Witam mam takie lamerskie pytanie co do używania AF. Jak to z tym jest czy w fotografi się używa często AF , bo ja generalnie staram się wszystko robić na manualu nawet jak mi bachor biega a ja chce go uchwycić czasem z tym mam problem i zdjęcia nie ostre wychodzą.... Szczerze mówiąc wolalbym jak najwięcej robić w Manualu bo po to mam lustro ....
Użycie AF
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Wydaje mi się, że troche dziwne pytanie :wink:. Wszystko zależy od własnych upodobań, a także "rodzaju" wykonywanych zdjęć. Np. w makro tylko ręczne ustawienie.
Ja osobiście jestem leniwym człowiekiem i zawsze kożystam z AF. Właśnie z tego powodu sprzedałem Sonnara 135 - w 350D ostrzenie ręczne nie należy do najłatwiejszych zadań :wink:350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EXKomentarz
-
Komentarz
-
Ręcznie tylko w makro, cała reszta w auto. No może krajobrazy czasami koryguję ręcznie ale i tak zdaje się na potwierdzenie ostrości przez aparat. Mam 350D.Komentarz
-
-
Po co wydawać kasę na AF i potem go nie używać ? W 400D raczej trudno przejść na manual przy standardowej matówce
Oczywiście są wyjątki - makro, rozłożenie ostrości inne niż chce tego puszka, itd.
Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
AAAAAAAAAhhh OK cały czas robiłem na MF, a z puszką poszedlem na głęboką wode... Myślałem, że lepiej robić na MF, nie wiem nie znam się ... Ale o teraz będe używał AFKomentarz
-
Lustro masz po to, żeby się w nim przeglądać...
Lustrzankę kupujesz po to, aby robić zdjęcia
.
Nikt Ci nie zabrania używać MF w 100%. Tyle, że trzeba umieć to robić. Dobrać za każdym razem poprawne ustawienia w MF jest nie lada sztuką (szczególnie, gdy trzeba zrobić to szybko). Wszystko jest kwestią wyboru. Oczywiście można pójśc w zaparte i olać AF. Ale po co ? Jeżeli jesteś fanem MF, a nie zawsze wychodzą Ci fotki takie, jak byś chciał - uzywaj AF jako wspomagania i źródła wiedzy.
Ja nie wyobrażam sobie np. zdjęć reporterskich na MF (trochę mało czasu na takie zabawy).
M@riuszCanon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300Komentarz
-
Związek lustra z AF-em jest dość ścisły. Generalnie autofocus zainstalowany w lustrzankach działa znacznie lepiej niż w jakichkolwiek innych aparatach. A jeśli ktoś lubi manual to chyba lepiej sobie sprawić coś w rodzaju FM2 albo olympusa OM, a nie 400D, który bardziej przy tamtych aparatach przypomina komputer
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Odkąd mam lustro cały czas robię na MF - taki nawyk mi sie wdarł, nawet troche reporterki zrobiłem, portrety, makro i zdjęcia w ruchu wszystko na manualu i czasem poprostu spóźniam się z nastawieniem ostrości i sytuacja która mi sie nadarzyla po prostu została zaprzepaszczona. Dlatego właśnie zapytałem jaka jest różnica robienia na AF a MF, wiadomo na manualu wyostrze tak jak chcę, ale wtedy jak mam na to czas ... Mimo to teraz na AF zacznę próbować, zobaczę jakie efekty będąLustro masz po to, żeby się w nim przeglądać...
Lustrzankę kupujesz po to, aby robić zdjęcia
.
Nikt Ci nie zabrania używać MF w 100%. Tyle, że trzeba umieć to robić. Dobrać za każdym razem poprawne ustawienia w MF jest nie lada sztuką (szczególnie, gdy trzeba zrobić to szybko). Wszystko jest kwestią wyboru. Oczywiście można pójśc w zaparte i olać AF. Ale po co ? Jeżeli jesteś fanem MF, a nie zawsze wychodzą Ci fotki takie, jak byś chciał - uzywaj AF jako wspomagania i źródła wiedzy.
Ja nie wyobrażam sobie np. zdjęć reporterskich na MF (trochę mało czasu na takie zabawy).
M@riusz
Komentarz
-
Niektóre obiektywy pozwalają na ręczne przeostrzenie po ustawiniu ostrości przez aparat nie zmieniając trybu na MF jedynie krecąc pierscieniem ostrosci.C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/Komentarz
-
5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.Komentarz
-
Nie wyobrazam sobie stosowanie MF na matowce z 400d - przeciez tam nic nie widac ... a jesli mowisz o reporterce to chyba zartujesz ?Komentarz
-
Otóż to, czasem już mnie łeb bolała przez próby dobrego wyostrzenia na MF. A co do reporterki, to miałem okazje robić jeden raz i robiłem właśnie na Manualnym Focusie - byl to mój pierwszy reportaż, ale ponoć niezły .....
A i ktoś tam napisał, że może chodzi mi o M na pokrętle... Chodzi o ustawienie ostrości ... Swoją drogą to pierwsze dwa tygodnie robiłem na " M " i MF :/
....
Ostatnio edytowany przez kucza21; 11320.Komentarz
Komentarz