecia!?! Jak trafi na porzadny egzemplarz bedzie sie cieszyl dobrym obrazem ze 3-4 lata. I tyle za 140 zl, az tyle.
Nie jestem dwuznaczny pisze wprost. Mity ksztaltuje sie na uzytek, najczesciej wlasny. pewnie i w opowiesciach o szrotowych badziewnych monitorach ctr jest takze sporo mitu. Na uzytek sprzedawcow lcd-ekow. naprzyklad.
Profesjonalny tak, to koszt od 5 tys zł. To są monitory do przygotowalni prepress, gdzie trzeba widzieć czy 2% tint to jeszcze raster czy już wypalenie. W przypadku fotografii wymagania są znacznie mniejsze. Już za około 2 tys kupuje się całkiem przyzwoity sprzęt.
Co do mitów. Przedstaw mi proszę 1 (słownie jedną) ofertę dużego, dobrego monitora CRT, który będzie miał przynajmniej akceptowalny poziom defektów obrazu porównywalny ze średniej klasy LCD (np Eizo S1931). Opłacę koszty transportu, testu, pomiarów, gratis skalibruję, odszczekam publicznie na forum i jeszcze dorzucę skrzynkę piwa :-). Pracuję w branży, jak już kiedyś pisałem 20 lat. Przez ten czas widziałem na rynku wtórnym, zaledwie pojedyncze sztuki, nie zajeżdżonych na śmierć, profesjonalnych CRT, a od czasu zaprzestania produkcji CRT ani jednego. Oczywiście nie przeczę że można trafić rodzynek, ale nie jest to 100% ogłoszeń z Allegro, co sugerują opisy.
Miałem kiedyś EIZO T566 z allegro za 180zł. Przyszedł do mnie z rozregulowanym trafem WN. Po 10 minutach regulacji świecił idealnie. W rozdzielczości 1600x1200@75Hz miał obraz jak żyletka. Kolory prawie idealne, trzeba było tylko troszkę podnieść gammę koloru niebieskiego. Za 180zł zakup był rewelacyjny. Może tylko trafił mi sie taki egzemplarz, tego nie wiem.
Komentarz