Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
tamron 28-75/2,8 moze cos innego - portret krajobraz
tamron 28-75/2,8 moze cos innego - portret krajobraz
witam
wiem, ze watek wyboru obiektywow byl poruszany juz wielokrotnie na tym forum, jak rowniez wiem, ze poruszy niektorych userow i da szanse napisac im abym poszukal w archiwum wiadomosci na temat, ktory mnei interesuje
zastanawiam sie nad 17-40L/4, w gre wchodzi takze tamron 28-75/2,8 (duzo dobrego wyczytalem na tym forum) ale slyszalem ze strasznie wolny af ma ten sprzet...
wiem ze to troche inny zakres ogniskowych, w chwili obecnej posiadam tylko kita do 300d...
chcialem zeby obiektyw mial rowniez przeznaczenie jako sprzed portretowy
17-40 raczej do tego odpada... za jego cene moglbym nabyc tamrona i lampe canona 580 na mysl przyszla mi rowniez stalka 80/1,8 ponoc bardzo dobre szklo, cena okolo 320$ (sprzet bedzie z usa)
doradzcie drodzy uzytkownicy co wybrac, dodam, ze mam niecale 2 tygodnie na podjecie decyzji, bo moj dostawca z usa bedzie wracal niedlugo do kraju
body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka digart|wikaad
Cóż... jest i coś z makro, z architektury, plenerów, reportażu i... żadnego portretu.
W tym kontekście
Zamieszczone przez karo82
na mysl przyszla mi rowniez stalka 80/1,8 ponoc bardzo dobre szklo
Chyba 85/1.8 Proponuję jednak abyś poszukał na forum opinii o tym szkle, głównie Arkana.
W każdym razie świetne szkło portretowe
w gre wchodzi takze tamron 28-75/2,8 (duzo dobrego wyczytalem na tym forum) ale slyszalem ze strasznie wolny af ma ten sprzet...
Dyskusja nt. AF w Tamronie 28-75 również toczyła się na forum
Powtórzę, w mojej opinii szybkość AF w tym Tamronie, pomimo że to nie USM, jest wystarczająca.
chcialem zeby obiektyw mial rowniez przeznaczenie jako sprzed portretowy 17-40 raczej do tego odpada
Nie do końca. Zrobisz nim portrecik przy 40mm a również Ci posłuży do plenerków i reportaży (kit zresztą też).
Trochę to wszystko chaotyczne. Musisz się zdecydować do czego szukasz szkieł i w jakim budżecie chcesz się zmieścić.
W każdym razie, skupiając się tylko na portretach, wybór 85/1.8 jest bardzo dobry.
zastanawiam sie nad 17-40L/4, w gre wchodzi takze tamron 28-75/2,8 (duzo dobrego wyczytalem na tym forum) ale slyszalem ze strasznie wolny af ma ten sprzet...
To niest prawda, co do szybkości! Ten Tamron ma inne wady - np. delikatna, plastikowa budowa, brak wewn. ogniskowania, ale na pewno nie wolny AF.
wiem ze to troche inny zakres ogniskowych, w chwili obecnej posiadam tylko kita do 300d...
chcialem zeby obiektyw mial rowniez przeznaczenie jako sprzed portretowy
Nie jestem odkrywczy, ale wszystko zależy od kasy jaką dysponujesz. Jeśli niewielką, to kupuj Tamrona - załapujesz się na obiektyw portretowy, a do krajobrazu i reportażu pozostaw sobie kitowca.
jasne, chodzilo mi oczywiscie o 85/1,8... wybaczcie
jesli chodzi o kase to mam okolo 700$ na calosc, czyli jakbym wybral 17-40 to juz nic wiecej nie kupie...
przy tamronie dokupie lampe 580...
moze macie jakies inne propozycje ??
myslalem nad sigma 18-125 albo nad canonem 28-135 (chyba nie przekrecilem ogniskowych, nie chce mi sie szukac ), ale to juz klasa nizej
w planach mam tez canona 50/1,8, ale to juz w polsce, bo nie oplaca sie zasmiecac walizki kuzynce
ehh, ciezki ten wybor, bardzo ciezki
pomozcie ludzie
aha, reszte forum przeczytalem prawie od deski do deski, wiec prosze nie piszcie ze juz bylo o tym, bo to wiem
no wlasnie, bedzie brakowac szerokiego... a przyznam, ze przydaje sie czasami, zwlaszcza, ze kilka wyjazdow przede mna
myslalem tez o 10-22, ale to juz ekstremalnie szerokie szkielko i tylko do widoczkow, wiec odpada.........
chyba pozostane przy kicie, dla szerokiego kata, plus ten tamron i lampa canona 580ex
ale nie jestem przekonany co do tego wyboru, nie do konca mi lezy tamron, moze vitez zawita i cos na jego temat poopowiada
innej alternatywy panowie nie widzicie ?? skupmy sie na tym ze bede fotografowal krajobraz plus portrety, jak narazie daruje sobie zooma....
czekam na wiecej propozycji, opini, porad itd itp
ale nie jestem przekonany co do tego wyboru, nie do konca mi lezy tamron, moze vitez zawita i cos na jego temat poopowiada
A co ci w nim nie lezy? Pomacales go chociaz i sprawdziles osobiscie zarzuty mu stawiane?
Uzywam go ponad rok i nadal bede uzywal (chyba... chyba ze mocno w tym zakresie bedzie mi E-TTL II potrzebny - to jeszcze do potestowania).
Nie zgodze sie z obydwoma zarzutami - ani (wg mnie) nie sprawia wrazenie plastikowego... 50 1.8 czy kit 18-55 to sie zgodze... nawet Sigma 18-125 wydaje sie byc sporo delikatniejsza od Tamrona.
I nawet swiezo kupiona lufa 70-200 2.8 L IS nmimo sporej przewagi wykonania i gabarytow - nadal nie powoduje u mnie wrazenia ze Tamron "w porownaniu" jest plastikowy. Jest akurat, ze swietnym wykonczeniem a szczegolnie guma - milo sie trzyma i porzadnie wyglada na 10D/20D .
Co do AF to powtorze za p13ka - mimo ze nie USM to jest zupelnie wystarczajacy.
Na spacery, reportaze (np z kocich wystaw) czy nawet portrety (gdy nie chce mi sie zoomowac noznie z 50tka) - to najlepsze szklo, ktore jeszcze nigdy mnie nie zawiodlo czy to pod wzgledem jakosci, jasnosci czy AF.
Ja bym ci proponowal zestaw: kit + Tamron + 50 1.8 + lampa 580EX .
chyba powoli sklaniam sie do tego rozwiazania.
na ebayu tamron stoi 355$, lampa canon 580ex 390$ plus koszta przesylki, co daje za wszystko sume ok 740$
za 17-40 musialbym dac okolo 660$....
vitez, innych opcji nie widzisz ??
hehe, moze i wybaczy, ale jakby miala przywiezc tamrona i lampe to robi sie tego sporo, a niechcialbym zeby ja z towarem na lotnisku dorwali
[ Dodano: 18-03-2005 ]
hmm, a zauwazylem ze jest cos takiego jak sigma 28-70/2,8 jak ona wypada w porownaniu z tamronem?
ktos mi powiedzia, ze obiektywy sigmy moga nie byc kompatybilne z przyszlymi body, ktore canon wypusci, a tamron ponoc ma jakas ukmowe z canonem i bedzie ok...
czy ktos mial dobre informacje ??
bede wdzieczny za jakikolwiek odzew
Komentarz