10D pomiar błysku+pomiar zastanego

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kml
    Coś już napisał
    • 2005
    • 74

10D pomiar błysku+pomiar zastanego

Witam
    nurtuje mnie pytanie czy w 10D + 550EX moge zrobić zdjęcie z lampą osobie na tle zachodzącego słońca i łądnie doświetlić osobe i aby ładnie widać było zachodzące z tyłu słońce ..
    czy 10D ma w ogóle pomiar zastanego przy założonym fleszu zewnętrznym ?

z góry dziękuje i pozdrawiam
  • Saurus
    Początki nałogu
    • 2006
    • 269

Ja bym zrobił tak: najpierw na Av zmierz na zachodzące słońce czas (z jakąś korkecją na plus), czas który wyjdzie i tą samą wartość przesłony przenieś do trybu M, włącz lampę i albo punkt AF na osobę, albo FEL na twarzy - potem już nie musisz się martwić że aparat według punktu AF by chciał ustawić ekspozycję. Możesz też próbować po prostu w Av z lampą ale jest szansa że pomiar tła ze słońcem mu się zmyli nieco przez osobę na zdjęciu na którą będzie padać mało światła.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• Viracocha
      Uzależniony
      • 2004
      • 853

Zamieszczone przez kml
      Witam
      nurtuje mnie pytanie czy w 10D + 550EX moge zrobić zdjęcie z lampą osobie na tle zachodzącego słońca i łądnie doświetlić osobe i aby ładnie widać było zachodzące z tyłu słońce ..
      czy 10D ma w ogóle pomiar zastanego przy założonym fleszu zewnętrznym ?

z góry dziękuje i pozdrawiam
      Przestaw aparat w tryb M, zmierz światło zastane i doświetl pierwszy plan.

Komentarz

• kml
        Coś już napisał
        • 2005
        • 74

Dziękuje wam za odpowiedzi

pozdrawiam

Komentarz

• kml
          Coś już napisał
          • 2005
          • 74

Witka jeszcze raz .

Znalazłem sposób bez kombinowania

w CF ustawiam pod przycisk Asist blokade błysku i wtedy pod gwiazdką mam zastane a pod Asistem mam fela .

tak czy siak dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...