Na fotopolis.pl pojawił się test nowego obiektywu Sony 70-200 2.8 G. Jak pierwszy raz spojrzałem na zdjęcie, pomyślałem "O, szare 300D z Canonem 70-200/2.8!", ale po chwili dotarło do mnie, że Sony zrobił biały teleobiektyw XD. Teraz ludzie będą myśleć, że reporterzy na zawodach sportowych używają Soniaczy XD
Sony 70-200/2.8 G - biały! :-D
Zwiń
X
-
Sony 70-200/2.8 G - biały! :-D
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plTagi: Brak -
strasznie drogi ten obiektyw, widac ze sony strasznie liczy ze wbije sie w segment profi bo ten lens to raczej nie na kieszen posiadaczy alfy 100..6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam -
a czemu nie?
przeciez nie podepna tego do innego body bo nie ma takowych jak narazie, no chyba ze D7D ale to tez przestazala konstrukcja. najnizsza cena to ~8K PLN a taki canon 70-200/2.8 L bez IS jest 2K PLN tanszy a ludzie z 350D lub 400D kupuja takie obiektywy, a nawet widzialem na wlasne oczy 350D z...? podpietym 500/4 IS !!! i tez powiesz ze ten obiektyw nie na kieszen wlasciciela 350D? a tak apropo 350D jest tez tansze od alfy 100.
ech ale sie czepiam...Canon? moze niedlugo!Komentarz
-
czy ja wiem czy sie czepiasz
po prostu wsrod uzytkownikow sonego alfy jest duzo pstrykacz ktorzy chcieli miec cos fajniejszego niz kompakt ale nie interesuja sie fotografia bardziej ...
co nie oznacza ze nie znajda sie chetni na ten obiektyw6D 30D 35 85 70-200 430EX
PozdrawiamKomentarz
-
To żadna nowość, M/KM od dawna miała białe szkiełka z serii Profi, patrząc na ten test potrafili lepiej oddać prestiż tej serii.Na fotopolis.pl pojawił się test nowego obiektywu Sony 70-200 2.8 G. Jak pierwszy raz spojrzałem na zdjęcie, pomyślałem "O, szare 300D z Canonem 70-200/2.8!", ale po chwili dotarło do mnie, że Sony zrobił biały teleobiektyw XD. Teraz ludzie będą myśleć, że reporterzy na zawodach sportowych używają Soniaczy XDKomentarz
-
Może zszokuje Cie ta informacja ale Minolta od lat robiła białe teleobiektywy i nikt nie kojarzył białych szkieł z Minolta (czego jesteś najlepszym przykładem ;-) ) bo ilość ich była znikoma...Na fotopolis.pl pojawił się test nowego obiektywu Sony 70-200 2.8 G. Jak pierwszy raz spojrzałem na zdjęcie, pomyślałem "O, szare 300D z Canonem 70-200/2.8!", ale po chwili dotarło do mnie, że Sony zrobił biały teleobiektyw XD. Teraz ludzie będą myśleć, że reporterzy na zawodach sportowych używają Soniaczy XD
Nikon zresztą też długie tele ma w wersji szarej...Komentarz
-
Minolta przekombinowala, tworzac coraz dziwniejsze konstrukcje. Najpierw zmienili stopke lampy blyskowej, pozbawiajac mozliwosci zycia blyskow ze standaredm ISO. Pozniej karty tematyczne, "zatrzaski" na amatorskich szklach.
Skonsturowali szybki i dosc pewny AF i miast w niego inwestowac (przez pewein okres Dynax 9 z bialymi szklami byl uzywany przez fotografow tenisa), to zajeli sie konstruowaniem roznych udziwnien, co doprowadzilo do upadku Minolty foto.
I to jedna z glownych przyczyn dlaczego, perly Minolty zostaly niezauwazonym, niszowym sprzetem.
Dzis z doswiadczen i konstrukcji Minolty oraz Zeissa aus Oberkochen, korzysta pelnymi garsciami Sony, koncern, ktory moze kiedys zagrozic obecnym liderom rynku foto, glownie profi.
Czeka nas wtedy renesans bialej optyki Minolty
Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Prawie jak Canon, prawie....
A szkło ciekawe, chciałbym pomacać :PLife is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.Komentarz
-
ooo canon
a tak sobie myślę że jak poważnie podchodzą do tematu to ja bym zrobił czerwony żeby się odróżniać a tak to będzie z daleka jak eLka wyglądał... z bliska zresztą też bardzo podobny.... ten biały kolor nic im nie daje a na dłuższą metę moze być zgubny... jeżeli myślą długo falowo to nie można być taki sam jak konkurencja .. no chyba że liczą że jakaś mamałyga da sie zrobić że PROFI mają to coś a nie canona
na moje kolor ten sam = chybiony pomysł na dłuższą metę no ale ja się chyba na marketingu nie znam
30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8 + 24-70 f2.8 + 580EX Stofen
Komentarz
-
To szkiełko jest optycznie najlepszym szkłem w klasie 70-200/2,8. Mam obecnie 70-200/2,8 L i szczerze mówiąc jest to bardzo dobre szkło, ale... jak popatrzę na to co mam z zestawu D7D + 70-210/4 - to chcę wrócić do tego starego szkła minolty. A co do tego białego szkiełka... na rynku jest od 1999 roku więc jesli ktoś sądzi, że to nowoąść SONY... cóż... warto czasem wychylić nos poza jedynie słuszne elki i cmosy
Radzę też poczytać o optyce klasy G minolty... i o Carl Zeiss Sonnar T* 135/1,8 oraz Carl Zeiss Planar T* 85/1,4.
Ja się właśnie mocno głowię czy nie sprzedać w cholerę całego Canonowego sprzętu i nie zainwestować właśnie w te stałki + Vario Sonara 16-80/3,5-4,5...
Jeszcze jedna mała sprawa... Elka canona nie jest zupełnie biała... SONY jest bialutkie jak śnieg
Pozdrawiam
PS. Do kolegów nabijających się - zawsze mnie zadziwia dlaczego krytykujecie i naśmiewacie się ze sprzętu którym nie zrobiliście i nie zrobicie najpewniej żadnego zdjęcia. Dla mnie to tylko dowód na ignorancję lub zapatrzenie w markę. Ja mam obecnie system canona, ale długo pracowałem na minolcie i nigdy nie odważyłbym się nabijać z tego sprzętu, a szczególnie z jakości optyki średniej i wysokiej klasy. Chętnie wrócę w objęcia bagnetu A i najpewniej zrobię to po premierze nowej puszki SONY.Ostatnio edytowany przez gustaff; 4699.5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła
Komentarz
-
Sony w tej chwili ma jeden podstawowy problem. Posiada świetną optykę (szczegolnie seria G i Zeiss) ale brakuje w systemie puszki ktora potrafilaby jaksoc tej optyki wykorzystac. Jezeli ta sytuacja w Sony sie zmieni (co jest juz niedaleka przyszłoscia) do gry wlaczy sie powazny konkurent... Zeby nie bylo ze pisze z kapelusza to powiem tylko ze uzywalem zarowno lustzranek KM jaki i Sony... Pozatym zgadzam sie ze wszystkim co napisal gustaff odnoscie uzytkownikow krytykujacych system kompletnie go nie znajac...Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...Komentarz
-
Na jakiej podstawie to napisałeś?
Może być najlepszy, ale zaraz po ZD 35-100 F2
Thunder nie pisz o serii G i Zeiss'ach skoro podpinasz do 30D Tamronika i jakieś ciemne tele :wink: Będziesz bardziej wiarygodny jak będziesz wypowiadał się o sprzęcie zbliżonym do tego jaki używasz i z jakim masz kontakt.Komentarz
-
Przyznaje się bez bicia, że często nabijam się, ale nie ze sprzętu, tylko częściej z userów tegoż. Ale o tym za chwile.PS. Do kolegów nabijających się - zawsze mnie zadziwia dlaczego krytykujecie i naśmiewacie się ze sprzętu którym nie zrobiliście i nie zrobicie najpewniej żadnego zdjęcia. Dla mnie to tylko dowód na ignorancję lub zapatrzenie w markę. Ja mam obecnie system canona, ale długo pracowałem na minolcie i nigdy nie odważyłbym się nabijać z tego sprzętu, a szczególnie z jakości optyki średniej i wysokiej klasy. Chętnie wrócę w objęcia bagnetu A i najpewniej zrobię to po premierze nowej puszki SONY.
Przed wieloma laty dostałem od mojego niemieckiego przyjaciela Dynaxa 9xi z zestawem szkieł od 17mm do 200, tego białego właśnie. Miałem się nim cieszyć przez tydzień. Aparat jak aparat, ale ten od początku nie leżał mi w dłoni, dosłownie, nawet z batery packiem, czy jak to zwał. Pomiar światła ciągły nie najgorzej, dawał rade, ale z lampa, coś 5... HS, chyba w symbolu i duża, już sobie nie radził. Canon może nie "błyszczy" (miałem wtedy 1n + 540EZ), ale ten aparat kompletnie nie "błyszczał".
"Bawiłem" się nim dzień, a resztę tygodnia przeleżał w hotelowym pokoju. Zawiódł mnie kilka razy AF, pomiar błysku i...podziękowałem tej firmie. Co do optyki - testów nigdy nie robie, tylko fotografuje. Ze stu kilkudziesięciu zdjęć, które wtedy zrobiłem, byłem zadowolony. Kilka zeskanowałem Nikonem.
Wracając do nabijania się z... Otóż mam przyjaciela, fotografa pejzażu, zatwardziałego minolciarza negatywowo slajdowego. W końcu, w tym roku doszedł do wniosku, iż dojrzał do "syfry".
Przyszedł z zapytaniem, co ma kupić, by być zadowolonym. No więc ja, bez zastanowienia, Wojtku! Dla ciebie widzę tylko EOS 5 lub Ds MkII. Zaproponowałem mu też podstawowy zestaw szkieł do pejzażu, który on z powodzeniem uprawia, bo z niego nieźle żyje.
Zaczął marudzić, że ma takie wyśmienite szkła "dżi" series itp, itd., a co sądzę o Alfie A100. No więc powiedziałem mu, co na jej temat sądzę. Pominę moje uzasadnienie, pominięcia tego czegoś (dla atakujących - zrobiłem nim kilkadziesiąt zdjęć u kolegi w sklepie). Na tym się skończyły nasze kontakty na temat sprzętu. Po 3 miesiącach telefon od Wojtka - kupiłem Alfe i zaczyna kręcić dlaczego. Mówię mu - OK, twoja kasa, twój wybór. Co cię sprowadza? I tu się zaczęło! Narzekań na pół godziny, aż mi się komórka zagrzała
Krótko - balans często go zawodzi, duże szumy już przy ISO 400 (zdjęcia lotnicze przepadły), autofocus myli się, gdy ma działać szybko i sprawnie, generalnie jakość poniżej jego oczekiwań, a aparat nadaje się co najwyżej do pocztówek.
Pominę późniejsze dyskusje. Efekt był taki, że zdjęcia lotnicze poprawił na swój koszt (700 zł godzina lotu), moimi Canonami 1D MkII, reporterskimi, jakby nie było. Sprzęt ustawiłem mu, by minolciarz dał sobie radę w powietrzu, z jedynie słuszną marką
Większość fotografii zrobił 70-200/2.8 L IS i 24-70/2.8 L, w RAWach.
Dziś posiada (wszystko działo się przed dwoma miesiącami) 2 x 1Ds MkII i szkła od 16 do 300, wszystko w 2.8.
Jeszcze stara się czasem bronić szkieł Minolty, które trzyma na półce z sentymentu, czekając na profesjonalną Alfe. Już go widzę jak zmienia ponownie system.
Miłego dnia życzy stary, zawzięty nikoniarz and leica M6 user, a od lat ... canonier i być może w przyszłości Alfa user
Komentarz
Komentarz