Sigma 70-300 APO Macro ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Elajasz
    Bywalec
    • 2007
    • 124

Sigma 70-300 APO Macro ??

Witam,
    mam pytanko a mianowicie czym sie rozni obiektyw (o ktorym wiem duzo)
    od
    o ktorym nic nie wiem
    moze to balanal, ale nie bardzo znam roznice
    pozdrawiam
    na CB
  • mancat
    Bywalec
    • 2006
    • 153

Ten na dole to chyba najstarsza wersja 70-300 APO, ten na górze to jedna z nowszych wersji. Najnowsza oznaczona jest jeszcze symbolem DG, która ma poniekąd zoptymalizowane powłoki antyrefleksyjne dla lepsze współpracy z cyfrą. Ja mam dokładnie taką jak górnym zdjęciu (bez DG), z cyfra również świetnie działa. Różnice pomiędzy starą wersją a nową chyba najbardziej widoczne są w konstrucji obudowy.
    Ostatnio edytowany przez mancat; 7423.

Komentarz

• Elajasz
      Bywalec
      • 2007
      • 124

no wlasnie tak tez myslalem, ze to cos starszego, ale zastanawiam sie bo jest do kupienia za 400-500pln i w sumie cena kusi. mam Canona 400D i nie wiem czy bedzie mi pasowal ( w sensie czy nie lepiej kupic cos nowszego z DG) jak ktos mail stycznasc to prosze o opisnie
      na CB

Komentarz

• ewg
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1079

Ze zdjęć (i widocznch oznaczeń) wnioskuję, że szkło drugie ma full macro tylko dla 300mm a pierwsze od 200-300mm???

Komentarz

• senner
          Początki nałogu
          • 2007
          • 328

mam tą górną wesję i współpracuje nam się bardzo dobrze :]
          jak coś mogę dać link do zdjęć ale nie w full size

ewg - z tego co wyczytałem z tubusa 2 obiektwy ma macro tylko na 300
          pierwszy ma od 300 do 200 ale ja dokręcam nawet do 135 :P

in film we trust

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

A ja szukam kogoś kto ma porównanie zdjęć z APO DG i DG, sam miałem tę drugą - bez APO i jestem ciekaw, czy rzeczywiście jest jakaś istotna różnica.

Komentarz

• Matsil
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2022

Zamieszczone przez senner
              ewg - z tego co wyczytałem z tubusa 2 obiektwy ma macro tylko na 300
              pierwszy ma od 300 do 200 ale ja dokręcam nawet do 135 :P
              Dokręcenie do 135mm jest niemożliwe. Po przełączeniu w pozycję macro nie można zejśc poniżej 200mm - jest blokada. Ogniskować można tylko w zakresie 200-300mm.
              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• franker
                Początki nałogu
                • 2007
                • 305

jest możliwę u mnie da się na macro przejechać cały zakreś ale AF od tego siada!
                teoretycznie jest blokada ale w niektórych obiektywach da się to zrobić, z lekkim oporem ale się da

Komentarz

• i3ill
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 117

Zamieszczone przez franker
                  jest możliwę u mnie da się na macro przejechać cały zakreś ale AF od tego siada!
                  teoretycznie jest blokada ale w niektórych obiektywach da się to zrobić, z lekkim oporem ale się da
                  ta górna to najnowszy model 70-300 apo dg !!(pod warunkiem że ma złote wytłoczenie APO DG czy coś takiego .. mam tą najnowszą jak ktoś chce to sprawdzę .. ) a ta dolna to chyba 1

Pkt 8 regulaminu forum

CANON 5D MARK II[BG-E6] + 35L + 50 + 85 + 17-40L + 24-105L + 70-200L

Komentarz

• senner
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 328

Zamieszczone przez Matsil
                    Dokręcenie do 135mm jest niemożliwe. Po przełączeniu w pozycję macro nie można zejśc poniżej 200mm - jest blokada. Ogniskować można tylko w zakresie 200-300mm.
                    da się da :]
                    kupiłem simgę używaną i już była trochę w trybie macro nagięta w stronę 135 ale mi udało się przekręcić do 135 właśnie ;] robię to tylko w ostateczności - chciałbym żeby obiektyw wraz z AF mi jeszcze trochę posłużył :P

in film we trust

Komentarz

• i3ill
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 117

Zamieszczone przez senner
                      da się da :]
                      kupiłem simgę używaną i już była trochę w trybie macro nagięta w stronę 135 ale mi udało się przekręcić do 135 właśnie ;] robię to tylko w ostateczności - chciałbym żeby obiektyw wraz z AF mi jeszcze trochę posłużył :P
                      Mój zatrzymuje się na 200 .... ale nic nie kombinuje bo mi go szkoda...

Pkt 8 regulaminu forum

CANON 5D MARK II[BG-E6] + 35L + 50 + 85 + 17-40L + 24-105L + 70-200L

Komentarz

• Elajasz
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 124

dzieki wszystkim za opinie, jednak pozostane przy standardzie i kupie APO DG ta gorna
                        pozdro
                        na CB

Komentarz

• grzbiet
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 180

Elajasz, tylko nie schodź do 135, bo uszkodzisz szkło. W instrukcji stoi jak byk - macro od 200-300, a nawet takie oznaczenie jest na obudowie samego szkła. A szkiełko niczego sobie... jak za tę cenę (na Techplanet tylko 738 zł).

Komentarz

• Matsil
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2022

Zamieszczone przez franker
                            Na pewno nie w APO DG Macro. Miałem, używałem więc wiem.
                            R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Gringo997
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 516

ja mam 70-300 APO to nowe Macro DG i jestem zadowolony z jakosci szkla ale nie z jakości AF
                              Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

Pracuję...