Dźwięk migawki...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • S.W.A.T
    Coś już napisał
    • 2007
    • 64

Dźwięk migawki...

witam,

otóz posiadam zasłuzonego sobie juz EOS'a 20D, znajomy (znany foto swoja droga, ktorego pozdrawiam!: ) ) posiad 5D.
    Jego 'pstrykniecie' jest inne, tzn moje jest glosniejsze i nie takie ladne, a jego ciche i z gracją.
    Kurde moze ten temat nie brzmi powaznie ale dla mnie jest dosyc wazny

Czy to wina przebiegu? Moj EOS ma ~70 tys (?) fotek wycykanych, czy to ma wpływ na to?

POZDRAWIAM.
  • Zielony
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2928

Tego nie zmienisz. Inna migawka = inny klank. To tyle w tym temacie.
    sigpic

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

20D już tak ma. Strzał migawki nie jest czymś o czym marzysz ale da się z tym żyć. Mnie w kościele trochę to denerwowało.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• VanMurder
        Uzależniony
        • 2007
        • 600

prawda jest taka moi drodzy że podczas robienia zdjęć to nie migawka jest jest źródłem dźwięku a podnoszące i opadające lustro w 5D lustro jest większe i masywniejsze z racji FF stąd głębszy i cichszy dźwięk ... sama migawka to robi tylko sssyykk a klllaaak to lusterko można sprawdzić robiąc fotki z opcją Lock up Mirror
        pozdrawiam
        mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• birez
          Uzależniony
          • 2005
          • 609

Zamieszczone przez VanMurder
          prawda jest taka moi drodzy że podczas robienia zdjęć to nie migawka jest jest źródłem dźwięku a podnoszące i opadające lustro w 5D lustro jest większe i masywniejsze z racji FF stąd głębszy i cichszy dźwięk ... sama migawka to robi tylko sssyykk a klllaaak to lusterko można sprawdzić robiąc fotki z opcją Lock up Mirror
          pozdrawiam
          Dokładnie wziąć do ręki dalmierz i posłuchać jak "głośno" on chodzi - a przecież migawka taka sama.
          Natomiast co do odgłosu... w zasadzie można chyba tylko wypełnić puszkę jakąś pianką dźwiękochłonną - może by pomogło.
          Inna rzecz ze mi ten z 20d sie akurat podoba, nie wiem co w nim widzicie - d70 to ma dopiero paskudny odgłos

Komentarz

• Thunder
            Początki nałogu
            • 2005
            • 307

Wy chyba nie słyszeliscie jak klapie lustro w KM D7D/D5D, Sony Alpha 100
            Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

posprzątane, proszę już skończyć te żarty
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• zi3000
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 49

Zamieszczone przez Thunder
                Wy chyba nie słyszeliscie jak klapie lustro w KM D7D/D5D, Sony Alpha 100
                chyba nie o Dynax 9 nie wspominając jest śliczny, ale bardzo głośny, w porównaniu do Canonów ogólnie.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez Kubaman
                posprzątane, proszę już skończyć te żarty
                jest tu jakiś wątek który nie był moderowany?
                Ostatnio edytowany przez zi3000; 8318. Powód: Automerged Doublepost
                zi3000.digart.pl

Komentarz

• BzykXXL
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 26

350D ma koszmarny dźwięk migawki... świszczy jakby film przewijał... co może się też podobać
                  Restauracja Bałtycka

Komentarz

• umbrella
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 30

Słyszałem, że jest program, który odtwarza dźwięki migawki, lustra .. wszystkich lustrzanek. Ma ktoś jakieś namiary?
                    30d :cool: 50 1.8

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 178

najładniejszy dźwięk do tej pory miał Canon 10D, w następcach się popsuło. A teraz jest jedyny właściwy dźwięk :-D 1D MarkIII. Jest fantastyczny, nawet bez opcji live view, w której dźwięczy już tylko migawka. Lustro jest, szczególnie jak na jedynkę, bardzo dobrze wyciszone i jest to chyba najcichsza lustrzanka na rynku. Warto było wziąć na nią kredyt.

Co do wygłuszania, to istnieją do tego specjalne pokrowce przeciwdeszczowe (np. firma Matin, poszukajcie na allegro), które mają piankę wytłumiającą dzwięk, będzie od razu trochę ciszej. A można w to jeszcze nawkładać trochę folii wygłuszających samochodowych, których się używa do wyciszenia silnika. Wtedy już nie będzie słychać nawet migawki.
                      Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
                      Strona: www.fotografiateatralna.pl

Komentarz

• S.W.A.T
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 64

ale wlasnie o to chodzi zeby bylo sluchac ten dzwięk ;] to jest to cos/

ps. mozesz nagrac migawke 1D ?: ) ale karabin

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Na koncu drogi lustra przy matówce jest amortyzator na którym lustro ląduje.taki kawałek pianki.jezeli dzwiek sie zmienia mozna tam zerknąć.

Komentarz

• grzanka
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 244

niezapomniane brzmienie D7D

Komentarz

• bakulik
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 767

Zamieszczone przez S.W.A.T
                              ale wlasnie o to chodzi zeby bylo sluchac ten dzwięk ;] to jest to cos/
                              Nie wszyscy jednak go lubią - http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=16817614
                              Pozdrawiam
                              Łukasz Bakuła
                              „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

Pracuję...