foto-net.pl - odradzam zakupy!

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomaszstolz
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 20

foto-net.pl - odradzam zakupy!

Chciałem dokonać kolejnego zakupu w sklepie internetowym foto-net.pl
    Zostawiłem już tam blisko 10000zł. Tym razem miał to być obiektyw EF 17-40mm f/4L USM.

Przy wcześniejszych zakupach z racji tego, że byłem powracającym klientem zawsze udawało mi się trochę zbić z ceny. Sklep informuje pod każdym produktem;
    "Uwaga, jeśli cena którą widzisz wydaje Ci się za wysoka, napisz pod adres [email protected] i zapytaj o możliwość obniżenia. Być może uda się wynegocjować lepsze warunki. Przypominamy, że nasze obiektywy pochodzą od Canon Polska, posiadają krajową gwarancję i są fabrycznie nowe, nietestowane."

Cena w foto-net.pl to 2899zł

Przy zapytaniu o dostępność obiektywu powołałem się na fakt, iż jestem stałym klientem i że u sprawdzonych sprzedawców na Allegro czy w kilku innych sklepach internetowych obiektyw można nabyć taniej. Oczywisty jest fakt, że fajnie byłoby kupić sprzęt w znajomej już firmie.

W mailu zwrotnym nie otrzymałem odpowiedzi na zadane pytanie o dostępność. Otrzymałem wykład o tym jak nie należy kupować i z ironią zaproponowano mi rabat w wysokości 0,27zł.

Obiektyw oczywiście kupiłem gdzie indziej, za 2550zł z europejską gwarancją i paragonem. Byłem skłonny kupić go w foto-net.pl za choćby symboliczną obniżką np.20-30zł, ale w obliczu kpienia sobie ze mnie w Foto-net.pl więcej nie kupię. Nie będę liczył na to, że może uda mi się trafić na bardziej życzliwego klientowi pracownika, "wysłuchując" wykładów o tym co jak i gdzie, które mnie obrażają bo mam własny rozum, a zapytałem tylko o dostępność i cenę.

Zamieszczam kilka cytatów z korespondencji jaką otrzymałem ze sklepu foto-net.pl - jakby ktoś sobie życzył mogę udostępnić oryginały..

Foto-net.pl w mailu do mnie napisali:
    o "tommy_j":
    "dobry sprzedawca Tomek Jaworski nie wystawi Panu dokumentu zakupu co generalnie oznacza, ze sprzedaz jest nielegalna i raczej nie naprawi Pan szkla w serwisie Canona. Toz naczy bbyc moze wystawi ale cena jaka pokazuje jest cena NETTO"

o "michalmag", "Beata.Su", "FOTOIT" - nie odprowadzaja VAT

o "gandini" - daja paragon z niemickiego sklepu

"Wiekszosc "atrakcyjnych" firm:

1. Nie ma sprzetu, ma tylko oferty
    2. Fakturuje na niemiecki VAT lub nie fakturuje
    3. Dostarcza sprzet z USA, bez serwisu, refurbished.
    4. Daje niemiecki paragon.

"

Firmie Foto-net.pl wiele brakuje do europejskiego czy nawet już polskiego standardu obsługi klienta. Odradzam zakupy u nich!
    Ostatnio edytowany przez tomaszstolz; 3505.
    Fotografia hoteli i pensjonatów
  • M.I.K
    Bywalec
    • 2007
    • 179

Jakoś wszyscy co kupowali sprzęt u Tomka są zadowoleni... więc o co chodzi?
    Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.

Komentarz

• ishi
      Bywalec
      • 2005
      • 145

Pretensje do garbatego, że ma dzieci proste...

Komentarz

• M.I.K
        Bywalec
        • 2007
        • 179

Zamieszczone przez ishi
        Pretensje do garbatego, że ma dzieci proste...
        Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

No cóż Foto-Net nie zachęcił mnie do dłuższej współpracy i po jednym zakupie oraz próbie drugiego zrezygnowałem.
          Oczywiście TIPy nie prowadzą oficjalnie działalności gospodarczej więc nie odprowadzają VAT i innych podatków ale to kupujący decyduje gdzie chce kupić i nie zawsze cena jest najważniejsza. Na tym polega sztuka sprzedaży aby zapewnić tzw. wartość dodaną, dzięki której klient wraca. Widać foto-net nie odrobił tego zadania domowego.
          Ja preferuję inny sklep w Trójmieście.
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Moment ..... tommy_j zawsze wystawia faktury jak klient sobie życzy ( kupowałem kilkakrotnie z F.VAT ) . To że jest wtedy trochę drożej niż cena allegrowa , no cóż , każdy musi jakoś żyć .

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Coś chyba jednak jest na rzeczy. Jakiś czas temu kupowałem lustrzankę olympusa dla siostry. Jako że wcześnie kupowałem trochę rzeczy w foto-net chciałem tam sfinalizować transakcję. Mówiąc krótko jako klient zostałem totalnie zlany. Zero kontaktu i zero sensownego podejścia do klienta. Nie mieli jednego obiektywu więc chciałem nawet poczekać tydzien lub dwa jednak tam gdzie mnie niechą to ja się narzucać nie będę.

Komentarz

• Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2063

Widać za dobrze się im powodzi i już nie muszą się starać o klienta. Swoją drogą niewiele sklepów netowych działa no przyzwoitym poziomie.
                EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• adalbert
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 353

mhmm... mam odmienne doświadczenia z tym sklepem - kupowałem u nich 2 torby lowepro na przestrzeni 8 miesięcy - na jedną musiałem poczekać ok. 2 tygodni - gdy pojawiła się ponownie w ofercie zadzwoniono do mnie, by mnie o tym poinformować/ komunikacja mailowa bez zarzutu - zawsze dostawałem jakiś konkretny rabat/darmową przesyłkę - dotychczas nie miałem jakichkolwiek zastrzeżeń...

Komentarz

• tomaszstolz
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 20

adalbert, ja wcześniej kupowałem u nich chyba 4 czy 5 razy...
                    Pierwsze dwa razy wszystko ok, później już nie wysłano w obiecanym terminie, kolejnym razem nie otrzymałem rachunku (zdarza się) - na szczęście dosłali później... Tym razem przesadzili i więcej u nich nie kupię.
                    Jak widzę nie tylko ja mam nienajlepsze doświadczenia z foto-net.pl

Co za tupet aby na zwykłe zapytanie odpowiadać w taki sposób??!!
                    W dodatku ile zadali sobie trudu, aby zbeszcześcić dobre opinie o sprzedawcach z Allegro.

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Zamieszczone przez tomaszstolz
                      adalbert, ja wcześniej kupowałem u nich chyba 4 czy 5 razy...
                      Pierwsze dwa razy wszystko ok, później już nie wysłano w obiecanym terminie, kolejnym razem nie otrzymałem rachunku (zdarza się) - na szczęście dosłali później... Tym razem przesadzili i więcej u nich nie kupię.
                      Jak widzę nie tylko ja mam nienajlepsze doświadczenia z foto-net.pl

Co za tupet aby na zwykłe zapytanie odpowiadać w taki sposób??!!
                      W dodatku ile zadali sobie trudu, aby zbeszcześcić dobre opinie o sprzedawcach z Allegro.
                      A czego się spodziewałeś ?

Żaden sprzedawca nie lubi być porównywany do innych , a tymbardziej tańszych i wynajduje bajki , by i tak mieć klienta ( a że w ten sposób traci to inna sprawa )

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Swoją drogą ciekawe jak wygląda wiarygodność reszty informacji, których udzielili. O tommym_j - sądząc po wypowiedziach - konfabulowali...
                        Czy oni wystawiają się w Stodole, ktoś wie?

Komentarz

• tomaszstolz
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 20

Zawsze spodziewam się takiego podejścia do klienta jakie sam mam do swoich klientów na przestrzeni lat prowadząc różne działalności...
                          ----------------------------------------------------------
                          Widzę, na każdym kroku, że chamstwo ostatnio jest w modzie...
                          ale nie nastawiam się każdorazowo robiąc zakupy, że spotkam się właśnie z chamstwem - to chyba nie metoda...
                          Na szczęście ogólnie powoli zmierzamy ku lepszej obsłudze klienta.
                          W pewnym momencie foto-net.pl z tego tytułu zostanie mocno w tyle...

Komentarz

• Kadiks

Zamieszczone przez KMV10
                            Swoją drogą ciekawe jak wygląda wiarygodność reszty informacji, których udzielili. O tommym_j - sądząc po wypowiedziach - konfabulowali...
                            Czy oni wystawiają się w Stodole, ktoś wie?
                            Witam wszystkich

Raczej sie nie wystawiają, gdyż jest to sklep z Sopotu.
                            Sam zostawiłem na przestrzeni kilku lat w tym sklepie trochę gotówki i muszę przyznać iż z zakupu na zakup jest coraz gorsza obsługa. Z tego powodu omijam ten sklep szerokim łukiem. W trójmieście na cale szczęście jest kilka lepszych sklepów .

Pozdrawiam

Komentarz

• Adso
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 310

To nie jedyny taki sklep. Ostatnio nosiłem sie z zamiarem dokupienia dwóch, trzech sztuk obiektywów do mojego Canona. Znalazłem sklep, który ogłasza się na allegro. Wykonałem telefon żeby sprawdzić dostępność oferowanych obiektywów. Okazało się, że poza Sigmą 70-300/4-5.6 APO nie mieli na stanie nic więcej, nawet 50/1.8. Kiedy zacząłem dopytywać o inne obiektywy i o termin dostawy kazali wysłać maila z dokładną specyfikacją tego co potrzebuję. Po 15 minutach maila wysłałem, w końcu ile można pisać jednego maila...i czekam już dwa tygodnie na odpowiedź. Ani be ani me. W sumie szkoda bo pomimo trochę wyższych cen od innych sprzedawców na allegro sklep jest w zasięgu 20 minut jazdy autobusem więc:
                              1. na obiektywy nie musiałbym czekać, tylko kładę kasę i mam
                              2. odpadają koszty przesyłki, które niejednokrotnie wołają o pomstę do nieba.
                              A tak właściwie to już sobie obiektywy kupiłem i sklep stracił trochę kasy.
                              galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

Pracuję...