"Elki" kontra "nie-elki"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemekthor
    Coś już napisał
    • 2006
    • 50

"Elki" kontra "nie-elki"

Witam Was,

Rozwazam zakup dwoch obiektywow do mojego 400d, podstawowe zoomy, ktore pracowalyby w zakresie 17-200...300. Zalozony wstepnie budzet pozwala na zakup takich zestawow:

- EF 17-40mm f/4L USM oraz EF 70-200mm f/4L USM,
    - EF-S 17-85MM f4-5.6 IS USM oraz EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM.

Cecha wspolna, poza podobnym zakresem ogniskowych, jest to, ze minimalna przyslona to 4 (czyli jest dosc ciemno). Pierwszy zestaw to obiektywy z paskiem, co za tym idzie, dobra jakosc szkiel plus swietne wykonanie (i zoomowanie oraz zaostrzanie wewnetrzne). Drugi zestaw wymienionych uprzednio dziedzinach jest taki sobie, ale daje stabilizacje obrazu. Plus mniej do dzwigania. Doradzcie, co brac, bo nie wiem.

A moze jakies inne szkla canona? Buzdet w zasadzie nie jest specjalnie ograniczony, jednak nie chce wydac zbyt wiele na szkielka do zaledwie 400-ki. Nadmienie, ze nie interesuja mnie zamienniki tamrona czy sigmy.

Pozdrawiam - Przemek
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Tylko : EF 17-40mm f/4L USM oraz EF 70-200mm f/4L USM

Komentarz

• MARANTZ
      Uzależniony
      • 2005
      • 928

Jeżeli budźet nie jest specjalnie ograniczony to 17-40L i pomyśl nad 70-200/4 IS L. Do tego możesz dokupić stałkę 50/1.4 i ja bym jeszcze pomyślał o 85/1.8. Taki tam ułożony zestawik.
      A z tych co podałeś to bezapelacyjnie pierwszy zestaw. I nie myśl, że do 400D nie warto wydawać kasy na szkła. ZAWSZE warto inwestować w dobą optykę. Kilka dni temu znajomy zakupił 24-70/2.8 L do 300D i po podłączeniu wręcz "piał" z zachwytu. A chciał sobie nowe body kupić. Dobry obiektyw wniesie do jakości zdjęcia dużo więcej niż trochę lepsza pucha.
      FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• nastier
        Uzależniony
        • 2005
        • 686

jesli masz mozliwosc, to do tych 2 szkiel dorzuc 50/1.4 i zestaw cud malinka

fotoblog

Komentarz

• Soul_Man
          Początki nałogu
          • 2007
          • 276

Zamieszczone przez przemekthor
          jednak nie chce wydac zbyt wiele na szkielka do zaledwie 400-ki
          Moim skromnym zdaniem lepiej robić zdjęcia "zaledwie 400-tką" i dobrymi szkłami, niż markiem z syfiastymi... Dopiero gdy podpiąłem do mojej D30-tki 17-40/4 zrozumiałem co daje porządny obiektyw.

Komentarz

• towersivy
            Uzależniony
            • 2005
            • 992

Jeśli fotografia jest dla ciebie czystym uwiecznianiem chwili rodziny, podczas wyjazdów itp to sadze iż lepszym wyborem będzie zakup obu efsów ponieważ 17-40 to dobre szkło jeśli chodzi o CA, czy flarowanie, kontrast też pięknie trzyma ale jeśli chodzi o ostrość to w porównaniu z 17-85 jest nie wiele lepiej :smile: 70-200/4 to oczywiście dobre szkiełko, ale 70-300IS również jest bardzo dobry dodatkowo ma stabilizacje która bardzo ułatwia robienie zdjęć przy dłuższych ogniskowych dodatkowo w zakresie 70-200 na prawdę nie wiele ustępuje elce, jakiś czas temu sprowadzałem to szkiełko dla znajomego (obecnego na forum może zabierze głos :wink: ) i może potwierdzić iż szkiełko naprawdę fajnie się zachowuje, jako ciekawostkę podam iż pod 5D daje na prawdę bardzo dobry obraz lepszy od tego który uzyskuje sie na cropie. Marketing canona sprawia cuda, jeszcze trochę i ludzie zaczną nerki sprzedawać :wink: nie dajmy się temu ogłupieć, nie wszystko złoto co się świeci.

Pzdr.

Pzdr.

Komentarz

• Jarooo
              Coś już napisał
              • 2007
              • 84

Oczywiście zestaw nr 1, chociaż 70-300 IS z zestawu nr 2 jest również całkiem niezły. Ja podszedłem do tematu trochę inaczej miałem kupić najpierw zestaw nr 1, ale wybrałem w podobnej cenie 24-105 IS jako uniwersalny spacerzoom i jestem bardzo zadowolony. Jednak kolejne zakupy to będą obiektywy z zestawu nr 1 + porządne macro (canona).
              No, ale ja mam niestety budżet ogranicz(a)ny przez żonkę ;-) :-( :-?
              EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• popi
                Początki nałogu
                • 2007
                • 390

kupienie dobrych szkieł to inwestycja na całe życie. Kupić ********ą elkę to będzie ********a w każdym canonie, czy z cropem czy bez :-)

A włąsnie zastanawiam sie. Bo ja mam 75-300 IS USM, a Wy tu mówicie o 70-300 IS USM. Czym one się różnią oprucz wyglądu i 5mm ogniskowej??
                Ostatnio edytowany przez popi; 10086.
                sigpic

Komentarz

• hosi

Jasne ze nie nalezy polegac na marketingu, myslie ze dobrym wyjsciem jest zapoznanie sie z testami np. na optyczne.pl zarowno 70-300mm f/4-5.6 IS USM jak i 70-200mm f/4L USM, i wszystko bedzie jasne

Komentarz

• jarekA
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 326

Podepnij oba, sprawdź efekt i wybierz. Ja wybrałbym 17-40 (17-85 miałem i .. nie mam już). A jak jednak 17-85 Ci wystarcza to i tak wszystko w porządku.
                    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Soul_Man
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 276

Zgadzam się z Jarooo, mi również 24-105 przypadło bardzo do gustu. Miałem możliwość focić nim 2 dni i niedługo sprawię sobie swoje. Narazie do szerokości mam Tamiego 17-35, więc następnym zakupem po 24-105 będzie 5D ;-) W takim przypadku nie będę potrzebował raczej szkła ~17-40, 24 na FF wystarczy jak na moje potrzeby.

Komentarz

• nor
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 220

Witam Was,

... Drugi zestaw wymienionych uprzednio dziedzinach jest taki sobie, ale daje stabilizacje obrazu. Plus mniej do dzwigania. Doradzcie, co brac, bo nie wiem.

Pozdrawiam - Przemek
                        A może 17-40 i 70-300 + stała 50/1.4 ?
                        W testach 70-300 wypada super. Niby "ukryta eLka". W przedziale 70-200 jakość jak w eLce (podobno).
                        Zobacz: http://www.photozone.de/8Reviews/len...56is/index.htm
                        IS szczegolnie przy dluzszej ogniskowej sie może przydać, kolor nie rzucający sie w oczy , lekki, mniejsze filtry, dodatkowe 100mm. No i w 400D to co najgorsze jest poza kadrem, więc nie wiem czy ta L ma sens. Chociaż trochę lepszy autofokus w L (wg testów)

Komentarz

• przemekthor
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 50

Dziekuje za (p)odpowiedzi.

Polaczenie 17-40L i 70-300 IS to chyba niezle rozwiazanie. Ten 70-300 ma faktycznie bardzo dobra opinie (o tym, ze jest to "ukryty L" czytalem juz wczesniej, stad wybor do rozwazan).

Chociaz... Czy majac 70-200 bez stabilizacji, ale L, bede mial gorsze rezultaty niz z bardziej budzetowym 70-300, ale z IS? Kusza mnie te elki, glownie ze wzgledu na to, ze... wszystko odbywa sie w srodku

Ciagle nie wiem, co brac

Komentarz

• towersivy
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 992

Dziekuje za (p)odpowiedzi.

Polaczenie 17-40L i 70-300 IS to chyba niezle rozwiazanie. Ten 70-300 ma faktycznie bardzo dobra opinie (o tym, ze jest to "ukryty L" czytalem juz wczesniej, stad wybor do rozwazan).

Chociaz... Czy majac 70-200 bez stabilizacji, ale L, bede mial gorsze rezultaty niz z bardziej budzetowym 70-300, ale z IS? Kusza mnie te elki, glownie ze wzgledu na to, ze... wszystko odbywa sie w srodku

Ciagle nie wiem, co brac
                            17-40 tak naprawdę rusza "ryjkiem" tyle że w zwartej budowie, ale aby był szczelny trzeba nakręcić filtr...

Komentarz

• Shadow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1572

Na Twoim miejscu brałbym zestaw nr 1. Jak za lat kilka przejdziesz na FF szkła będą jak znalazł. A wszystkie słabości szkieł na rogach FF wyłapie bez litości. Dobrze więc mieć optykę z profesjonalnej półki. Ewentualnie rozważyłbym 24-70 2.8 L albo 24-105 4 L.

Komentarz

Pracuję...