30d Fotografia sportowa iso 1600

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • umbrella
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 30

30d Fotografia sportowa iso 1600

Szukam osób fotografujących sport na hali canonem 30d (głównie chodzi mi o koszykówkę). Jak na hali sprawdza się iso 1600. Czy i jak szumi?, czy jest użyteczne w tym przypadku?
    Proszę o odp
    30d :cool: 50 1.8
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

Słuchaj - musisz zdefiniować precyzyjnie co rozumiesz przez użyteczność, bez tego dyskusja podąży w stronę bardzo jasnych szkieł oraz być może innych korpusów.
    Ja robiłem nawet na iso 3200 jeśli sala była ciemna - zatem dla mnie było użyteczne. Dyscyplina była znacznie bardziej wymagająca niż koszykówka.
    Czy widać ziarno? Widać. Czy mimo wszystko jestem zadowolony ze zdjęć? Tak.

Komentarz

• umbrella
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 30

Zamieszczone przez KMV10
      Słuchaj - musisz zdefiniować precyzyjnie co rozumiesz przez użyteczność
      Zdjęcia dla mediów: prasa i internet

Komentarz

• TomS
        Uzależniony
        • 2006
        • 880

Szumy przy takim iso muszą być. Ale jak będziesz miał uchwycony dobry moment to są one wtedy mniej ważne. Najważniejsze by pokazać emocje zawodników.

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

IMHO - nadaje się tym bardziej im zdjęcie stanowi uzupełnienie materiału tekstowego. Prasa np. kobieca może (nie musi!) mieć inne potrzeby jakościowe.

Komentarz

• umbrella
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 30

chodzi tutaj bardziej o fotorelacje

Komentarz

• umbrella
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 30

Mółby mi ktoś podesłać foto z meczu 30d w iso1600 ?? Proszę o full size

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

sprawa wygląda tak:
                zawsze używasz najmniejszego możliwego iso.
                jeśli jest to 1600 to używasz 1600.
                jeśli 800 to 800.
                jeśli 3200 to 3200.
                bo lepiej zrobić fotkę na 1600 niż nei zrobic na 800.

(za możliwe uważam takie, jakie potrzebujemy dla osiągnięcia konkretnego efektu)
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• rolaj
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 584

Dokładnie tak, jak wytłumaczył Adamek. Robisz tym, czym dysponujesz na czułości jaka daje się zastosować. A jaki masz plan, jeśli - na podstawie sampli - uznasz że jakość 1600 z 30d jest niewystarczająca?

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez rolaj
                    (...) A jaki masz plan, jeśli - na podstawie sampli - uznasz że jakość 1600 z 30d jest niewystarczająca?
                    . No to jest zasadnicze pytanie. Chyba jedynie MkIII pozostaje.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• M_Kuron
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 54

Moim zdaniem jeśli hala jest kiepsko oświetlona i jeśli ma się szkło 2,8 to już nie problem fotografa a zleceniodawcy. Canon i szkło 2,8 to praktycznie maks możliwości i nikt nie zrobi tego lepiej.
                      Poza tym zdjęcia sportowe robione przy sztucznym świetle chyba każdy ma zaszumione, więc nie ma się czym martwić ;-)
                      Sam fotografuję siatkówkę dla gazety i agencji. ISO 1600 jest w pełni użyteczne w druku gazetowym.

Moim zdaniem w pełni akceptowalny poziom szumu pod odbitki to iso 1000. Potem już niestety zaczyna szumieć. Ważne jest też precyzyjne ustawienie balansu bieli, żeby potem nie mieszać wiele w shopie. Wszelkie korekty WB dodają trochę szumu.

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• umbrella
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 30

Zamieszczone przez M_Kuron

Moim zdaniem w pełni akceptowalny poziom szumu pod odbitki to iso 1000. Potem już niestety zaczyna szumieć. .
                        Tzn. jak duże odbitki??

Komentarz

• rolaj
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 584

ISO 1600 jest w pełni użyteczne w druku gazetowym.
                          Ty to wiesz, ja wiem. I - jak sądzę wielu innych - ale kolega umbrella chce zobaczyć sample. Bo robi dla mediów: prasa i internet. To zupełnie co innego niż np. PAP

Komentarz

• wawak
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 66

Moim zdaniem jeśli hala jest kiepsko oświetlona i jeśli ma się szkło 2,8 to już nie problem fotografa a zleceniodawcy. Canon i szkło 2,8 to praktycznie maks możliwości i nikt nie zrobi tego lepiej.
                            Poza tym zdjęcia sportowe robione przy sztucznym świetle chyba każdy ma zaszumione, więc nie ma się czym martwić ;-)
                            Sam fotografuję siatkówkę dla gazety i agencji. ISO 1600 jest w pełni użyteczne w druku gazetowym.

Moim zdaniem w pełni akceptowalny poziom szumu pod odbitki to iso 1000. Potem już niestety zaczyna szumieć. Ważne jest też precyzyjne ustawienie balansu bieli, żeby potem nie mieszać wiele w shopie. Wszelkie korekty WB dodają trochę szumu.
                            Do publikacji sprzedawałem z ISO 3200 robiąc na 20D, gdy miałem go przez krótki okres.
                            ISO 1600 cymesik do publikacji prasowych.
                            Warunki
                            - dobrze naświetlony, ponieważ lekkie niedoświetlenie powoduje gwałtowny wzrost szumów.
                            - bardzo dobra optyka, bezwzględnie! Z kitowym badziewiem może być szumiące Eldorado już przy ISO 400
                            - jakość poprawią pliki w RAW, zdecydowanie. Ale do sportu przyda się szybka karta, ponieważ 20D szybko się zatykal w RAWach i zapisywał z bufora wieczność! Extreme III Sandiska spowolni cierpienia
                            - Noise Ninja, plugin do Photoshopa.

A tak w ogóle do sportu polecam 1D, nawet starego z 4.1 Mpix

Gwarantuje, ze kolorówki na kredzie nie będą marudzić

Komentarz

• umbrella
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 30

Zamieszczone przez wawak
                              Warunki

- bardzo dobra optyka, bezwzględnie! Z kitowym badziewiem może być szumiące Eldorado już przy ISO 400
                              Planuje zakup 85/1.8
                              Myślicie, że z tym obiektywem dam radę focić w iso 800 z czasem 1/500 ?? na parkietach dbe (dominet bank ekstraligii)
                              Ostatnio edytowany przez umbrella; 10609.

Komentarz

Pracuję...